1. Home
  2. Prezentacije
  3. Infiniti QX80 Monograph
Infiniti QX80 Monograph
1

Infiniti QX80 Monograph

366
1
Podelite sa prijateljima:

„Nemačka dinamičnost, Japanski kvalitet“

Nakon što je prodao rekordnih 138.000 vozila u 2016. godini, Infiniti je spreman da podigne svoju ponudu na još veći nivo. Nissanova premijum divizija za američko tržište je jedna od retkih koja je zabeležila rast prodaje automobila zahvaljujući uspešnom Q50, ali je u isto vreme beležila odlične rezultate i sa većim krosoverima i SUV vozilima.

Vrh ponude Infinitija čini terenac QX80, koji je u 2016. godini privukao 16.772 kupca. To ne samo što je najveća cifra u poslednjih deset godina već čini i QX80 drugim najprodavanijim velikim luksuznim terencem (ispred je samo Cadillac Escalade). U takvim uslovima većina kompanija se nebi igrala sa dobitnom formulom, ali ovaj japanski proizvođač vozila ne misli tako. Na salonu automobilu na Njujorku svetlost dana je ugledao QX80 Monograph koncept, a on stiže kao odgovor iz nikoga drugog do samog Nissana.

 

Nemačka kopija

Infiniti je dosta nepoznat publici izvan Severne Amerike, pošto se ne prodaje ni na jednom drugom kontinentu (mada su neki modeli poznati kao Nissani), a zanimljiv detalj je podatak da je kompanija debitovala 1989. godine na salonu automobila u Detroitu – na istoj lokaciji gde i Lexus, Mazda Miata, Honda/Acura NSX i ostali velikani japanske auto industrije.

Infiniti je u početku pokušao da bude misterija, pa je tako prikazivao reklame u kome se nebi video automobil uopste već samo logo kompanije, a kupcima je ostao poznat kao prvi japanski premijum brend sa sportskim duhom. Naime, dok je Lexus ciljao na Mercedes sa udobnim proizvodima, a Acura bila samo nešto bolje opremljena Honda, Infiniti je trebalo da bude alternativa BMW-u za svoje one koji žele luksuzne performanse bez da se odriču čuvenog japanskog kvaliteta. Takav potez nije doneo preterano dobre rezultate i prvih desetak godina svoje istorije Infiniti se nije mogao pohvaliti prodajom većom od 60.000 primeraka na godišnjem nivou. Situacija se naglo promenila 2003. godine kada je debitovao novi G da bi prethodnih godina uspešna strategija rezultirala visokom prodajom. Infiniti je i dalje daleko od vrha i u premijum klasi beži jedino Lincolnu, ali to bi uskoro moglo da se promeni …

 

Cadillac i Lincoln na umu

Infiniti se veoma brzo amerikanizovao i 2004. godine je predstavio svoj najveći SUV QX56 kao odgovor na iznenadnu popularnost američkih premijum terenaca kao što su Cadillac Escalade i Lincoln Navigator.

On je dobio ime po zapremini motora, ali je start bio izuzetno spor iz razloga što je QX56 bio samo nešto bolje opremljen Nissan Armada po značajno većoj ceni. To se promenilo 2013. godine kada je debitovao QX80 i odmah napravio osetnu razliku, ali je Nissan prošle godine ponovo predstavio novi Armada (u ostatku sveta Patrol). Iako QX80 ima zadovoljavajuću prodaju, mnogi se pitaju zašto bi kupac platio 65.000 dolara za Infinitijev terenac u osnovnoj verziji kada za 6.200 dolara manje može da vozi spomenutu Armadu u Platinum verziji sa gotovo svakom opcijom. Sada na scenu stupa spomenuti Monograph koncept koji bi trebalo da napravi veću razliku između dva modela.

 

Koncept, ali ne za dugo

Infiniti je već sada potvrdio da će Monograph biti dostupan u prodaji za 2018. modelsku godinu dok bi premijera serijskog modela trebala da stigne do kraja godine (najverovatnije na salonu automobila u Los Anđelesu u Novembru). Serijski model i koncept se neće razlikovati u velikoj meri, što je potvrdio i glavni dizajner kompanije Alfonso Albaisa. On kaže da je krenuo sa sadašnjim modelom, a zatim je promenio sve šta mu se ne dopada. QX80 je u prošlosti dobio visoke ocene za svoje vožne karakteristike, ali dizajn svakako nije bio vrlina, „zahvaljujući“ niskim farovima i visokoj masci hladnjaka zbog čega je često delovao kao manji kamion. Dok je navedeni dizajn svakako delovao agresivno, poruka je bila jasna – on ne izgleda dovoljno luksuzno da bi ga izabrali kupci sa dubokim džepom.

 

Dizajn

Dizajn je definitivno inspirisan američkim vozilima, pa je tako kockast i sa mnogo hroma. Koncept se ne razlikuje u velikoj meri u poređenju sa sadašnjim QX80, ali je ispravio nekoliko ključnih grešaka iz prošlosti. Farovi su značajno više podignuti dok je maska hladnjaka veća i niža, čime se svakako dobija veća doza luksuza. Sam dizajn farova prati buduću formulu kompanije i u bliskoj budućnosti svi modeli bi trebalo da dobiju sličan stil. Umesto standardnih retrovizora, Monograph pruža kamere, ali ovaj detalj još uvek nije odobren na američkom tržištu iz sigurnosnih razloga tako da se on sigurno neće naći u serijskoj proizvodnji.

Ono šta svakako hoće je D stub, a velike šanse postoje i za specijalne otvore pored vrata, čija je svrha aerodinamičnost. Zadnji deo donosi LED svetla, sportski branike i dva poveća podeljena dela sa imitacijom auspuha, dok je ceo utisak kompletan ogromnim 24-inčnim felnama u dve boje. U vreme pisanja ove priče nije objavljena nijedna slika enterijera, pa tako možemo samo da nagađamo kako izgleda. Međutim, znajući istoriju Infiniti vozila on će sigurno oduševiti po ovom pitanju.

 

Mehanika

Infiniti takođe nije objavio baš nikakve informacije o mehanici, ali je sasvim sigurno da će QX80 ponovo da koristi isti platformu kao još nekoliko braće iz Nissana kao što su Frontier, Titan i Armada. To znači da će jedini motor u ponudi ponovo biti V8 benzinac zapremine 5,6 litara sa 390 ks i 534 Nm obrtnog momenta, a postoje šanse da debituje i Cumminsov V8 dizel zapremine 5,0 litre sa 310 ks i 752 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač kao opcija je sedam brzina automatski koji prenosi snagu na standardne prednje točkove ili opciona sva četiri točka. Udobnost i terenska vožnja bi trebali da ostanu na pozavidnom nivou.

 

Zaključak

 

QX80 sigurno neće da promeni standarde u klasi, ali je on nekoliko puta u prošlosti pokazao da su imidž i vozne karakteristike bitnije od samog dizajna. Infiniti ne može da parira Escaladeu po imidžu, a još manje premijum Evropljanima kao što su Range Rover i Mercedes GL klase po voznim karakteristikama, ali to nije ni bitno jer je QX80 uspešno spojio sve pozitivne karakteristike uz minimalne negativne aspekte. A to je, sudeći po prodaji, formula za uspeh.

 

Zoran Tomasović

(366)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Ne mogu da se setim nekog SUV vozila koje bi mi se vise svidjalo od ovog!!! Steta sto nema fotografija unutrasnjosti….