1. Home
  2. Vesti
  3. U Čačku i zvanično u saobraćaj uvedeni prvi Volvo hibridni autobusi
U Čačku i zvanično u saobraćaj uvedeni prvi Volvo hibridni autobusi
0

U Čačku i zvanično u saobraćaj uvedeni prvi Volvo hibridni autobusi

272
0
Podelite sa prijateljima:

U prisustvu brojnih gostiju i uglednih zvanica, na prigodnoj svečanosti, koju su organizovali najveći korisnik Volvo autobusa u Srbiji, Autoprevoz-Kavim i kompanije Volvo Basis /Volvo Buses/ i Volvo d.o.o, 27. aprila u gradski saobraćaj Čačka zvanično je uvedeno 10 Volvo hibridnih autobusa, prvih takve vrste u Srbiji, na Balkanu i u širem okruženju.

Čačak je prvi grad u Srbiji, u kojem će se na dve linije, koristiti vozila sa tehnologijom 21. veka. To su autobusi sa mešovitim dizel elektro pogonom, koji, u poređenju sa konvencionalnim vozilima ove vrste, omogućavaju za trećinu manju potrošnju goriva i, u istoj srazmeri, manju emisiju štetnih izduvnih gasova.

 

Za učesnike svečanosti u Čačku organizatori su pripremili bogat program: mini izložbe Volvo autobusa za gradski, međugradski i turistički prevoz, novih i korišćenih Volvo kamiona i novih Volvo automobila.

Svečanost, održana u autobazi Autoprevoza na ulasku u grad, poslužila je za svojevrsnu praktičnu nastavu za učenike čačanske Mašinsko saobraćajne škole: prisustvovali su predavanju o bezbednosti u saobraćaju, a neki od učenika su se oprobali i za volanom hibridnog Volvo autobusa.

Okupljeni su imali mogućnost da uživaju u drift vožnjama specijalno pripremljenih automobila, a u radnom delu svečanosti okupljenima se prvo obratio izvršni direktor Autoprevoza Čačak, diplomirani inženjer saobraćaja, Aleksandar Petronijević, koji je podsetio da je to prevozničko preduzeće formirano 1949. godine, a od 2007. posluje kao deo internacionalne Kavim Grupe. Danas u voznom parku ima 142 autobusa svih tipova  i veličina, prosečne starosti sedam godina, zapošljava 330 radnika, godišnje preveze više od 12 miliona putnika, od čega trećinu – oko četiri miliona u gradskom saobraćaju. U gradskom prevozu Čačka, na četiri linije, 14 Autoprevozovih vozila (među kojima je sedam Volvo solo autobusa) mesečno prevaljuje više od 300.000 km.

Među govornicima na svečanosti u Čačku je bio i predsednik nadzornog odbora Kavim International 2002 LTD, Zeev Horen, koji je podsetio na događaje iz 2007. godine, kada je promenjena vlasnička struktura Autoprevoza. On je izrazio zadovoljstvo desetogodišnjim rezultatima poslovanja Autoprevoza pod okriljem Kavim grupe, a jedna od istorijskih prekretnica u radu tog čačanskog kolektiva je upravo uvođenje u saobraćaj Volvo autobusa sa hibridnim pogonom.

U ime proizvođača i isporučioca hibridnih autobusa, kompanije Volvo Buses, okupljenima se obratio direktor prodaje za trziste Evrope za Volvo autobuse, Frederik Rostad. „Već decenijama Volvo je jedan od svestkih lidera u razviju i proizvodnji vozila s aternativnim pogonima.  Od 2010-e, kada smo isporučili prvi serijski napravljen hibridni autobus, do danas je širom sveta prodato više od 3.000 Volvo autobusa koje pokreću kombinacija elektro i dizel motora ili samo elektro motori“, rekao je između ostalog, gospodin Rostad. „Korisnici gradskog prevoza u Čačku će imati privilegiju da prvi u regionu jugoistočne Evrope uživaju u svim blagodetima ekonomične i ekološki veoma podobne upotrebe Volvo autobusa sa hibridnim pogonom.“

Svečanosti u Čačku prisustvovali su ambasadorka Izraela u Srbiji, njena ekselencija Alona Fišer-Kam i ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji, njegova ekselencija Jan Lundin. Čestitajući Autoprevozu značajan događaj, ambasador Lundin je okupljene podsetio da Švedska planira da u doglednoj budućnosti sve klasične autobuse za gradski prevoz s dizel motorima zameni vozilima na hibridni ili čisto električni pogon. Volvo je u razvoju i proizvodnji takvih vozila lider ne samo u Evropi, već i u svetu, rekao je između ostalog njegova ekselencija Lundin. On je takođe podsetio da je Švedska među svim članicama Evropske unije najveći bilateralni donator finansijskih sredstava i opreme za zaštitu čovekove okoline u Srbiji. Uvođenje u gradski saobraćaj Čačka prvih 10 Volvo autobusa na hibridni pogon je izuzetno značajan doprinos ne samo smanjenju potrošnje fosilnih goriva, ekonomičnijem prevozu, već, pre svega, smanjenju emisije štetnih izduvnih gasova.

Prvih 10 hibridnih autobusa Autoprevoz je kupio kroz kreditni aranžman sa Volvoovim finansijskim servisom /Volvo Financial  Services International/, sa čijom ponudom je učesnike svečanosti u Čačku upoznao komercijalni i direktor naplate u VFS za Srbiju, Milovan Eraković.

(272)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments