1. Home
  2. Vesti
  3. Evropsko tržište ispred američkog – Ford Fiesta ispred VW Golfa
Evropsko tržište ispred američkog – Ford Fiesta ispred VW Golfa
0

Evropsko tržište ispred američkog – Ford Fiesta ispred VW Golfa

230
0
Podelite sa prijateljima:

Evropsko tržište se približilo kineskom.

Zahvaljujući brojkama u martu, koje u totalu iznose 1,92 miliona novih registrovanih vozila na „starom kontinentu“ (porast od 10,5 odsto u odnosu na mart 2015.), postavljen je rekord kada je o mesečnoj prodaji reč. Evropsko tržište je preteklo američko i približilo se kineskom koje je u istom mesecu zabeležilo prodaju od 2,02 miliona vozila.
Od pet najvećih evropskih tržišta, najviše je napredovalo italijansko – 17,4 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, pa zatim špansko (12,7 odsto), nemačko (11,4 odsto) i britansko (8,4 odsto). Ukupno je u 16 od 30 zemalja zabeležen dvocifren porast, a samo na pet je rezultat negativan. Grčka je zabeležila najveći rast nakon duboke recesije sa povećanjem prodaje od 49,5 odsto.
Ono što je interesantno je da je 26 automobilskih marki od ukupno 52 prisutne na evropskom tržištu, prodalo više automobila u martu nego u bilo kojem mesecu do sada. Volkswagen ostaje lider sa povećanjem prodaje od 3,9 odsto, zatim ide Ford sa porastom od 15,9 odsto. Renault je nadmašio Opel/Vauxhall za treće mesto.
Po podacima JATO Dynamicsa, Volkswagen Golf nije više na tronu jer ga je pretekla Ford Fiesta kao najprodavaniji model automobila u Evropi. Marketinški stručnjaci smatraju da postoji više razloga za to, uključujući agresivniji Fordov program olakšica i generalni pad prodaje dizela, što posebno utiče na prodaju Golfa.
Na „premijum“ teritoriji, Mercedes-Benz i BMW su probili barijeru od 100.000 jedinica, dok je Audiju za to nedostajalo još samo 1.000 prodatih vozila. U međuvremenu, Volvo je postavio mesečni rekord sa 36.891 isporučenim vozilom, dok je Porsche takođe postavio lični (mesečni) rekord – 9.259.
Martovska prodaja u Evropi je obično najbolja u toku cele godine i predstavlja više od 11 odsto od ukupnog broja godišnjih registracija. Ove godine je Uskrs bio u aprilu, što je dilerima omogućilo par prodajnih dana više.

(230)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments