1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Prvenac za Valterija Botasa
Prvenac za Valterija Botasa
0

Prvenac za Valterija Botasa

126
0
Podelite sa prijateljima:

Valteri Botas je izdržao pritisak Sebastijana Fetela u završnoj fazi trke u Sočiju i ostvario svoj prvi trijumf u karijeri.

Već u četvrtoj trci za nemački tim, Finac je uspeo da se sa trećeg mesta na startnom gridu dokopa pobede. Odmah na početku je preuzeo vođstvo od osvajača pol pozicije, Sebastijana Fetela.

Botas je dominirao u prvom stintu ali Nemac se nije dao, tako da je u finalnu fazu ušao sa svežijim supermekim gumama, pa čak imao i asistenciju DRS-a dva kruga pre kraja.

Vozač Mercedesa je izdržao pritisak i ostvario prvu pobedu, 0,6 sekundi prednosti ispred Fetela, postavši peti Finac koji je trijumfovao na nekoj Velikoj nagradi.

Na samom startu, Botas je iskoristio dugačku krivinu 2, pretekavši ga s unutrašnje strane. Kimi Raikonen u drugom Ferrariju, našao se pod pritiskom Luisa Hamiltona, ali je uspeo da sačuva poziciju.

Rane borbe među vodećima su uskoro bile sprečene izlaskom bezbednosnog automobila na stazu. Incident se desio između Romana Grožana i Džoliona Palmera u krivini 2. Oba vozača su izbačena iz stroja, pridruživši se frustriranom Fernandu Alonsu, jer Španac nije uspeo ni da startuje nakon problema s pogonskom jedinicom.

Nakon restarta, Botas je odmah napravio opipljivu prednost u odnosu na vozača Ferrarija, od tri sekunde. Raikonen je nastavio da drži treće mesto ispred Hamiltona, koji se mučio sa temperaturom. Ipak, niko nije mogao da ga ugrozi jer su ostali bili daleko iza, dok je Rikijardo iz Red Bulla odustao zbog otkazivanja kočnica.

Kako se trka bližila svojoj polovini, Botasova prednost u odnosu na Fetela je počela da se smanjuje zahvaljujući degradaciji pneumatika i gužvi u saobraćaju. Fetel je uspeo da smanji prednost Finca na samo dve sekunde, dok i sam nije uleteo u „gužvu“.

Postavlja se pitanje da li je Ferrari trebalo da pozove Fetela u boks u tim trenucima? Ipak, prvi je potez povukao Mercedes, koji je pozvao Botasa na servis u 27. krugu, kada su mu instalirane supermeke gume. Finac je imao čist put ispred sebe, dok iz Scuderije nisu odmah reagovali. Fetel je ostavljen na stazi još izvestan broj krugova, ali nije bilo šanse da nadoknadi realnu prednost koju je imao Finac.

Da je Ferrari pogrešio, bilo je jasno kada je u boks otišao Raikonen, jer je „Iceman“ nakon prelaska na supermeke gume pravio izvanredne krugove, brže i od Botasa. Osetivši da Mercedes možda neće biti tako ubedljiv sa crveno označenim gumama, Ferrari je uveo Fetela u boks u 34. krugu, što je Nemcu ostavilo 17 krugova da pokuša da prestigne Finca.

Četvorostruki šampion je uskoro započeo svoj pohod, smanjivši razliku na manje od četiri sekunde. Do dodatnog „kresanja“ razlike je došlo kada je Botas otišao preširoko u krivini 13, tako da je razlika pala na ispod dve sekunde. Sa starijim gumama i pod pritiskom, pobeda za Finca uopšte nije bila osigurana.

Fetel je smanjio razliku na samo jednu sekundu, ušavši u poslednja dva kruga sa mogućnošću korišćenja DRS-a. Ipak, Finac je zadržao prisebnost, a u tome mu je pomogao i bivši timski kolega, Felipe Masa, koji mu je omogućio da i sam aktivira DRS zbog preticanja za čitav krug.

Botas je ciljnu liniju prešao 0,6 sekundi ispred Fetela i zabeležio je na taj način prvu F1 pobedu. Ovo je prva pobeda jednog Finca još od 2013. godine, kada je Kimi Raikonen slavio u Australiji.

Raikonen je takođe osigurao da dva Finca budu na podijumu u Rusiji, zauzevši treće mesto, deset sekundi iza Fetela, dok je Hamilton odvozao usamljenu trku i završio kao četvrti. Britanac sada zaostaje 13 poena u odnosu na Fetela u generalnom poretku.

Maks Feršapen iz Red Bulla je bio peti, dok su Serhio Perez i Esteban Okon nastavili uspešan niz osvajanja poena za Force Indiju. Iza njih se našao Niko Hulkenberg iz Renaulta. Felipe Masa je bio na putu da bude šesti, ali ga je gumi defekt prisilio da dodatni odlazak u boks, tako da je vozač Williamsa bio deveti, ispred Karlosa Sainca, koji je za Toro Rosso zaokružio osvajače poena.

Lens Strol je konačno uspeo da finišira, i to kao jedanaesti, dok je Danil Kvjat bio dvanesti. Iza njih su se našli Kevin Magnusen i Stofel Vandorn, dok su Markus Erikson i Paskal Verlajn poslednji klasifikovani vozači.

 

VN Rusije 2017. (Soči)

Poz Br. Vozač Automobil Krugovi Vreme/odustali Poeni
1 77 Valtteri Bottas MERCEDES 52 1:28:08.743 25
2 5 Sebastian Vettel FERRARI 52 +0.617s 18
3 7 Kimi Räikkönen FERRARI 52 +11.000s 15
4 44 Lewis Hamilton MERCEDES 52 +36.320s 12
5 33 Max Verstappen RED BULL RACING TAG HEUER 52 +60.416s 10
6 11 Sergio Perez FORCE INDIA MERCEDES 52 +86.788s 8
7 31 Esteban Ocon FORCE INDIA MERCEDES 52 +95.004s 6
8 27 Nico Hulkenberg RENAULT 52 +96.188s 4
9 19 Felipe Massa WILLIAMS MERCEDES 51 +1 lap 2
10 55 Carlos Sainz TORO ROSSO 51 +1 lap 1
11 18 Lance Stroll WILLIAMS MERCEDES 51 +1 lap 0
12 26 Daniil Kvyat TORO ROSSO 51 +1 lap 0
13 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 51 +1 lap 0
14 2 Stoffel Vandoorne MCLAREN HONDA 51 +1 lap 0
15 9 Marcus Ericsson SAUBER FERRARI 51 +1 lap 0
16 94 Pascal Wehrlein SAUBER FERRARI 50 +2 laps 0
NC 3 Daniel Ricciardo RED BULL RACING TAG HEUER 5 DNF 0
NC 30 Jolyon Palmer RENAULT 0 DNF 0
NC 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 0 DNF 0
NC 14 Fernando Alonso MCLAREN HONDA 0 DNS 0

 

Generalni poredak vozača:

(126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments