1. Home
  2. Testovi
  3. Citroen C4 Cactus – Ubod za dobro raspoloženje
Citroen C4 Cactus – Ubod za dobro raspoloženje
4

Citroen C4 Cactus – Ubod za dobro raspoloženje

9.28K
4
Podelite sa prijateljima:

U vezi sa ovim automobilom je sve neobično. Na prvom mestu, neobično mu je ime. Zatim, nije baš jasno kojem segmentu pripada. Platformu deli sa C3 ali je veći, izgleda kao SUV ali to nije. Naravno, ne možemo ga „uglaviti“ ni u C segment, jer Citroen tamo već ima C4. Dakle, C4 Cactus je priča za sebe, i to prilično zanimljiva priča…

Prvi kontakt

Na njegovu pojavu ne možete ostati ravnodušni. Automobil odiše posebnim stilom, koji nekako zrači mladalački, koliko god to zvučalo kao fraza. Ne mora biti nužno namenjen mladim ljudima, ali mladima duhom svakako da. Ovde se radi o jednom Citroenu koji je možda autentičniji od bilo kojeg drugog, ukoliko u obzir uzmemo neke istorijske parametre, a taj kvalitet je oličen u činjenici da koliko god da je nesavršen, većini ljudi je krajnje simpatičan. Zašto mi je ovde na pamet pao „Spaček“? Odgovor je krajnje jednostavan – minimalizam. U Citroenu su se svojski potrudili da iz Cactusa izbace sve što je višak, tako da je dobijen automobil jednostavnog stajlinga, minimalističkog enterijera, relativno jeftin, sa niskom potrošnjom goriva. Da li sam spomenuo da se naginje u krivinama? Doduše, ne baš kao „Spaček“, ali izraženije od konkurencije.

Možda je rock’n’roll era sa „Spačekom“ u glavnoj ulozi prošla, ali u ovu današnju, sa nekim drugim kulturološkim pravcima koji se slede, čini se da se C4 Cactus savršeno uklopio.
Priznanje Citroenu za originalnost i istrajnost na održavanju autentičnosti. Da li bilo koji drugi proizvođač ima zaštitne bočne jastuke na karoseriji pod imenom „Airbumps“? Sem što je sjajna stvar protiv iritirajućih tragova koje ostavljaju vrata drugih automobila, dizajnerski je pečat svojstven samo francuskoj marki.

Vožnja – takođe drugačija

Prva senzacija nakon startovanja motora je – njegov prilično grub rad. Naime, 1,6-litarski turbo dizel sa 100 ks i 254 Nm maksimalnog obrtnog momenta bruji i oglašava se „kao nekad“. Međutim, sve se to zaboravlja kada se „svedu računi“, a o tome malo kasnije…

Vozačko sedište je krajnje udobno, sa solidnim rasponima podešavanja. Sedišta sem što su krajnje komforna, izgledaju više kao fotelje nego kao automobilska sedišta. Doduše, nisu za savladavanje krivina, ali za „easy ride“ kao stvorena.
Neko će reći da „snaga i nije neka“, međutim, ono što treba imati u vidu je da masa praznog vozila iznosi samo 1070 kilograma. Posledica toga su sasvim prihvatljive performanse, jer Cactus u 1.6 HDi izvedbi, iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za 10,6 sekundi, dok maksimalno može da pojuri do 184 km/h (ono što u svakom slučaju želimo, je da poređenja radi, testiramo benzinsku verziju sa 1,2-litarskim turbo motorom i 110 konja).
Dakle, automobil na našem testu nije „snagator“, povišenog je klirensa (mada nema pogon na sve točkove kao opciju), ali pruža izvesnu dozu zabave u vožnji koja donosi – radost. Nije to ona vrsta radosti kao kada se sedne u neku „zverku“ od 300-400 ks, već više podseća na dobar osećaj koji donose izlizane farmerice, bela majica i „starke“. Opušteno…

Mada je reč o automobilu pogonjenim dizel motorom, ovo je ipak urbano vozilo, iako nije problem uputiti se i na duži put. Motor ima brz i živahan odziv na niskim obrtajima, ali već na srednjim gubi dah i „ne voli“ da se „gura“ visoko. Manuelni menjač sa pet stepeni prenosa ima prilično duge prenosne odnose i poznati „gumeni“ osećaj pri baratanju, svojstven francuskim markama. Kalibrisan je pre svega da doprinese što nižoj potrošnji i emisiji štetnih gasova, što je u principu uspešno postignuto. Upravo na ovom planu zaboravljamo na ne baš uglađen rad motora, jer prosečna potrošnja iznosi 5 litara evro dizela na pređenih 100 kilometara. Navedena fabrička vrednost je 3,5 litre, što je teže ostvarivo, ali ukoliko je vozač baš „nežan“ na papučici gasa i želi da uštedi, 4,5 litara nije nedostižno.
Što se upravljivosti tiče, ona je sasvim korektna. Automobil se vozi samouvereno i dobro reaguje na komande vozača. Neke nerazumne egzibicije mogu da se završe preupravljanjem, ali generalno, ovaj automobil nije ni namenjen takvoj vrsti vožnje.

Ogibljenje je prilično meko, tako da komfora generalno ne nedostaje. Površinski velike neravnine na putu se lepo upijaju, a oštar ulazak u krivinu za posledicu ima to da se i putnici naginju na jednu stranu. Doduše, ne baš kao u „Spačeku“… Ono što C4 Cactus ne voli su frekventnije, oštrije neravnine i rupe, koje u kabinu šalju vibracije i „audio poruke“. Naplaci od 15 cola sigurno donose boljitak na ovom planu. Naš test automobil je bio opremljen alu felnama od 16 cola, sa gumama dimenzija 205/55. Kočnice dosta brzo i oštro reaguju, ali period adaptacije na njih je kratak.
Na planu preglednosti, C4 Cactus je u skladu sa vladajućom filozofijom „zabunkerisanosti“. Doduše, prema napred nema problema. Situacija nije tako strašna ni kada je preglednost prema nazad u pitanju, ali su „mrtvi uglovi“ zbog masivnih stubova izraženi. U svakom slučaju, zadnja kamera i parking senzori nisu naodmet.

Minimalizam

Bravo za Citroen! Kabinski prostor je toliko ukusno „namešten“ da mu je teško odoleti. Ovde se ne radi o luksuzu, hromu, drvetu i ostalim stereotipnim stvarima prisutnim u premijum klasi. C4 Cactus je dokaz da nije potrebna gomila novca da bi se napravio estetski dopadljiv enterijer.


Sve je u svedenim formama i linijama u vodoravno-horizontalnom maniru. Minimalizam vlada kabinskim prostorom Citroena C4 Cactus, i to na vrlo pozitivan način. Ovakva postavka definitivno vizuelno opušta. Kombinacija boja takođe ide tome u prilog, i zaista je dobar osećaj biti u automobilu koji „ne pati“ od uobičajenih konfekcijskih načela. Mesta za odlaganje razno-raznih stvarčica takođe ima na pretek.

Citroen (na sreću) nije bio toliko avangardan kada su osnovne kontrolne jedinice u pitanju. Što se toga tiče, sve je na svom mestu, s tim što se onim sekundarnim upravlja preko ekrana osetljivog na dodir, prilično lakim za upotrebu kada se u potpunosti „savlada“. U toku vožnje, baratanje njim zna da odvrati pažnju s puta. S druge strane, grafika sedmoinčnog ekrana je više nego zanimljiva, i još je jedan detalj koji ovaj automobil čini jedinstvenim. Odziv displeja bi mogao biti malo bolji, posebno kada je reč o ikonicama koje stoje sa obe strane samog ekrana.

 

Generalno, kvalitet završne obrade je dobar a materijali kvalitetni. Ono što prija je što su površine koje dolaze u dodir sa telom meke. Treba napomenuti da ovo nije slučaj sa dosta skupljim modelima.
Pažnja obraćena na detalje je za svaku pohvalu. Prednji pretinac se otvara ka gore, a „ručke“ na vratima su poput onih na koferima za putovanja. O dvotonskom „fazonu“ kabinskog prostora da ne pričamo. Pohvale idu i na račun sasvim solidnog audio uređaja.

Što se praktičnog aspekta tiče, on je na zavidnom nivou s obzirom na to da je ovde reč o automobilu baziranom na platformi B segmenta. To je posebno izraženo kada su prednja sedišta u pitanju, ali i pozadi ima mesta za dvoje odraslih putnika. Ono što ne ide u prilog funkcionalnosti je to što naslon zadnje klupe ne može da se razdvaja, a kada se položi nije ravan.
Sam prtljažnik je velik i dubok, dobro konfigurisan, jer su stranice ravne, što je pogodno za smeštanje većih predmeta, kao što su putni koferi i torbe pri odlasku na godišnji odmor.

Rezime

Citroen C4 Cactus poseduje brojne karakteristike koje idu u prilog njegovom dobrom kotiranju na našem tržištu. Pre svega, to je relativno pristojna cena. Model na našem testu, pogonjen 1,6-litarskim HDi motorom, u Shine (nadogradnja na Feel) paketu opreme, koji zaista poseduje sve što je potrebno, košta 16.990 evra (inače, ponuda za C4 Cactus počinje od 12.990 evra). Dalje, prosečna potrošnja se svodi okvirno na pet litara evro dizela, što dugoročno ima „spa“ efekat na novčanik vlasnika. Troškovi redovne registracije su takođe relativno niski. Garancija koju proizvođač daje bez ikakvih ograničenja iznosi dve godine.


Citroen takođe može da se pohvali poboljšanom pouzdanošću poslednjih godina, a što se bezbednosti tiče, C4 Cactus je osvojio solidne četiri zvezdice na sada rigoroznijem Euro NCAP testu.
Dakle, ono što se dobija je veoma upotrebljiv automobil, koji se dobro snalazi i u gradu i pri dužim putovanjima. Njegova najveća prednost je što ne „udara“ na džep a u isto vreme donosi ono oko čega se sve vrti u univerzumu, a to su emocije. Kada ovaj Cactus „bocne“ to ne boli, već naprotiv, donosi dobro raspoloženje.
Bogata oprema, štedljivi dizel, jedinstven dizajn, dobar odnos uloženog i dobijenog i avangardni Citroenov imidž – aduti su C4 Cactusa.

Tekst i foto: Pavle Barta

Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi Shine

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina visina: 4.157 x 1729 x 1.540 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.595 mm
Zapremina prtljažnika: 358/1.170 l
Masa praznog vozila: 1070 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.560 cm³
Snaga: 73 kW/100 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 254 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: M/5

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Pseudo MacPherson/Torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,6 s
Maks. brzina: 184 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 3,5/5,0 l
Emisija CO2: 92 g/km

Cena (testirani model)

16.990 evra

Dobre strane:

Niska potrošnja, originalnost, upotrebljivost, odnos uloženog i dobijenog

Loše strane:

Bučan dizel motor, prenošenje vibracija i buke pri prelasku preko frekventnijih i oštrijih neravnina na putu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8,5
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8,5
Kabina: 9
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 8,5
Potrošnja: 10
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8,5
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 9
Ocena: 8,27

 

(9278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Bas se vidi koliko se Pavlu dopao ovaj auto. I definitivno, potpuno nesvakidasnja koncepcija. Mnogo mi je zao sto nije bilo prilike bar za neki kilometar sa ovim neodoljivim „cudakom“.

bane1321

Citroen Cactus je spoj različitosti, jednostavnosti i novih high tech rešenja (od odbojnika do vazdušnog jastuka u krovu). Ali je i spoj kvalitetno uradjenih sedišta i jako nekvalitetne plastike, koja se nalazi svuda. Faktički je nema samo na braon delovima, koji se dodatno doplaćuju i to dosta (paket Havana). I dok se drugim brendovima (recimo Fiat 500x) to uzima kao velika zamerka, iako je ta je savršena plastika sklonjena van vidokruga vozača (Vaš tekst o 500x na tržištu SAD) u ovom tekstu se hvali ta završna izrada. Shvatam taj wow efekat Cactusa, imao sam i ja isti, ali ipak …… Pročitaj više »

Onlyme

Super vam je tekst, slike i opis. Cactusa vozim i prezadovolja sam istim, sve je na mestu sto se tice samog opisa. Ne kazem postoje i bolji automobili ali svakako u ovoj boji kao na slikama ne mozete a da ga ne pogledate, meni je odlican automobil i ono sto najvise hvalim je sama potrosnja. Nije mi poenta da radim za registraciju i gorivo, ovo je za moje uslove odlican automobil. Onom kome se ne dopada neka vozi golfa i ostale izvikane automobile na nasem trzistu koji su presli i sami znamo samo koliko. Francuski automobili su po meni zasluzili… Pročitaj više »