1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. BMW – nivoi autonomne vožnje (video)
BMW – nivoi autonomne vožnje (video)
0

BMW – nivoi autonomne vožnje (video)

253
0
Podelite sa prijateljima:

Od BMW-a se očekuje da u ponudu stavi nivo 3 autonomije u narednih par godina.

Gotovo da ne može da prođe dan a da se ne spomene tehnologija autonomnog kretanja. Testiranje ovakvih vozila je legalno u mnogim zemljama sveta, što naravno proizvođači automobila obilato koriste, uključujući Ford, GM, Nissan, Volkswagen, Daimler, Toyotu, Teslu, Volvo i BMW.

Najveći broj kompanija je na istom nivou razvoja, ali se marketing odrađuje na različite načine. Teško je definisati ko vodi u ovoj trci, ali BMW zajedno sa Teslom i Chevroletom, verovatno je marka koja je najbliža lansiranju serijskih autonomnih automobila.

„Ultimativna putnička mašina“ sa nivoom autonomije 5 se očekuje da pristigne 2021. Trenutno, bavarski proizvođač, kao i većina ostalih u ovom biznisu, dostigao je nivo 2, koji podrazumeva to da vozač može da skloni ruke sa upravljača tokom kratkih perioda.

U novom promo videu, BMW objašnjava sve nivoe razvoja kroz koje treba da prođe da bi dostigao potpunu autonomnu vožnju. Što se nivoa 3 tiče, vozači će ponekad moći da prepuste upravljanje samom automobilu, ali moraju biti prisutni da se umešaju u slučaju potrebe.

Kada se dostigne nivo 4, objašnjava BMW, vozač će čak moći da odrema tokom putovanja, ali mora biti sposoban da preuzme kontrolu na izvesnim sekcijama. Najveću razliku pravi nivo 5, kod kojeg se vozila samostalno kreću, potpuno autonomno, gde je vozač samo jedan od putnika, pa čak mu neće biti dozvoljeno da preuzme bilo kakav vid kontrole.

Očekuje se da BMW ponudi nivo 3 u sledećih par godina, kao finalni korak pre nego što započne testiranje potpuno automnih vozila početkom sledeće dekade. Ipak, ne treba očekivati ovakva vozila pre 2025.

 

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments