1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lexus LS500 F Sport (2018.)
Lexus LS500 F Sport (2018.)
0

Lexus LS500 F Sport (2018.)

363
0
Podelite sa prijateljima:

„Pohlepa je dobra“

 

Čuvenu rečenicu je izjavio glumac Michael Douglas u kultnom filmu 1980-ih godina „Wall Street“, u smislu da pohlepa tera čoveka da uvek napreduje i bude bolji nego u prošlosti. Ako pogledamo legendarni Lexus LS500, možemo da zaključimo da je možda upravo pohlepa naterala japanskog proizvođača vozila da predstave novu F Sport verziju. Automobil koji se dugo vremena smatrao japanskim Mercedesom sada želi da promeni strategiju i da se koncentriše na sportski imidž. Šta je nateralo Lexus na tako drastičan potez? Izuzetno loša prodaja…

 

Japanska ikona

Lexus LS se smatra možda najbitnijim japanskim automobilom u istoriji. Iako on možda nije poznat kao Toyota Corolla ili Honda NSX, kada je LS debitovao 1989. godine, pokazao je svetu da Japanci nisu ograničeni samo za jeftinije proizvode već da su u stanju i da napadnu i premijum konkurenciju. Lexusovo glavno tržište je uvek bilo američko i iako je kompanija tvrdila da želi da ima sopstveni identitet, nema sumnje da je njegova glavna inspiracija bio Mercedes S klase. Ovaj potez se pokazao veoma uspešnim i već druge godine je prodato rekordnih 42.806 vozila. Međutim, od tada mnogo toga se promenilo. Kupci su počeli da zahtevaju sportske proizvode, pa je i Mercedes morao da ode u tom pravcu.

U 2016. godini S klasa je i dalje ostala lider u segmentu sa 18.803 zadovoljna kupca, ali je osvežni BMW serije 7 zabeležio rast prodaje od čak 39% na 12.918 vozila. Novi Cadillac CT6 je privukao 9.169 kupaca, što je bilo LS na tek četvrto mesto sa samo 5.514 prodatih vozila. To ne samo što je ubedljivo najmanji broj u istoriji ovog automobila već i četvrta uzastopna godina gde prodaja pada za dvocifreni procenat. Lexus je shvatio poruku – kupci žele sportske proizvode, pa sada na tržište stiže F Sport verzija najskupljeg modela kompanije.

 

F & F Sport

Nezadovoljan imidžom penzionerskih proizvoda, početkom ranih 2000-ih godina Lexus je odlučio da osnuje potpuno novu diviziju koja bi igrala konkurenciju Mercedesovoj AMG, BMW-ovoj M i Audijevoj S i RS divizijama. Prvi F automobil je bio IS i debitovao je 2007. godine, ali je najveću pažnju privukao LFA godinu dve godine kasnije. Ovaj superautomobil je pružao centralno postavljen V10 motor i mogao je da dostigne maksimalnu brzinu od preko 320 km/h. U međuvremenu su debitovali i RC F i GS F, ali nijedan od njih nije privukao veću pažnju publike. Ohrabren uspehom Audijevog S-Line paketa opreme, Lexus je odlučio da proširi ponudu i sa F Sport paketom opreme, koji je trebao da pruži dizajnerske promene sa F, ali mehaniku sa standardnih modela. On je bio namenjen svima onima kojima je dizajn bitniji od samih performansi i pokazao se tolikim uspehom da je danas u ponudi na gotovo svim proizvodima.

 

Dizajnerske promene

Lexus je debitovao potpuno novi LS pre svega nekoliko meseci na Salonu automobila u Detroitu, a on je doneo dizajn koji nije delio linije sa prethodnicima. Kompanija je otišla daleko od svoje nekadašnje formule premijum automobila koji je u velikoj meri ličio na kopiju nemačkih proizvoda. Novi LS svakako deluje agresivno i ozbiljnije, ali je dobra vest da nije izgubio i svoje luksuzne linije. Dok je LS u prošlosti često ličio na kopiju nemačkih automobila, ovaj put to sigurno neće biti slučaj. Sličan dizajn je predstavljen na drugim modelima kompanije pa je tako LS sada tradicionalni Lexus. F Sport paket preme dodaje 20-inčne felne, posebnu poveću masku hladnjaka i nešto izmenjene branike, dok su promene u enterijeru još manje. Sportska kožna sedišta, aluminijske pedale, manji volan i više satova (detalj koji je preuzet iz LFA) su samo neki detalji koji su izmenjeni, mada Lexus kaže da je uzeo u izbor svaki nivo opreme.

 

Mehanika

F Sport paket opreme je dostupan na standardnom i hibridnom modelu, a zanimljivo je da po prvi put u istoriji ovog automobila V8 motor više nije opcija. To znači da standardan LS500 pokreće V6 motor zapremine 3,5 litara sa 415 ks zahvaljujući pomoći turba, dok hibrid pokreće identičan motor, ali sa „samo“ 354 ks. Deset brzina automatski menjač je standardan na moćnijoj od dve verziji dok se hibrid može naručiti i sa CVT menjačem. Ubrzanje kod oba modela se nije promenilo i ono dalje iznosi 4,5 sekunde, odnosno 5,2 sekunde. Po pitanju mehanike urađena je samo jedna promena i to nešto modifikovano ogibljenje za bolje ponašanje u krivinama dok hibrid sada može da se naruči i sa većim kočnicama koje su pre bile dostupne samo na LS500. Glavna karakteristika ovog automobila je i dalje udobnost na duže relacije pa tako nikako ne treba očekivati sportski sedan.

 

Zaključak

Teško je zamisliti da LS500 F Sport čini Mercedes-AMG ili BMW-Alpina nervoznim, ali dizajnerske promene i moćni motor nam pokazuju da je Lexus još uvek veoma ozbiljan igrač. Iako je njegova evropska prodaja i dalje veoma niska, u Severnoj Americi kompanija je u poslednje dve godine zabeležila rekordne prodajne rezultate.

Japanski gigant možda neće nikada napasti Nemce sa pravim sportskim sedanom, ali LS500 F Sport je više nego solidan potez za automobil kome ne cvetaju ruže.

 

Zoran Tomasović

(363)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments