1. Home
  2. Vesti
  3. Honda Civic Type R – novi vladar Nirburgringa (Galerija)
Honda Civic Type R – novi vladar Nirburgringa (Galerija)
1

Honda Civic Type R – novi vladar Nirburgringa (Galerija)

187
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Golf GTI Clubsport S nije više na tronu Nirburgringa.

Maja 2015., prethodna generacija Honde Civic Type R, postavila je tada najbolje vreme na Nordšlajfeu, kada je reč o konkurenciji automobila s prednjim pogonom. Type R je krug na „zelenom paklu“ prešao za 7 minuta, 50,63 sekunde. Godinu dana kasnije, Volkswagen je ugrabio krunu sa GTI Clubsportom S, postavivši vreme od 7 minuta, 47,19 sekundi. Međutim, Honda se vratila u velikom stilu.

Novi Civic Type R je 3. aprila spustio lestvicu na 7 minuta, 43,8 sekundi, popravivši vreme Volkswagenovog pulena za više od tri sekunde, a gotovo sedam u odnosu na prethodni Type R. Sve se desilo za vreme finalne faze razvoja novog modela, tako da je korišćen prototip.

Iz bezbednosnih razloga, vozilo je tokom napada na rekord bilo opremljeno zaštitnim kavezom, ali Honda navodi da njegovo prisustvo nije doprinelo krutosti karoserije. Da bi se oslobodili suvišne mase, inežnjeri su uklonili zadnja sedišta i info-zabavni sistem. Kompanija je takođe naglasila da je Civic Type R imao „legalne pneumatike fokusirane na stazu sa proizvodnim specifikacijama“.

Da podsetimo, ispod haube Civica Type R se nalazi 2,0-litarski turbo motor sa 310 ks i 400 Nm. Naravno, snaga se isporučuje na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača sa kraćim prenosnim odnosima nego ranije.

Honda će proizvodnju visokoperformantnog hedžbeka započeti ovog leta u Svindonu, odakle će po prvi put biti transportovan i u SAD. Sada čekamo odgovor Meganea RS.

 

(187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan Matić

Uz dužno poštovanje, auto je ojačan kavezom u kabini i upornim sponama između koševa ispod haube.
Može da bude vladar mog špajza, a vi kako hoćete