1. Home
  2. Vesti
  3. 10 najefikasnijih SUV/krosovera
10 najefikasnijih SUV/krosovera
4

10 najefikasnijih SUV/krosovera

13.13K
4
Podelite sa prijateljima:

Krosoveri nisu poznati po štedljivosti, ali evo liste najboljih po tom pitanju.

Istraživanje je uradila američka EPA, ali većina modela na listi se prodaje i u Evropi. U pitanju je modelska 2017. godina, a u konkurenciji su neelektrifikovani modeli. Naravno, na efikasnost u velikoj meri utiču faktori poput mase i pogona na sve točkove.

 

  1. Subaru Forester (9,0-7,35 l/100 km)

Mada nije neki „lepotan“, Forester poseduje prostran enterijer, dobre sveukupne performanse i pruža odličan odnos uloženog i dobijenog. Kao i kod svih drugih Subaruovih modela, i Forester ima permanentni pogon na sve točkove. Model na listi je pogonjen 2,5-litarskim četvorocilindrašem, uparenim sa opcionim CVT menjačem. Prosečna potrošnja ovog modela iznosi 10,2 – 8,7 (grad – autoput) l na 100 kilometara.

 

  1. Hyundai Tucson (9,0-7,35 l/100 km)

Korejski pulen je dopadljiviji od prethodnog „Japanca“, sa solidno prostranim enterijerom, zgodan za gradsku eksploataciju. Pokreće ga standardni 2,0-litarski četvorocilindraš ili bolja, modernija opcija u vidu 1,6-litarskog turba. Menjač je sedmostepeni automatizovani manuelni sa dvostrukom spojnicom. Rezultati su bazirani na opcionom turbo motoru. Potrošnja iznosi 9,4 – 7,85 litara na 100 kilometara.

 

  1. Subaru Crosstrek  (9,0-7,13 l/100 km)

Ovde je suštinski reč o Subaru Imprezi sa povišenim klirensom i modifikovanim enterijerom, tako da više „liči“ na SUV. Pogon na sve točkokve je naravno standardan, i to po niskoj ceni. Motor je 2,0-litarski bokser.

  1. Nissan Rogue (Nissan Qashqai) (9,0-7,13 l/100 km)

Prostran enterijer, dobro ponašanje u vožnji i vrlo dobar odnos uloženog i dobijenog. Potrošnja je bazirana na standardnom 2,5-litarskom motoru, uparenim sa takođe standardnom automatskom transmisijom. Pogon je na prednje točkokve. Potrošnja sa AWD sistemom je 9,4 – 7,35 l na 100 kilometara.

  1. Jaguar F-Pace (9,0-7,13 l/100 km)

Ovo verovatno niko nije očekivao, da će se među najštedljivijim krosoverima naći jedan Jaguar. Međutim, turbo dizel motor radi svoj posao. Reč je o prvom Jaguarovom SUV-u, koji je prilično skuplji od ostalih modela na listi. Plasman mu je baziran na osnovu rezultata 2,0-litarskog turbo dizela. Motor je uparen sa osmostepenom automatskom transmisijom, dok je pogon na sve točkove.

  1. Buick Encore (Opel Mokka) (8,7-7,13 l/100 km)

Krosover B segmenta je osvežen. Ono što ga krasi je izdašan kabinski prostor za njegovu veličinu, kvalitetan finiš i veoma dobra zvučna izolacija. Rezultati su bazirani na 1,4-litarskom turbo četvorocilindrašu sa standardnim šestostepenim menjačem i prednjim pogonom – 9,0-7,6 l na 100 kilometara.

  1. Nissan Juke (8,4-7,35 l/100 km)

Rodonačelnik subkompaktnih krosovera, Nissan Juke, ostao je sa izraženim sportskim izrazom, energičnom upravljivosti i živahnim ubrzanjima. Ko želi još bolje performanse, može da se odluči za NISMO verziju, ali će na taj način nešto viće i trošiti. Ovde je rezultat baziran na 1,6-litarskom četvorocilindrašu, koji je uparen sa sedmostepenim automatskim menjačem. Sa pogonom na sve točkove potrošnja iznosi 9,0-7,8 l (niža je kada je pogon na prednje točkove).

  1. Honda CR-V (8,4-6,92 l/100 km)

Gotovo efikasan kao manji HR-V, CR-V krasi atraktivna spoljašnjost i prostran kabinski prostor. Nije tipična Honda kada je o vožnji reč, ali ovde je ipak više akcenat na praktičnim atributima. Rezultat je zasnovan na 1,5-litarskom turbo četvorocilindrašu sa standardnim CVT menjačem i prednjem pogonu – 8,7-7,1 l na 100 kilometara.

  1. Honda HR-V (8,4-6,92 l/100 km)

Baziran na Jazz hedžbeku, HR-V je takođe krajnje praktičan automobil sa inteligentno konfigurisanim kabinskim prostorom. Mada ne posebno atraktivan za vožnju kao neki mali Hondin sedan, ipak mu je dobra alternativa, upravo zbog spomenute praktičnosti. Potrošnja je bazirana na 1,8-litarskom motoru sa opcionim CVT menjačem i prednjim pogonom (sa pogonom na sve točkove, ona iznosi 8,7-7,6 l na 100 kilometara.

  1. Mazda CX-3 (8,10-6,92 l/100 km)

Jedan od najzabavnijih malih SUV modela kada je vožnja u pitanju je ujedno i najštedljiviji. Precizno upravljanje i živahna ubrzanja ga čine pravom zabavom na točkovima. Takođe, ovoj Mazdi, kao i ostatku game, ne može se poreći atraktivan stajling. Rezultati su bazirani na standardnom 2,0-litarskom motoru sa standardnom, šestostepenom automatskom transmisijom i prednjem pogonu. Potrošnja modela sa AWD pogonom iznosi 8,7-7,3 l na 100 kilometara.

 

(13134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Starac Foco

Mitsubishi ASX, potrosnja 5,5 L/100km.

IMT-539

@Starac Fočo
Možeš li da nam kažeš na koliko km je to prosek (npr, testirao si hiljadu ili pet? ), leto/zima, koji uslovi vožnje i koji motor?

Goran

Koji motor je to sa 5.5 ???

Japanac

Mazda CX-3, benzinski motor 2.0 potrošnja na otvorenom 11l ( pun rezervoar jedva 500km), sedišta neudobna pa posle 1h vožnje obavezno mora 10 minuta odmora,a na zadnjem sedištu nema mesta ni za decu. U gepek mogu stati samo dva mala kofera, za veći kofer nema mesta. Pohvale jedino za dizajn i kvalitet enterijera, sve ostalo veliki minus.