1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lincoln Navigator (2018)
Lincoln Navigator (2018)
0

Lincoln Navigator (2018)

1.49K
0
Podelite sa prijateljima:

„Svaka kopija bi da bude kao original“

 

Lincoln će sa ponosom reći da je osnovao premijum klasu velikih terenaca 1997. godine kada je debitovao Navigator. Veći nego tradicionalni Range Rover (tada najbliži konkurent), ali opet dovoljno jeftin da ga i oni sa plićim džepom mogu da priušte, Navigator je preko noći postao veliki hit i osnovao tržište koje će kasnije da prate Cadillac Escalade, Lexus LX i ostali. Pred nama je sada četvrta generacija Navigatora sa ciljem da vrati ovaj SUV na puteve stare slave.

 

Kratka istorija

Navigator je, kao što smo spomenuli, debitovao 1997. godine kao jedan od dva potpuno nova velika SUV-a od strane Forda. Prvi od njih je bio Ford Expedition i na tržište je stigao krajem 1996. godine, ali se kompanija zatim dosetila da bi i luksuznija verzija mogla da privuče još veći broj kupaca – posebno što u navedeno vreme još uvek nije imao konkurenciju. Već u prvoj svojoj punoj godini Navigator je privukao oko 44.000 kupaca, što je bio impresivan broj kada se zna da nije bila reč o jeftinom vozilu. Navigator je u međuvremenu osvežen nekoliko puta, ali je uvek zadržao većinu dizajnerskih linija sa blizancem iz Forda. To je dovodilo da niže prodaje, posebno u periodu od 2008. do 2012. godine kada je Amerika prolazila kroz recesiju, da bi najveće osveženje stiglo pre tri godine kada je moderni EcoBoost motor sa šest cilindara zamenio zastarelog prethodnika od osam cilindara.

 

Najveći problem – Cadillac Escalade

U nedavno završenoj 2016. godini Lincolnov predstavnik je privukao 10.421 kupca, što je bilo dovoljno za drugo mesto u klasi. Iza Navigatora su se našli Infiniti QX70 (5.737) i Lexus LX (5.707), ali je najzabrinjavajući podatak da je prvoplasirani Cadillac Escalade pobegao sa čak 39.092 prodatih jedinica u istom periodu. Escalade je imao dosta spor start i debitovao je 1999. godine, prvo kao GMC Yukon sa novom maskom, a od 2002. godine i kao svoj sopstveni model. Od tada veliki rival redovno pobeđuje prodajni rat, a Lincolnov poslednji plan je bio da proba da ga porazi sa cenom. Naime, za osnovni Navigator je bilo potrebno izdvojiti oko 64.000 dolara ili čak 9.000 dolara manje nego za Escalade, ali taj plan nije bio uspešan – ne samo što Navigator nije privukao nove kupce već je Escalade čak uspeo da poveća prodaju.

 

Veći luksuz

Jedna od ključnih kritika ovog SUV-a u prošlosti je bila nedostatak luksuza koji je neophodan da bi se proizvod smatrao premijumom. Dok su Lincolni uvek bili bogato opremljeni, kvalitet materijala i završna izrada su gotovo uvek bili u istom rangu kao i kod Forda, što i nije iznenađenje kada se zna da je upravo on bio njihova baza. Na jednom od poslednjih testova uglednog Motor Trend magazina, zaključak je bio da Navigator pruža mnoge materijale kao i Ford Focus i da se stiče utisak da je kontrola kvaliteta izuzetno niska. Američki proizvođač vozila se nada ispraviti navedene mane u istom ritmu kao što je osvežio ostatak ponude prethodnih godina – potez koji još uvek nije vratio Lincolna na puteve stare slave, ali je dobio mnogo pohvala u poređenju sa prethodnikom.

 

Tišina

Za početak, Navigator je izuzetno tih – možda čak i previše. Lincoln je opremio svog velikana sa novom vrstom stakla koja bi trebalo da izoluje sve zvukove, a čak i ako propusti neki tu je nekoliko sistema koji automatski ispravljaju greške. Sistem za grejanje i klimu je tjuniran za minimalnu buku, kao i gume, a minimalni propusti se lako rešavaju preko Revel Ultima stereo sistema sa 20 zvučnika. Na sreću, vlasniku nije potrebno da mnogo pojača muziku da bi objavio posao.

Pored spomenutih zvučnika, Lincoln se potrudio da ponudi i bogatu opremu. Navigator pruža poveći monitor na koji možete da povežete vaš mobilni telefon (preko USB kabla ili Bluetooth), a on podržava Android Auto i Apple CarPlay. Drugi red sedišta ima svoje sopstvene komande, a na zadnjim sedištima se nalaze i po dva monitora od po deset inča. Oni su u stanju da takođe povežu vaš telefon, a ukoliko posedujete Slingbox kod kuće putnici su u stanju da gledaju i televozor uživo. Navigator stiže i sa opcionim bežičnim internetom, mada nije poznato kolika će mesečna pretplata košati.

 

Visok kvalitet

Ako vas tehnologija ne interesuje preterano, onda će vas sigurno oduševiti sami materijali i završna izrada. Navigator je u prošlosti bio ništa više nego Expedition sa više opreme, ali počev od 2018. godine to će se svakako promeniti. Lincoln želi da povrati svoju lidersku poziciju koju je poslednji put imao početkom 1990-ih godina, a sve je započelo nedavno sa novim Continentalom. Navigator nastavlja sa istom formulom pa su tako sva sedišta prekrivena najkvalitetnijom kožom sa standardnom klimom i grejačima u njima. Sedišta se takođe mogu pomeriti na 30 različitih načina dok drugi i treći red sedišta (koje kupac može da dobije kao klupu ili podeljene) pružaju i standardan masažer u njima. Lincoln obećava najveći prostor za noge u kategoriji, mada je razočarenje što se sedišta mogu spustiti samo 60/40. Zadnja dva reda sedišta pružaju i nekoliko USB priključaka, a u ponudi je i panoramski krov.

Lincoln je dodao još nekoliko detalja koji u prošlosti nisu bili dostupni. Logo kompanije na maski je sada osvetljen u mratku, LED osvetljenje je standardno čak i na najjeftinijim modelima, a po narudžbi vlasnik može da dobije i tepih sa određenim brojem LED sijalica u njima. Čak i sigurnosni pojasevi sada pružaju Lincolnov logo u LED osvetljenju. Sam enterijer je takav da se na prvi pogled može primetiti da Lincoln nije štedeo novac. Pored sedišta, i volan i gotovo svaki drugi deo je prekriven najkvalitetnijom kožom. Po uzoru na manje MKZ i Continental, i Navigator više ne pruža standardnu ručicu menjača već dugmiće da bi se oslobodio dodatni prostor. Svi primerci dolaze i po nekoliko ključeva za prepoznavanje želja vozača, pa tako čak ako u familiji bude više vozača svaki od njih će moći da sačuva svoja podešavanja (sedišta, prozore, pedale, temperaturu, itd.) i to čak 80 njih.

 

Izbora nikada dosta

Momenta kada pritisnute dugme i upalite motor, na 12-inčnom ekranu dobijate čak šest opcija za način vožnje. Standardna od njih je normalna i ona će se zadržati ukoliko je vozač je promeni. Tu je i Conserve za ekonomičnu vožnju i Excite za dinamičnu. U lošim vremenskim uslovima, kao što su vlažan i neasfaltiran put, vozač može da izabere Slippery, a Deep se koncentriše na vožnju u snegu, pesku ili blatu. I za kraj, tu je i Slow Climb za sporije terenske i brdske vožnje. Ukoliko zakačite prikolicu kompjuter će automatski da prepozna i podesi vešanje, stabilnost i kočnice.

Izbor standardne opreme po pitanju sigurnosnih mera je takođe impresivan. Svi modeli dolaze sa nekoliko senzora za parkiranje i kamerama koji pokrivaju svaki deo automobila. Lincoln očekuje da će Navigator dobiti maksimalne ocene u testovima sudara.

 

Dizajn

Jedna kategorija gde američki proizvođač vozila nije eksperimentisao je dizajn. On u velikoj meri viđen na konceptu iz 2016. godine, a donosi linije slične onima koje su ranije predstavili modeli MKZ i Continental. Dok neki tvrde da će veoma sličan Jaguaru, nema sumnje da Lincoln pruža i svoju prepoznatljivu dizajnersku školu. Povezanost sa Ford Expeditionom se gotovo i ne može primetiti, što je velika pohvala, a kupac može ponogo da bira između standardne i produžene L verzije.

Mehanika

U vreme pisanja ove priče Lincoln je potvrdio samo 3,5-litarski EcoBoost V6 motor. To je identičan motor koji pokreće i sadašnji model, a u njemu snaga iznosi 380 ks i 651 Nm obrtnog momenta. Međutim, po nekim pričama za 2018. godinu snaga će da skoči na čak 450 ks i 678 Nm obrtnog momenta, što su identične brojke kao i kod novog Ford F-150 Raptora. To znači da je Lincolnov predstavnik sada ubedljivo najmoćniji u klasi – čak i ako se uporedi sa Cadillac Escaladeom koji, u najmoćnijoj verziji, pruža atmosferski 6,2-litarski motor sa 420 ks.

Zahvaljujući aluminijskoj školjci, Navigator je izgubio oko 100 kg na težini, ali je i dalje težak visoke tri tone. Jedini menjač kao opcija je automatski sa deset brzina, koji je, ironično, razvijen u saradnji sa General Motorsom i uskoro bi se mogao naći i kod Escaladea. Očekuje se ubrzanje do 100 km/h za oko 5,5 sekundi i maksimalna vuča oko pet tona. Na pitanje da li uskoro može da se očekuje i dizel iz F-150, Lincoln je odgovorio da kupci premijum automobila nikako ne žele takvu tehnologiju.

 

Koliko para toliko i muzike

Nema sumnje da je Lincoln uradio više nego odličan posao, ali to takođe znači da će sadašnja početna cena od 64.000 dolara sigurno porasti na preko 70.000. To i dalje daje Navigatoru malu prednost nad Escaladeom. Ovaj SUV stiže na tržište u vreme kada vlada nova revolucija takvih vozila i prodaja dostiže rekordne brojeve, ali u isto vreme postoji i dilema da li sve prethodne godine ignorisanja tržišta može da ostavi negativan utisak kod kupaca. Escalade je već stekao ime za sebe i sigurno ne posustaje, pa tako može očekivati da ako Navigator jednog dana i postane novi-stari lider – to se svakako neće desiti u bliskoj budućnosti.

 

Zoran Tomasović

 

(1490)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments