1. Home
  2. Prezentacije
  3. Jeep Grand Cherokee Trackhawk (2018)
Jeep Grand Cherokee Trackhawk (2018)
0

Jeep Grand Cherokee Trackhawk (2018)

1.10K
0
Podelite sa prijateljima:

„Svako poznaje nekoga ko voli Jeep“

 

Ako pitate tipičnog vlasnika Jeepa šta misli o svom vozilu, on će ga verovatno iskritikovati da je bučan, neudoban, niskog kvaliteta i ogroman potrošač. Ako ga zatim upitate, „da li to znači da ga mrziš?“, odgovor će da bude, „ne, obožavam ga i nikada ga ne bih menjao“. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Njujorku, Jeep je predstavio novu Hellcat verziju popularnog Grand Cherokeeja, koji će verovatno biti kritikovan da je bučan, neudoban i visok potrošač (o kvalitetu ćemo tek da vidimo). Ali sa čak 707 ks ispod haube – teško da će iko reći da ga mrzi ili da mu se ne sviđa. Pred nama je najmoćniji SUV na svetu koji čini Porsche, Range Rover pa i budući Lamborghini da izgledaju kao druga liga (barem po pitanju performansi).

 

Slavna istorija

Jeep Grand Cherokee je jedna od ikona američke automobilske industrije, iako njegovo poreklo gotovo i ne dolazi sa ovog kontinenta. Naime, sredinom 1980-ih godina Jeep je bio pod kontrolom American Motors Corporation (AMC), čiji je vlasnik bio Renault. Upravo su Francuzi igrali veliku ulogu u razvoju ovog SUV-a, koji je zvanično debitovao 1992. godine. Od tada, Grand Cherokee je opstao u četiri generacije, a sadašnja je stigla na tržište 2011. godine. To bi mnogim ozbiljnijim kompanijama označilo da je vreme za naslednika, ali Serđo Markione očigledno ne misli tako i želi da produži životni vek svih modela Fiat-Chrysler korporacije tako što će predstavljati što veći broj specijalnih verzija. U 2012. godini, Grand Cherokee je privukao 212.704 kupca, što je ujedno najveći broj u poslednjih desetak godina, ali i dalje nije bilo dovoljno za prvo mesto u klasi.

Večito drugi

Ironična stvar u vezi sa ovim terencem je podatak da, iako je on uvek bio jako hvaljen i poštovan, Grand Cherokee je samo jednom u svojoj celoj istoriji završio kao najprodavaniji u klasi. To se desilo 2010. godine dok ostalih 25 godina on je uvek gledao u leđa apsolutnom prodajnom lideru – Fordu Exploreru. Kao prvi izuzetno popularni SUV, Explorer se do današnjeg dana smatra najzaslužnijim (ili krivcem, zavisno kako gledate situaciju) za iznenadnu popularnost takvih vozila i to najviše iz podatka što je detaljno proučio ukus kupaca. Ford je bio prvi koji je rano shvatio da kupce ne interesuje terenska vožnja već prostor, snaga i oprema, pa je samim tim Explorer bio značajno civilizovan. To se isplatilo i Ford je 2000. godine prodao rekordnih 500.000 primeraka, ali možda još bitnije od svega – konkurent je shvatio i promene u ukusu kupaca posle recesije iz 2008. godine. Tada je postalo jasno da se publika okreće prema krosoverima pa je Explorer postao takvo vozilo.

Sa druge strane, Jeep je morao da štiti svoj imidž pa je samim tim uvek pružao izuzetne terenske mogućnosti. To svakako ne znači da nije bio uspešan i 1999. godine je prodato rekordno 300.031 vozilo, ali je Explorer uvek bio korak ispred. Vremenom, Jeep je počeo da popušta, mada SUV formula „školjke na šasiji“ u nijednom momentu nije dolazila u pitanje. Tokom 2006. godine je stigao prvi „ulični trkač“ u vidu SRT-8 modela sa 420 ks i maksimalnom brzinom od 270 km/h da bi sadašnji model podigao cifru na 475 ks. To ne znači da je Jeep zaboravio svoju prošlost i u ponudi je i dalje terenski Trailhawk model, ali barem u vreme pisanja ove priče sve ostale verzije su nebitne i Trackhawk je u centru pažnje.

Treći brat

Trackhawk je treći proizvod Fiat-Chrysler korporacije sa Hellcat motorom i u vreme pisanja ove priče je najpoznatiji. Hellcat modeli ne donose visoku prodaju, ali teško da postoji bolji način da se poveća publicitet i stekne medijska pažnja. Na tržište su ranije stigli Dodge Charger i Challenger, od čega je ovaj prvi najmoćniji i najbrži sedan na svetu dok je sportski Challenger stekao status budućeg klasika onog momenta kada je predstavljen. Trackhawk se ne razlikuje u velikoj meri sa izuzetkom podatka da pruža veći prostor za ulje, iz razloga što je on jedini proizvod iz grupe dostupan sa pogonom na sva četiri točka, da bi mogao da povuče maksimalne tri tone. Menjač je takođe još jedan detalj kome nisu potrebne veće modifikacije i sa izuzetkom nešto nižih brzina on se nije promenio u velikoj meri.

 

 

Hellcat

Srce ovog SUV-a čini čuveni V8 Hellcat motor zapremine 6,2 litre, koji uz pomoć kompresora razvija 707 ks i 875 Nm obrtnog momenta. To čini Trackhawk najmoćnijim serijskim SUV na svetu, pa tako sledeći najbliži rival, Porsche Cayenne Turbo S, razvija „samo“ 560 ks, a Range Rover SVA 542 ks. Naravno, nemački i britanski predstavnici nisu direktni rivali daleko jeftinijeg Jeepa, ali kada je reč o performansama, novi svetski lider dolazi iz SAD. Naime, ako je verovati zvaničnim brojkama kompanije, ubrzanje do 100 km/h iznosi 3,5 sekunde dok je maksimalna brzina limitirana na 288 km/h. Sa druge strane, spomenutom Porscheu je potrebna 4,1 sekunda da stigne do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 284 km/h, dok je Range Rover za 0,6 sekundi i 35 km/h sporiji od nemačkog rivala. Tu je i Bentley Bentayga sa W12 motorom i 608 ks i sa ubrzanjem do 100 km/h za četiri sekunde i maksimalnom brzinom od 301 km/h.

 

Zanimljivo je da Trackhawk pruža govoto identične performanse kao i njegova braća, iako je težak ne baš niskih 2,4 tone. Sva tri automobila ubrzavaju do 100 km/h za identične 3,5 sekunde, ali Charger i Challenger se mogu pohvaliti sa maksimalnom brzinom za 40 km/h većom (ukupno 328 km/h). Na listu se može dodati i Tesla Model X u P90D (Ludicrous) verziji, iako mnogi neće videti ovaj krosover kao konkurent. Njemu je potrebno samo 3,2 sekunde da ubrza do 100 km/h, dok četvrtina milje (402 metra) vreme iznosi 11,7 sekundi (u slučaju Trackhawka ono je 11,6 sekundi).

 

Ostatak mehanike

Sa izuzetkom motora, Trackhawk je mnogo sličniji drugom legendarnom Challengeru pod Demon oznakom, koji je već sada postao jedan od najbržih automobila na planeti. To se posebno odnosi na launch control, koji je identičan i jedan od ključnih razloga zašto Trackhawk ima svoje impresivne performanse iako je sam motor dodao oko 100 kg na već visoku težinu. Jedini menjač kao opcija je automatski od osam brzina i on prenosi snagu na sva četiri točka.

Sudeći prema zvaničnim brojkama, Hellcat motor i kompresor su teški 360 kg, što je značajno više od 6,4-litarskog motora u SRT-u, pa samim tim je Jeep morao da uradi i određene promene po pitanju ogibljenja. Svi delovi su za 15% čvršći, širina je izdašnija da bi se odlobodio prostor za veće gume, a tu su i veće Brembo kočnice. Jeep kaže da u krivinama Trackhawk može da dostigne 0,87 G, što će svakako biti jedan od rekorda u klasi.

 

Vuk u jagnjećoj koži

Za jedan SUV sa čak 707 ks, Trackhawk se može pohvaliti sa iznenađujuće malo dokaza – barem na prvi pogled. Tu su samo nekoliko Supercharged (kompresor) i Trackhawk oznaka, kao i čeljusti kočnica u žutoj boji, četiri grane auspuha i na kraju specijalne 20-inčne felne. To su ujedno jedine dizajnerske promene, mada je Trackhawk izgubio i maglenke da bi se oslobodio veći protor vazduha za novi motor.

Slična situacija se može zaključiti i po pitanju enterijera, koji se ne razlikuje u velikoj meri u poređenju sa onim u SRT-u. Izolacija od buke je na nivou priemijum automobila, volan je prekriven kožom, Apple CarPlay i Android Auto su standardni, kao i Uconnect monitor od 8,4 inča. Sigurnosne mere su zavidne pa tako Trackhawk pruža standardno kočenje u slučaju da sistem registruje opasnost, upozorenje od mrtvog ugla i samostalno parkiranje.

Smisao

Mnogi će već sada reći da Trackhawk nema smisla i da je bacanje novca koji bi mogao biti investiran u manje kompakte – nešto gde Fiat-Chrysler nema predstavnika. Slično kao i nedavno predstavljeni Dodge Challenger SRT Demon, kompanija kaže da je nekada potrebno uraditi upravo ono šta ima najmanje smisla. Ne samo što rezultat može da bude pozitivan već se na taj način stiče i imidž da Jeep nije neko ko se plaši bilo čega. Bilo kako bilo, Jeep Grand Cherokee Trackhawk se očekuje u prodaji do kraja godine, a početna cena će da iznosi oko 85.000 dolara.

 

Zoran Tomasović

(1097)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments