1. Home
  2. Vesti
  3. Otvoren Mazda muzej u Nemačkoj sa 45 izloženih modela
Otvoren Mazda muzej u Nemačkoj sa 45 izloženih modela
0

Otvoren Mazda muzej u Nemačkoj sa 45 izloženih modela

229
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi Mazdin muzej u Evropi i jedini van Japana.

Mazda je sa nama gotovo čitavo stoleće a nastanak kompanije datira iz dvadesetih godina prošlog veka. Od tada do danas, japanska marka je iznedrila brojne dragulje, a neki se sada nalaze u Augzburgu, u Nemačkoj, gde je otvorena muzej, kao rezultat zajedničkog poduhvata lokalnog dilera Auto Frey i nemačke divizije japanskog proizvođača.

Prilikom otvaranja muzeja, izvršni potpredsednik Mazde Motor Corporation, Akira Marumoto, rekao je: „Impresivan na jedinstven način, prvi Mazdin muzej van Japana predstavlja ostvareni san za porodicu Frej, koja je sa javnošću podelila unikatnu kolekciju klasičnih Mazdi iz različitih delova sveta.“

Naglašavajući gotovo 100 godina evolucije, inicijalna kolekcija uključuje ukupno 45 modela koji su se prodavali u Evropi, ali i automobile koji su bili dostupni van „starog kontinenta“, kao što je Cosmo Sport i Luce RX87, dok je najnoviji model „rotacioni“ bestseler, RX-7.

Naravno, to nije sve jer su tu modeli poput R360 iz 1960. godine, koji je zapravo prvi Mazdin velikoserijski putnički automobil. On deli prostor sa lakim kamiončićem trotočkašem, K360, napravljenim 1962., kao i Familia 1000 Coupeom iz 1966. U ostale primerke koje treba spomenuti se ubrajaju AZ-1 sportista sa središnje pozicioniranim motorom iz 1992 i jedan 616, koji je u istoriju otišao kao prvi automobil marke koji se prodavao u Nemačkoj (1973. godine).

Ovih 45 automobila, smo su vrh ledenog brega, jer kolekcija Frejovih broji više od 120 vozila, koja će pre ili kasnije biti izložena u muzeju.

 

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments