1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW zauzima oprezan strateški pristup
BMW zauzima oprezan strateški pristup
0

BMW zauzima oprezan strateški pristup

189
0
Podelite sa prijateljima:

BMW se drži konzervativne prognoze kada je u pitanju profit. Šef kompanije, Harald Kriger apeluje na strpljenje kada je reč o tranziciji ka autonomnim električnim automobilima.

Dok konkurencija iz Daimlera podiže lestvicu zadatih ciljeva u 2017., BMW je na tom planu konzervativniji, sa „skromnijim“ zahtevima u smislu zarada. Naime, Bavarci će se fokusirati na luksuznije modele u godinama koje dolaze, uključujući novi X7, da bi pokrili troškove razvoja novih modela u budućnosti.

„Očekujemo da će se troškovi vezani za nove modele povećavati tokom godine“, rekao je čovek broj jedan za BMW-ove finansije, Nikolas Peter, primetivši da će troškovi vezani za tehnologije električnog odnosno autonomnog pogona, prilično rasti. „U kratkoročnom smislu, to nije odlučujući faktor za nas, jer mi ostajemo fokusirani na održivom, profitabilnom rastu.“

BMW je zadržao oprezan pristup, čak i nakon što ga je Daimlerov Mercedes-Benz pretekao po pitanju prodaje prošle godine, prvi put u više od deset godina. Prvi koraci koje Bavarci žele da preduzmu da bi uzvratili su bili evidentni u martu, kada je Kriger stavio akcenat na 40 novih i unapređenih modela.

Dotična ofanziva uključuje kompaktni X2 SUV kao i veliki X7. Za BMW je od vitalnog značaja prodaja unosnih SUV modela i luksuznih sedana. BMW-ova nova perjanica, autonomni, električni iNext bi trebalo da stupi na scenu 2021.

 

Snažan start

Profit BMW-a je porastao za 6,1 odsto u prvom kvartalu na 1,87 milijardi evra, zasnovan na porastu prodaje.

„Uprkos početku godine iznad očekivanja, BMW se odlučio za konzervativan pristup“, rekao je Žorž Dieng, analitičar u Natixis Securities. „Smatramo da ima prostora za još snažniji nastup.“

Troškovi istraživanja i razvoja su skočili za 35 odsto na 1,32 milijardi evra tokom ovog kvartala. To u velikoj meri utiče na realnu zaradu od prodaje, koja je pala na 9 sa 9,4 odsto prošle godine.

Za razliku od konkurenata, BMW je odlučio da električne pogonske sisteme instalira u postojeće modele a ne u posebno konstruisane elektro modele. Kompanija smatra da ih takva strategija stavlja u dobru poziciju u odnosu na promene u potražnji. jer kupci do sada nisu pokazali previše entuzijazma kada je reč o „zelenoj“ tehnologiji.

(189)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments