1. Home
  2. Testovi
  3. BMW 520d xDrive Luxury u paraleli sa BMW 530d xDrive M Sport
BMW 520d xDrive Luxury u paraleli sa BMW 530d xDrive M Sport

BMW 520d xDrive Luxury u paraleli sa BMW 530d xDrive M Sport

22.65K
12
Podelite sa prijateljima:

Iz opšte automobilske kulture znamo da je BMW serije 5 automobil sa hiljadu lica i da mu karakter zavisi umnogome od izbora motora, oslanjanja, opreme. Uskoro ćete u rubrici „Istorijat“ moći da pročitate i o slavnim precima BMW serije 5 (kao što ćete moći i za Audi, dok je Mercedes već dostupan). Da vidimo kako stvari stoje danas.

Mi nismo anđeli

Dobijete najavu u utorak – stižu dragi kumovi u celovikendnu posetu. Momentalnu radost tim povodom ubrzo zamenjuje spisak sa namirnicama i navigacionim „pijaca“ uputstvima koje vam, takođe ozarena, njihova kuma i vaša žena, uručuje. Pripreme mogu da počnu.

Još jedan utorak, zvoni mobilni: „Na raspolaganju imamo 520d xDrive i 530d xDrive, šta želite i kada vam odgovara?“ Samo što nisam izustio da želim najkomercijalniju verziju za test, iz mene progovora moje drugo „ja“ (koje nanovo upoznajem i sam) i tek tada shvatam da ćemo zajednički vikend imati trenutno najsnažniji dizel u ponudi serije 5, koja je u Srbiju stigla i dolaskom oterala onaj led, ledeni januarski talas. Pre automobila dobijam, kao i uvek, specifikacije konkretnog modela (tehnički podaci, spisak opreme i cena). Opa bato, M paket! Divno, ali kupcima je najinteresantnija verzija sa dvolitarskim motorom… Sada ja uzimam moj mučeni kineski mobilni u ruke: Molim, molim vas za oba! Imate ih na raspolaganju do utorka! Bog vam sreću dao, to je to, imamo uporedni test!

Ako mislite da se priča oko testiranja automobila svodi na: Sedi i vozi, u grdnoj ste zabludi. Za svaki model koji dođe na test, pripreme su nužne i odnose se prevashodno na iščitavanje stranica i stranica materijala, uglavnom na anglo-saksonskom jeziku. Tako da, i ovde sam morao da napravim krug po internet pijaci automobilskih informacija. U odnosu na prethodnu generacuju, G30 je veći model i u dužinu, i u… ma dajte vidite specifikacije dole, a ja ću da se potrudm da tehničke detalje svedem na nužni minimum, kako bih vam izlio lične utiske na papir. Kipe iz mene.

Dalaj Lama pod „anestezijom“ – 3 litre u akciji

Moj školski drug je tih, stabilan i miran karakter. Bolje ovako: Dalaj Lama bi u trenucima povišene tenzije, glatko mogao kod njega na plodotvorne seanse psihoterapije. Nedelja jutro, znam da je budan: Brate, ajmo da se provozamo malo, 530d mi je u dvorištu! Odgovara: Samo da navučem cipele, izlazim ispred kuće.

Par minuta kasnije, zajedno smo. Prvi sekundi i izraz njegovog lica prilikom ulaska u automobil, na mesto suvozača, su mi dali najbolju moguću ocenu dizajna enterijera i kvaliteta izrade. Blažena, blagoteleća faca: Brateeeee…. I zaista, delimo utiske. Svi materijali, kao i opšti ambijent, u čoveku nužno bude lažnu pomisao da vredi mnogo više, kao osoba, nego što je to istina.

Sedišta su uslovljena izborom M paketa, odnosno sportska su, sa elektropodešavanjima u kombiniciji veoma kvalitetnog štofa i alkantare. Udobna, tvrda, odlično držeća za torzo u krivinama (kako bi urednik rekao: odlična lateralna podrška). Obruč upravljača se ugojio u odnosu na prethodnu generaciju i u odnosu na onaj u Luxury paketu, poput Srbina na izmaku sezona krsnih slava, i sada puni dlanove i daje bolji ugođaj.

Instrumentaciju čini multifunkcionalni displej sa nebrojeno puno izbora, kao i stojeći displej u centralnom delu, u duhu sa ostalim modelima u ponudi. Ljubiteljima gedžeta sigurno neće biti dosadno, deluje kao da je u stanju da vam lista horoskop za svaki dan. Ja više volim da vozim! Softver je revidiran prethodne godine, i dalje lak za upotrebu i verovatno najbolji dostupan, ali smisao zamene, ionako savršenog sklopa, zaista ne razumem. Ma koliko bila kritikovana, na estetskim osnovama, postavka ovog centralnog displeja, ja je obožavam, i to ponajpre iz ergonomskih razloga – u vidokrugu i liniji sa drumom je stalno.

Zahvaljujući niže postavljenoj instrument tabli, u odnosu na F10, kolena mog 185 centimetara visokog druga, još uvek na sedištu suvozača, su opasno blizu kasete. Prvi uočeni nedostatak. Da mu je pubertet potrajao još koji centimetar u visinu, mogli bismo da imamo problem, koji se minimizuje povlačenjem sedišta unazad, ostavljajući putnike iza sa manje mesta. Ali dobro, provereno je i to. Obožavam da se vozim na zadnjem sedištu, posebno u kontekstu prikupljanja utisaka, pa mogu da kažem, da je mesta zaista dovoljno u svim smerovima, za 4 putnika. Po širini i visini, bilo bi mesta i za petog, ali centralni tunel sreću kvari.

Današnji automobili, 5 metara dužine, a za 4 putnika?!  Atmosferi u automobilu dodatno i kritično važno doprinosi ambijentalno svetlo. Pored njega instaliran je i četvorozonski klima uređaj – besmisleno u tako maloj zapremini koliku ima i najveća kabina putničkog automobila.

Objasniću vam malo kasnije, zašto smatram da je greh uključivati Harman Kardon, koji dominira (ne toliko jačinom zvuka – što mogu i drugi uređaji) već ponajpre bistrinom zvuka koje ne zavisi od toga koliko glasno vas Miroslav Ilić radi (objasniću i prisustvo Miroslava Ilića u ovom testu).

Sve u svemu, boravak u ovom automobilu, biće vam veoma sadržajan i prijatan, a moći ćete i more stvari da smestite u prilično upotrebljiv prtljažnik od 530 litara zapremine. Dodatne litre mu kradu zadnji točkovi, a „prilično upotrebljiv“ se odnosi na to da je zašao duboko u kabinu, pa može da vam zatreba neki dugajlija, koji može da dohvati i one kese koje se pripiju uz naslon zadnjih sedišta.

Dok sam ja boravio na zadnjem sedištu, i poput krojača, premeravao prostor i vrebao na eventualne propuste bavarskog giganta, auto je vozio moj „Dalaj Lama“ drug. Njegova prva BMW vožnja i interaktivni komentari: Menjač! Motor! Volan!

Brate, u tri reči, i na prvu loptu, bez pripreme, on ne zna šta su njutn metri, ko je radio genijalni menjač itd. Itd., rekao je ceo smisao ovog automobila (celog brenda ustvari). Čovek koji nikad u faulu bilo koje vrste nije bio, ne pije, ne puši, ružnu reč ne pamtim da sam čuo od njega, meso ne jede (neoprostivo), glas nije podigao… vozio je brzinom koja je u ozbiljnoj koliziji sa razumom, zakonom i ličnim karakterom. Barem smo bili na autoputu. Konačno! Moj drug je čovek! Običan, dobroćudan i konačno grešan čovek.

Sve to što i on, ponovio sam i ja! 47 godina imam i verovao sam da sam pobedio niske strasti. Sramota me je da kažem koliko to km/h znači, ali vraški brzo, verujte. Jer kad krene koža da se ježi od ubrzanja (5,7 sekundi do „stotke“) i adrenalin da nadire, iz peta čini mi se, teško je odoleti. Znate onaj čudni osećaj, kada posle večnost i po posetite zubara, pa vam on uz anesteziju krene da rovari po vilici… sve pršti, puca, čujete kako se bolan zub lomi ulovljen u zubarska klješta… a vas ne boli ništa… čudno! Tako dobro, 530d xDrive, anestezira od osećaja za stvarnost! Letiš, bez naznaka da se nešto tako veliko dešava, spokojno potpuno!

Ako ste nekad prolazili na 1-2 kilometra od Zvezdinog stadiona, dok je još igrala protiv velikana i pred 100 hiljada ljudi, pa u tim trenucima vaše šetnje, čujete onaj huk ludih navijača nakon postignutog gola, sa te distance, onda vam je to najpribližniji opis (milog) zvuka motora dok ga izlažete ekstremnom sprintu. Opojno! Zato je i upitna potreba za muzičkim sistemom. Svaki kupac ovog automobila bi morao da prođe psiho test, nije ovo za svakoga, iskušenje je ogromno! Znači preporuka za zakonodavca: Ovaj auto je dostupan samo uz lekarski recept!

Da li je onda bitno da vam kažem da motor ima 265 ks/ 620 Nm, na trunku viših 2 hiljade obrtaja i da je u ovom paketu niži za 15 milimetara? Koga briga! Ovo ide kao ludo, a koči bolje, bez trunke nervoze, bez ikakvog kolebanja, onoliko koliko ja hoću – bez problema da odmerim silu pritiska na kočnicu. Zasluge za to idu i na račun M oslanjanja (po prvi put upareno sa xDriveom), takođe, koje mi se potpuno dopalo. Očekivao sam besmisleno tvrd automobil, posebno na ekstremnim miks pneumaticima od 20 cola. Ali nije, dobar je to balans između želje za brzinom kroz krivine i stabilnošću, sa podudarajućom željom za komforom. Jedino na poprečnim neravninama sam prepoznao da je oslanjanje malo tvrđe od idealnog, ali samo tu!

Da li je automobil lakši za više od 115 kilograma u odnosu na prethodnika, i da li sada ima 1.770 kg? Na vagu, pa merite sami, u ovoj konfiguraciji automobil je ekstra zabavan za vožnju, a uz prosečnu potrošnju na testu od 7,5 litara je i vrlo ekonomičan. Sama potrošnja osetno varira od stila vožnje (video na putnom kompjuteru analizu stila vožnje), kao i od izbora režima u kome vozite, a na raspolaganju imate:

iDrive Harman Kardon&Miroslav Ilić
Eco Pro Bili smo drugovi
Comfort Vino točim a vino ne pijem
Sport Nije život jedna žena
Sport + Luckasta si ti

Cena modela na testu: 79.600 evra (27% cene se odnosi na opremu).

Reset u mozgu – 520D xDrive, Priđi…

520d xdrive je, u startu, imao tu nesreću da mi se u rukama našao posle vožnje opisanog modela. Reset u mozgu, i na trenutak zaboravljam prethodna iskustva. Možemo dalje.  Luxury paket pleni: masivna upotreba hroma razlikuje outfit ovog modela u odnosu na prethodni i daje mu ozbiljnu dozu dostojanstvenosti i glamura. Unutrašnjost automobila, arhitektonski ista, kao gore opisana, ali sa materijalima koji se uklapaju potpunije u moje vizuelno-taktilne maštarije. Koža, koža, drvo, koža. I to sa dominantno belom bojom. Volan u drugačijoj izvedbi u odnosu na M paket (i nešto manjeg obima u dlanovima), a potpuno usklađen sa opštom postavkom ovog modela. Vedro, luksuzno, udobno. Prateći osećaj: Kako je lepo biti tata… u kući, u svojoj firmi, na drumu.

E na tom drumu, 520d je pokazao svoje lice, potpuno ukomponovano sa nazivom paketa opreme koji poseduje: Luxury. Agregat je odranije poznat i kao takav predstavlja najbolji spoj ekonomičnosti i performansi. Nisu kupci ludi. Na putu do Zlatibora i nazad, potrošnja se zadržala na 5,4 litara. Znači svo potrebno gorivo za 440 kilometara putovanja, podignete levom rukom. Ej, 1635 kilograma sa pogonom na sve točkove(koji dodaje oko 100 kilograma mase), 190 ks i 400 Nm! Pa, nemam reči. Zbog prisustva rezervnog točka u prtljažniku, izgubili smo na zapremini, odnosno dubini prtljažnika, ali on je i dalje dovoljan da spreči zahtevnu gospođu da se ljuti zbog nemogućnosti da se ponese silan prtljag.

Na dva broja manjim (za divno čudo Hankook) pneumaticima, veoma je udoban i tih. Oslanjanje je klasično i u liniji je sa upravljanjem, koje donekle jeste u znanom BMW maniru, odnosno asistencija je jače izražena. U prevodu, automobil znatno mekše upija neravnine bilo koje vrste od 530d sa M oslanjanjem, a ostaje stabilan i lako upravljiv, u dinamičnoj i bržoj vožnji. Opet, po mom ukusu, kakav se zidao decenijama.

Za vreme cele test vožnje, nijedan jedini put, nisam dobio želju, niti pao u bilo kakvo iskušenje da pritisnem gas do poda. Opet sam to onaj ja, kakav sam i bio sve ove godine. 520d – hvala na iskrenosti i poštenom nastupu. Ovo je jedna veoma luksuzna i udobna drumska krstarica sa ekstremno niskom potrošnjom i najnovijom tehnologijom.

Što se bezbrojne opreme tiče, kod oba modela, reći ću vam da su adaptivna LED svetla genijalna, a o pikanterijama poput smart ključa (koji otvara i dvorišne kapije nekih proizvođača), upravljanju putem gestova i ostalim tehnološkim novotarijama, pravac kod prodajnog savetnika, on zna sve i biće mu drago da vam pojasni.

Cena modela na testu: 62.000 evra (27% cene se odnosi na opremu).

Pošto sam ja po profesiji revizor (konsultant) dajem sebi za pravo da uputim jednu dobronamernu sugestiju rukovodstvu BMW AG: Sav bonus koji ste namenili odeljenju za eksterni dizajn – opustite se, već ste ih isplatili kada su kreirali seriju 7 – preusmerite na specijaliste koji se bave voznom dinamikom, ergonomijom, uređenjem enterijera, ukratko – tehničkim licima. A dizajneri, na odmor, razonodu, društvene igre i bilo šta što bi im probudilo, duboko uspavanu a zlata vrednu kreativnost. Inženjere, koliko god da ste platili, malo je!

Zaključak

Da li možete da zamislite da ćerkin osamnaesti rođendan, ili ženidbu sina, proslavite uz bezalkoholno pivo? Da? BMW 520d xDrive je pravi auto za vas – Anđeo!

Što se mene tiče, ovo je najlakše moguće poređenje. Ako imate 9 hiljada evra više, samo za agregat – a morate da ih imate u ovom slučaju –  530d xDrive u M paketu. Đavo!

Sve ispod toga, bilo bi kao kada bi ste knjigu Proces (J. Kafka) pročitali do 37. strane. Žurka počinje na kasnijim stranicama.

 

Tekst: Zvezdan Božinović

Foto: Pavle Barta i Ružica Majkić

BMW 520d xDrive Luxury Line

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: limuzina
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina visina: 4.907 x 1.860 x 1.464 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.968 mm
Zapremina prtljažnika: 520 l
Masa praznog vozila: 1635 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.995 cm³
Snaga: 140 kW/190 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 400 Nm pri 1.750-2.500 o/min

Pogon

Tip: na sve točkove
Menjač: A/8 Steptronic

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/45 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,9 s
Maks. brzina: 230 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 70 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,7/5,4 l
Emisija CO2: 124 g/km

Cena (testirani model)

62.000 evra

Dobre strane:

Automatska transmisija, potrošnja, motor, ergonomija, kvalitet enterijera

Loše strane:

Dizajn eksterijera, nedovoljno oštrine u izrazu u poređenju sa slavnim precima

BMW 530d xDrive M Sport

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: limuzina
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina visina: 4.907 x 1.860 x 1.464 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.968 mm
Zapremina prtljažnika: 472 l
Masa praznog vozila: 1670 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R6/Turbo dizel
Zapremina: 2.993 cm³
Snaga: 195 kW/265 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 620 Nm pri 2.000-2.500 o/min

Pogon

Tip: na sve točkove
Menjač: A/8 Steptronic

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/35 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 5,4 s
Maks. brzina: 250 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 70 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,2/7,5 l
Emisija CO2: 142 g/km

Cena (testirani model)

79.600 evra

Dobre strane:

Automatska transmisija, motor i zvuk motora, M oslanjanje, upravljivost, ergonomija

Loše strane:

Dizajn eksterijera
Dizajn                          520d xDrive

 

530d xDrive

 

Eksterijer 7 7
Enterijer 9 9
8 8
Kvalitet izrade
Kabina 9 9
Karoserija 9 9
9 9
Praktičnost
Kabina 9 9
Karoserija 9 9
9 9
Komfor
Napred 9 9
Pozadi 8 8
8,5 8,5
Vozne osobine
Upravljivost 7 9
Performanse 8 10
7,5 9,5
Šasija
Ogibljenje 8 10
Kočnice 10 10
9 10
Motor
Performanse 8 10
Potrošnja 10 8
9 9
Menjač
Preciznost 10 10
Efikasnost 10 10
10 10
Cena 8 8
UKUPNO 8,66 9

(22650)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stanko

Izvrstan review, Zvezdan svaka čast na interesantnom i članku punom duha! Vrlo interesantna informacija da je od sada i M podvozje dostupno sa XDrive-om. Očito je da Bmw ipak sluša svoje kupce koji su kukali na nemogućnost uparivanja ove dvije opcije…

zvezdan

Dragi Stanko, hvala. To je jedna od retkih tehnickih info koju sam prezentovao. Automobil(i) su me inspirisali da se fokusiram na radost u voznji, a ako nekog bude zanimilo jos nesto u vezi novih tehnologija, uvek smo tu. Bice mi drago.

Ivan

Prave zvjerke od automobila
Ivan

Jovan

„I sad opet svoga vranca jašem…“ Ne priznajem test bez Devojke iz grada! 😀

Kleo

Odlican test, svaka cast! Meni je samo sokantno da verzija sa testa (530xd) kosta 79.600 evra a koliko vidim nema elektricno sklapanje retrovizora.

TNT

Doplatiš oko 400€ pa ima…

Čmire

Ovog 530d ošiša mazda mps na pola gasa…

Renault Terminator

Možda u kafani uz pečenje i šopsku salatu sa sve čačkalicom između zuba..u realnosti ovaj G30 530d xdrive dere Mazdu mps u svim mogućim uslovima i scenarijima,od kočenja,ubrzanja,međuubrzanja…i na kraju vrti brže krugove na stazi od Mazde mps.Apsolutno ni u jednoj disciplini ta Mazda ne može ni da zaprijeti ovoj Bembari a kamoli da učini nešto više.
Evo i dokaza za ove tvrdnje:
https://zeperfs.com/duel1391-6654.htm

Čmire

Ti se vodiš zeperfs-om, ja pričam iz iskustva…jbg

Renault Terminator

A oni se sigurno vode pričama rekla-kazala…

Čmire

Ne raspravljam se sa napaljenim klincima koji odgovore traže na netu. Nego bato automobile u ruke pa iz svog iskustva pričaj, ako pak iskustva nemaš, ne piši da bi pisao…

Renault Terminator

Izvini matori ako sam ti povredio ego..nego bato zavisi ko je za volanom i tog drugog automobila.
To što si ti možda oplevio neki G30 530xd kojeg vozi slab vozač ne znači da je i ta Mazda bolji auto.Tako da to tvoje iskustvo ništa ne znači.Validnije je ovo na netu gdje su oba auta vozili do krajnjih granica profi vozači a ne priučeni ili tatini sinovi.