1. Home
  2. Vesti
  3. BMW M: Bliži se kraj manuelnom i DCT menjaču
BMW M: Bliži se kraj manuelnom i DCT menjaču
1

BMW M: Bliži se kraj manuelnom i DCT menjaču

722
1
Podelite sa prijateljima:

Samo je pitanje vremena kada će BMW ukinuti šestostepeni manuelni i sedmostepeni menjač s dvostrukom spojnicom.

 

Ove informacije je podržao i Peter Kvintus, potpredsednik prodaje i marketinga BMW-ove M divizije.

Kvintus smatra da menjači s dvostrukom spojnicom imaju još šest ili sedam godina pre nego što se automobilska industrija vrati konvencionalnim automaticima sa konverterom obrtnog momenta.

„Mi sada planiramo automatske menjače sa devet ili čak deset stepena prenosa, tako da je gomila napredne tehnologije prisutna u modernim automaticima“, izjavio je on. „DCT je nekada imao dve prednosti: bio je male mase i brže je obavljao promene stepena prenosa. Sada je ta razlika u brzini promene stepena prenosa neutralisana jer su automatici postali bolji i inteligentniji.“

Međutim, nije samo brzina promene stepena prenosa u pitanju, smatra Kvintus. On kaže da je trajnost veći problem jer je limit za manualce oko 450 konja i 600 Nm. Iznad tog nivoa, ne može da se garantuje pouzdanost. Manualne menjačke kutije američkih proizvođača zvuče kao solucija, ali se Kvintus ne slaže s tim.

„Analizirali smo američke menjače. Oni su teški a kvalitet promene stepena prenosa je užasan. Čak nisam siguran da će sledeća generacija M3 i M4 uopšte imati manuelne menjače kao opciju.“

 

(722)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Fap 13k

Kako je onda McLaren F1 trpio BMWov mjenjac sa 630 ks i 650 nm ako je nemoguce ? Tehnologija stara 25god.