1. Home
  2. Vesti
  3. Michelin savetuje – kada je pravo vreme za zamenu dotrajalih pneumatika?
Michelin savetuje – kada je pravo vreme za zamenu dotrajalih pneumatika?
15

Michelin savetuje – kada je pravo vreme za zamenu dotrajalih pneumatika?

13.98K
15
Podelite sa prijateljima:

Da li bacate napola potrošenu tubu paste za zube ili sapun koji se istrošio do pola?

Kada se menjaju gume na automobilu? Zakonska regulativa kaže da je minimalna dubina šare 1,6 milimetara (letnji pneumatici), dok mnogi stručnjaci savetuju da se guma menja kada dubina šare padne na 3 milimetra. Međutim, Michelin upozorava potrošače da je reč o pogrešnom verovanju i da gume ne treba menjati prerano jer je besmisleno.

Francuski premijum proizvođač pneumatika je istakao da je uobičajeno mišljenje da je guma manje efikasna kako se troši. Međutim, takođe kaže da je premijum pneumatik sa šarom dubine 1,6 milimetara po performansama bolji od nekih novih niskobudžetnih guma. Takođe, kako se troše, gume postaju „štedljivije“ u smislu da automobil troši manje goriva jer se otpor pri kotrljanju smanjuje.

Kada bi svako u EU menjao gume na vozilu kada šara dosegne 3 milimetra dubine umesto 1,6 milimetara, bespotrebno bi bila bačena suma od čak 6,9 mlijardi evra godišnje na osnovu bespotrebne kupovine guma i dodatnu potrošnju goriva, kažu u Michelinu. To bi takođe rezultiralo sa 128 miliona više guma u upotrebi godišnje u Evropi, što bi dalje za posledicu imalo dodatnih devet miliona tona ugljen-dioksida u atmosferi.

„Sugerisanje da gume treba da budu zamenjene ranije (pre dosezanja zakonskog limita) je slično izvršenju planirane zastarelosti“, rekao je portparol Michelina. „Kupac neće baciti cipele zato što im je potrebno čišćenje ili tubu paste za zube koja je polupuna. Zašto bi to uradio sa gumama, ukoliko može da bude ubeđen da je sasvim bezbedno da ih i dalje koristi?

Prerana zamena pneumatika redukuje koristan životni vek proizvoda i povećava frekvenciju zamene. Ne samo što kupci moraju da obave nepotrebnu kupovinu, već to ima značajan uticaj i na životnu sredinu.“

Michelin je apelovao na potrošačka udruženja da sprovede više testova pneumatika koje su na zakonskom limitu, kao i na kupce da razmisle pre nego što prerano zamene gume.

 

(13980)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
IMT-539

Pa, toliko je testova i tekstova koji zbog slabog ponašanja na mokroj podlozi, apeluju da se pneumatici menjaju čim dubina profila spadne na ispod 4 mm.
A sada kažu ne menjajte dok ne padne na zakonski minimum? Dobro sam pročitao?

Didi

Dubina sare je najmanje bitan faktor kod ljetbih pneumatika
Osnovno su materijal izrade i kvaliteta
A ona i izgled tj dizajn sare
Primjer (iz licnog iskustva)
Guma uniroyal rainsport3 iz 2014 sa 2mm sare se bolje ponasanja i manje proklizuje nego sto se ponasa starmaxx ultrasport sa 6mm sare iz 2016 godine
Igrom slucaja na zadnjoj trci mi je pukao pneumatik uniroyal i bio sam prinudjen staviti nang kang iz 2017 godine (novo) svaki zavoj sam proklizavao enormno ne samo bokom vec i prilikom.svakog doziranja gasa…

Sasa

Probaj sa istrošenim profilom da voziš po pljusku,pa ćeš videti kako auto bukvalno pliva,šeta na sve strane,iako je po suvom bio super. Doživeo provalu oblaka oko Soluna na takvim gumama brenda Dunlop, više nego strasno iskustvo.

Renault Terminator

Danas skinuo zimske Michelinke Alpine 4 i stavio nove ljetne Michelin Pilot Sport 4.Od Michelina sam vozio skoro sve u zimskoj i ljetnoj varijanti sem ovih Pilot Sport 4 ,4S i Cup…
Ova Pilot Sport 4 je neka sasvim druga priča,auto je bukvalno zalepljen za asfalt.U krivini ću prije izvrnuti auto na krov nego proklizati ili da se otme u zavoju,znači odusevio sam se.Prijanjanje je nenormalno,toliki grip i takvu stabilnost od guma nisam jos dozivio.Svaka preporuka.comment imagecomment imagecomment imagecomment image

Laki

Kolega svaka čast baš su „masne“ ide voda na usta od ovih fotki!

Renault Terminator

🙂👍

moron

Najbolja guma, ako mene pitaš.
Pošto su kod vas ?

Renault Terminator

Sve četri sa montažom i balansiranjem 350 eura.

Mad Max

Biće ti malo neudobnije i imaju veće otpore i dignu nešto potrošnju. Vole da se zagreju, onda su top

Mad Max

Evo kako izgleda:
https://www.youtube.com/watch?v=iKxdpzee9I4&t=127s

Po ovvom videu ušteda na Energy saver je 0,2 L/100km. Baš kao i po mojim iskustvima. Za životnog veka guma oko 150-200€ uštede

Renault Terminator

To sam nedje i pretpostavio da bi nesto „gubio“ na potrosnji..ali mene potrosnja ne zanima,ne igra mi nikakavu ulogu i da je cijeli litar veca na sto kilometara.Ja sam htio prvenstveno da vidim imali razlike i kolika je ta razlika u performansama u poredjenju sa obicnim Michelin gumama.I razlika je ogromna,daleko veca nego sto sam ocekivao.
A i za sledeci auto koji cu Boze zdravlja kupiti, bice dosta jaci od ovog Megana i sada zelio sam da vidim sta mogu da ocekujem.Ja sam zadovoljan.

Laki

Michelin je ovo rekao sa razlogom!Ima dobrih guma dosta ali velike kilometraže sam prelazio upravo sa njim mada ispod 2mm na mokrom nije više sjajno!

Don

Kako god, ako ih u 4 godine ne potrošim, ja ih mijenjam, bez obzira na dubinu šare itd. Jednom sam na tojoti imao (ne sjećam se koje, davno bilo sad Se spominjalo) gume, 6 god stare, vizualno stanje super (sara,dubina itd), ali nevjerovatan zaustavni put koji me je mogao koštati gadnih problema, neviđena buka pneumatika , jednostavno kao da je bilo riječ o plastici , guma je postala kao dječji plastični točak. Nikad više. Kako god da bilo, ja se te metode držim, Jebe mi se za preporuke, 4 godine starost pneumatika je granica za zamjenu i tačka.

moron

Davno sam na sajtu Michelina pročitao da životni vek gume iznosi čak do 10 godina …

Renault Terminator

Ljetne prošle nedelje otišle na „spavanje“..zimske na točkove🙂.
comment image

Izmenjeno 2 godine pre od strane Renault Terminator