1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hyundai Sonata (2018)
Hyundai Sonata (2018)

Hyundai Sonata (2018)

354
0
Podelite sa prijateljima:

„Sedi, 5-“

 

Amerikanci su veoma specifičan narod kada je reč o automobilima i teško je pronaći „srednju granicu“. Ako pogledate brendove kao što su Toyota i Honda, očekivanja su da ne treba popravljati ono šta nije pokvareno pa tako ovi japanski brendovi i dalje pružaju neku zastarelu tehnologiju (kao recimo automatski menjač od četiri brzine u Yarisu i Corolli) i dizajnerske linije koje se nisu menjale dugo vremena. Sa druge strane, od domaćih brendova kao što su Ford i Chevrolet se očekuje da svako malo osveže ponudu. To ne znači da njihovi proizvodi moraju biti novi, ali svakih nekoliko godina kompanije bi zategle bore, popravile postojeće sitne probleme i ponudile više opreme po nešto većoj ceni. Ovaj sistem je funkcionisao izuzetno dobro za obe strane da se one nisu mešale jedan drugom u izbor. A onda je na tržište stigao Hyundai …

„Impossible is nothing“

Svake godine u junu, kompanija JD Powers izbacuje izveštaj na koga ljubitelji automobila u SAD gledaju kao na Bibliju. Njihov „Quality Study“ donosi detalje rezultate o kvalitetu automobilskih kompanija i specifičnih modela na osnovu ispitanih vlasnika, pa samim tim biti dobro plasiran na listi može da donese veliku razliku u samoj prodaji. JD Powers je veoma bitan za ovu priču iz razloga što je Hyundai na njoj završio na veoma visokom trećem mestu u 2016. godini (brojke za 2017. godinu nisu bile poznate u vreme pisanja ove priče), dok je sestra kompanija Kia izašla kao pobednik. Upravo je to bio momenat na koji je korejska automobilska industrija dugo čekala – poraziti Japance u kategoriji po kojoj su najpoznatiji. A sada je red da se poraze i Amerikanci i njihov način poslovanja, pa je iz navedenog razloga Hyundai Sonata osvežena po čak treći put u poslednjih sedam godina.

Kratka istorija

Sonata je originalno ponuđena samo na domaćem tržištu 1985. godine i to kao premijum automobil, a druga generacija, koja je debitovala tri godine kasnije, je postala globalni model. Sve do 1998. godine Sonata je koristila veliki broj Mitsubishijevih delova, ali je spomenute generacije debitovao potpuno novi model urađen isključivo u Koreji. Godine 2005. Hyundai predstavlja potpuno novi model dizajniran u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, a prodaja po prvi put prelazi cifru od 100.000 vozila. Najbolja prodajna godina je bila 2012. kada je prodato 230.605 primeraka, ali je od tada postepeno padala. U 2016. godini Sonata je završila na šestom mestu u klasi sa 199.408 kupaca, a ispred su se našli Toyota Camry, Honda Accord, Nissan Altima, Ford Fusion i Chevrolet Malibu (mada ako bi zbrojili brojeve sa blizancem Kia Optima ova dva automobila bi prestigla oba američka predstavnika). Pored nikad veće konkurence Sonata mora da pronađe način da se izdvoji, a Korejanski gigant veruje da rešenje leži u čestom osvežavanju.

Sportski sedan

Jedan od razloga iznenadne popularnosti ovog automobila, pored unapređenog kvaliteta, je ležao i u sportskom imidžu. Sonata je bila jedan od prvih proizvoda u svojoj klasi koji se mogao pohvaliti moćnim turbo motorima i sportskim ogibljenjem pre nego što je osveženi model krenuo u potpuno drugom pravcu.

Slični proizvodi kao što su Subaru Legacy i Mazda6 se do današnjeg dana prodaju u niskim brojevima dok „dosadni“ sedani kao što je Toyota Camry i dalje vladaju kategorijom. Teško da možemo da okrivimo Hyundai što je krenuo takvim putem, pošto je na kraju dana prodaja ipak najbitnija, ali je Sonata preko noći postala samo još jedan automobil u klasi. Na osveženom modelu iz 2018. godine, koji je zvanično predstavljen na salonu automobila u Njujorku, je da promeni takvo mišljenje kupaca.

 

Dizajn

Iako on više nije revolucionaran kao nekada, dizajn je i dalje jedan od najzanimljivijih sa kojim je publika imala priliku da se sretne prethodnih godina. Originalno predstavljen kao remek delo čuvenog nemačkog dizajnera Petera Šrejera (Peter Schreyer), linije u velikoj meri pokazuju godine, ali ni u jednom momentu ne dovode u pitanje o kojem je automobilu reč. Najveća promena se može primetiti u vidu prednjeg branika i veće maske hladnjaka koja je po prvi put viđena na novoj generaciji modela i30/Elantra GT pre nekoliko meseci i vremenom će se pojaviti na svim modelima kompanije. Slična situacija je i kod zadnjeg dela – branik je niži, a svetla kao da su preuzeta sa Elantra sedana. Hyundai je i povećao oznake, posebno na zadnjem delu gde je velikim slovima ispisano ime modela i logo kompanije. Ukoliko se opredelite za neki od sportskih modela, kao što su Sport i 2.0T, tu su i određeni detalji u crnoj boji (kao što je maska hladnjaka), a izbor felni je od 16, 17 i 18 inča.

Enterijer

Po pitanju enterijera, Sonata donosi mnogo manje promene nego po pitanju dizajna, ali iz Hyundaija kažu da razlog leži u podatku da se on već dopada publici, pa samim tim i ne postoje promene za većim. Ručica menjača je potpuno nova, dugmići su dopadljivijeg dizajna i većeg kvaliteta, a posle dužeg vremena CD plejer više nije opcija. Naime, većina kupaca koristi svoj mobilni telefon za muziku i sve veći broj proizvođača izbacuje bilo koji drugi način iz ponude. Apple CarPlay i Android Auto su i dalje standardni, a tu je i veliki broj sigurnosne opreme sa kojima bi Sonata i dalje trebalo da dobije maksimalne ocene u testovima sudara. Standardan 7-inčni motor je i dalje lagan za korišćenje dok je ceo enterijer u prošlosti dobio visoke ocene za svoju preglednost. Tu je i novi SEL paket opreme o koga se očekuje da bude najpopularnija opcija.

 

Mehanika

Kada je reč o mehanici, najveća promena se odnosi na novi automatski menjač od osam brzina koji treba da zameni dosadašnji od šest brzina, dok je pogon na prednje točkove i dalje jedina opcija. Standardan motor je 2,4-litarski sa 185 ks i on čini većinu prodaje, ali za ekstra novac kupac može da dobije i 2,0-litarski turbo motor sa 245 ks. Nešto kasnije u ponudi će se ponovo naći Eco model sa ciljem da poboljša ekonomičnost, a njega odlikuje 1,6-litarski turbo motor sa 178 ks.

Za sada nije poznato šta će se desiti sa hibridom. On je u prošlosti kombinovao amotsferski 2,0-litarski motor sa 154 ks kao i električni motor od 51 ks, ali sa niskim cenama goriva u SAD postavlja se pitanje da li uopšte postoji potreba za njim. Hyundai spominje da je poboljšao ogibljenje za 12% kao i da je volan osetljiviji na dodir. Upravo je mehanika predstavljala najveći problem Sonate u prošlosti, posebno najmoćniji turbo motor, pa korejski gigant ovaj put sigurno nema pravo na grešku.

 

Zaključak

Početna cena od 21.600 dolara je jedna od najnižih u klasi, za Eco je potrebno izdvojiti 2.500 dolara više, a za najjeftiniji 2,0-litarski turbo model 26.600 dolara. Hyundai je još jednom uradio odličan posao i unapredio neke od retkih mana koje je ovaj automobil imao u prošlosti. To bi trebalo da poveća i prodaju, mada još uvek nismo ubeđeni da je Hyundai vratio onu dozu sportskog imidža koju je imao u prošlosti. Ali, onda se postavlja jedno pitanje koje smo ignorisali dugo vremena – zar nije poenta da Kia Optima predstavlja sportsku opciju dok Sonata privlači porodične kupce koji žele jednostavno, tiho i udobno prevozno sredstvo?

 

Zoran Tomasović

(354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments