1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Dobit VW grupe skočila za 40 odsto u prvom kvartalu
Dobit VW grupe skočila za 40 odsto u prvom kvartalu
0

Dobit VW grupe skočila za 40 odsto u prvom kvartalu

172
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa kaže da je dobit iz poslovanja povećana za 40 odsto bez obzira na pad prodaje, što je znak da „kresanje“ troškova donosi pozitivne rezultate nakon čuvenog problema s dizel motorima u SAD.

Kvartalna dobit iz poslovanja grupe je povećana na 4,37 milijardi evra, sa 3,13 milijardi pre godinu dana, saopštio je VW.

Rezultatima je doprinela efikasnija ušteda unutar glavne divizije, tako da je za očekivati da godišnja marža iz poslovanja bude između 6 i 7 odsto, nakon 6,7 odsto u 2016.

Prihodi od prodaje grupe su porasli za 10,3 odsto na 56,2 milijarde evra, javljaju iz Volkswagena. Prihodi iz poslovanja su porasli sa 6,1 na 7,8 odsto.

„Naši napori da poboljšamo efikasnost i produktivnost kroz sve sfere kompanije se isplaćuju“, izjavio je šef VW grupe, Matijas Miler.

„Kvartalni napredak predstavlja prvi opipljivi rezultat Volkswagenove discipline kontrolisanja troškova nakon dizel skandala“, rekao je šef finansija, Frank Viter.

Volkswagen je saopštio da „robusni“ rezultati mogu da se zahvale različitim faktorima, pozitivnom kursu evra i optimizaciji troškova proizvodnje, uz poboljšanje zarade Volkswagena kao marke, koja je porasla na 869 miliona evra, sa 73 miliona prošle godine.

Ostale marke pod krovom konglomerata mogu da se pohvale mešovitim rezultatima. Porsche, Škoda i Seat su napredovali dok je profit Audija pao a gubitak Bentleyja nešto smanjio.

Audijeva dobit iz poslovanja je pala na 1,2 milijarde evra sa prošlogodišnje 1,3 milijarde. Marka „četiri prstena“ je najveći generator zarade unutar grupe, a predstoji joj lansiranje novih modela i tehnologija.

Škodin profit je povećan za 32 odsto na 415 miliona evra, dok je Seatov porastao sa 54 na 56 miliona.

Bentleyjev gubitak se smanjio na 30 miliona evra sa prošlogodišnjih 54 miliona. Porscheova dobit od poslovanja je sa 855 porasla na 932 miliona evra.

 

Cilj Volkswagena

Investitori su se izjasnili za preokret u Volkswagen brendu, koji je tradicionalno opterećen visokim troškovima istraživanja i razvoja, označivši ga kao ključnog za poboljšanje biznisa, mada je VW grupa preuzela vodeće mesto svetskog proizvođača automobila od Toyote prošle godine.

Dugoročni cilj VW grupe je da podigne maržu iz poslovanja marke na 4 odsto do 2020. i 6 odsto do 2025., nakon prošlogodišnjih 1,8 odsto, što je slabije od PSA grupe i Renaulta.

Evercore ISI kaže da kvartalne brojke odražavaju snažne pozicije marke Volkswagen, sa  profitnom maržom od 4,6 odsto, dok je Audijeva od 8,7 odsto ocenjena kao solidna a Škodina „izvanredna“  (9,6 odsto). Seat je ocenjen kao „dobar“ sa 2,3 odsto. „Porsche nastavlja sa profitabilnošću u ’Ferrari stilu’ – 18,5 odsto“, javljaju iz Evercorea.

Volkswagen je sa strane ostavio 22,6 milijarde evra da bi pokrio troškove kazni, isplata i popravki, vezano za dizel skandal. Dobar deo tog fonda će da „iscuri“ ove godine.

 

(172)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments