1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia Rio (2018.)
Kia Rio (2018.)
0

Kia Rio (2018.)

581
0
Podelite sa prijateljima:

„Menjanje predrasuda američkog tržišta“

 

Svako „zna“ da Amerikanci ne vole male automobile. U državi gde su cene registracije, goriva i samih automobila izuzetno niske, normala je da većina kupaca izabere veći, moćniji i bolje opremljeni model. Sa druge strane, situacija u Evropi je kompletno obrnuta i mali automobili dominiraju na ovom tržištu još od samog nastanka voznog parka. Iz navedenih razloga, ironično je da je Kia izabrala ovogodišnji salon automobila u Njujorku da predstavi novu generaciju modela Rio, pre nego što zvanična premijera za Evropu stigne na salonu automobila u Parizu u oktobru.

Rio u SAD

Za ovo izdanje mi ćemo se koncentrisati na predstavljeni model za američko tržište, dok će evropska priča stići posle spomenutog salona automobila u Parizu. Rio je stigao u SAD 2000. godine kao prvi samostalni subkompaktni automobil od strane Kije na ovom tržištu (raniji modeli su bili urađeni u saradnji sa Fordom). Iako prodaji hit, Rio nije privlačio posebnu pažnju sve do pet godina kasnije, kada je debitovala druga generacija. Do tada Kia je dobila novog vlasnika u vidu Hyundaija pa je tako Rio delio platformu sa Hyundai Accentom.

Ovaj model je doneo nešto više sportski dizajn po prvi put u istoriji, a popularnost je bila posebno velika tokom recesije u periodu od 2008. do 2010. godine.

Sadašnji model je predstavljen 2012. godine i podigao je prodaju na preko 40.000 vozila (po prvi put od 2003. godine), da bi ona od tada postepeno padala. U 2016. godini, Rio je završio tek na sedmom, i ujedno poslednjem, mestu po prodaji sa samo 28.700 kupaca. To je bio više nego očigledan znak da je vreme za promene.

 

Zašto uopšte gubiti vreme?

Kada se zna da Amerikanci nisu ludi za malim automobilima, postavlja se pitanje zašto uopšte gubiti vreme i investicije u njih. Razloga ima nekoliko, a možda najveći od njih leži u podatku da posle ekonomske krize prethodnih godina niko ne očekuje da će gorivo uvek biti jeftino, pa su tako i manji automobili u ponudi „za svaki slučaj“. Dodatni razlog je i taj što u SAD, državi sa populacijom od oko 330 miliona stanovnika, i dalje postoji veliki broj kupaca koji ne može da priušti veći i skuplji automobil. Dok uvek postoji opcija polovnih vozila, određeni broj subkompakta i dalje ima svoje verne kupce, pa je tako Nissan Versa (Note) privukao 132.214 mušterija, Hyundai Accent 79.766, Honda Fit (Jazz) 56.630, Chevrolet Sonic (Aveo) 64.775, a Ford Fiesta (48.807). Navedene brojke svakako nisu visoke, ali u isto vreme postoji i očekivanje da će njihovi kupci, ohrabreni pozitivnim iskustvom, u budućnosti kupiti veći i skuplji proizvod iz iste kompanije. Iz navedenih razloga, model kao što je Rio je veoma bitan za Kiju čak i kad ne donosi visoku prodaju jer on može da odluči kakvu će prodaju Forte, Optima i Cadenza imati u budućnosti.

Mini Optima

Prethodne generacije Rija su gotovo uvek imale svoj specifičan dizajn i identitet koji se nije pokazao preterano popularnim među kupcima, pa je odluka pala da za 2018. godinu on bude približen popularnijem modelu Optima.

Branici su više sportski, maska hladnjaka i dalje prati „tiger shark“ dizajnersku školu, a hauba niža da bi se dobije agresivnije linije. Zadnji deo je dobio nova svetla, ali iz profila deluje značajno kraći čime se još jednom dobija veća doza sportskog imidža, iako Rio i dalje ne može da se pohvali sa takvom karakteristikom.

C stub je nešto niži, pa su tako i prozori kraći, a iako je ovaj detalj smanjio vidljivost on je svakako pobošljao generalni dizajn. Iz tog razloga, visina vozila je smanjena za pet milimetara, a kada spominjemo dimenzije da kažemo da je novi Rio za 15 milimetara duži od prethodnika i za pet milimetara širi, dok je međuosovinsko rastojanje za deset milimetara duže. Kao i u prošlosti, u ponudi će se naći sedan i heč.

 

Enterijer za svačiji budžet

Prateći formulu koju je Ford radije postavio sa Fiestom, korejski proizvođač vozila planira da ponudi nekoliko različitih nivoa opreme. Sedan se može dobiti sa dva nivoa opreme (LX i EX) dok je heč dostupan i sa luksuznijim paketom opreme S (koji menja dosadašnji SX). Upravo je ovaj poslednji model najpoželjniji u ponudi i donosi opremu kao što su šiber, LED osvetlenje, 7-inčni monitor sa standardnim Apple CarPlay i Android Auto, Bluetooth funkcijama, kao i zadnjom kamerom. Po prvi put u istoriji i kožna sedišta će biti opcija, ali su ona dostupna samo na spomenutom S modelu. Sam dizajn je potpuno nov i ništa ne deli sa prethodnikom. On je dopadljivijeg dizajna, pregledan i lagan za korišćenje i pruža više prostora u oba reda sedišta.

 

Mehanika

Kao i u prošlosti, samo jedan motor je opcija i to 1,6-litarski benzinac koji razvija 130 ks. To je za 8 ks manje nego u prošlosti, ali i sa njim Rio je i dalje najmoćniji automobil u klasi u standardnoj verziji. Čak i ako uzmemo u obzir opcione motore kod konkurencije, tu su samo dva moćnija automobila – Chevrolet Spark razvija 138 ks u RS verziji dok je lider i dalje Ford Fiesta ST sa 197 ks.

Kia kaže da se odlučila na nižu snagu da bi se poboljšala potrošnja, a brojke nisu dostupne u vreme pisanja ove priče. Manuelni i automatski menjači sa šest brzina prenose snagu na prednje točkove. Korejci obećavaju da je novi Rio udobniji i tiši u poređenju sa prethodnikom, ali nisu otkrili detalje da li su stigle i određene mehaničke promene.

Glavni adut – cena

Glavni kupci ovog automobila će i dalje da budu svi oni koji žele pristupačan proizvod, a Rio svakako oduševljava povodom toga sa svojom niskom cenom od 14.165 dolara. To ga čini jednim od najjeftinijim automobilima na američkom tržištu, a iza su se našli samo Mitsubishi Mirage i Chevrolet Spark. Kia svakako ima razloga da bude ohrabrena i da očekuje veće uspehe u budućnosti. Ako ništa drugo, Rio bi mogao da otvori put za veći Forte koji je jedan od retkih Kia bez većeg uspeha prethodnih godina.

 

Zoran Tomasović

(581)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments