1. Home
  2. Prezentacije
  3. Honda Civic Si (2018) – automobil za sve one koji su odrasli uz The Fast & The Furious
Honda Civic Si (2018) – automobil za sve one koji su odrasli uz The Fast & The Furious
0

Honda Civic Si (2018) – automobil za sve one koji su odrasli uz The Fast & The Furious

381
0
Podelite sa prijateljima:

Honda Civic se može pohvaliti sa impresivnom godinom na američkom tržištu. Prodato je čak 366.927 primeraka, što je označilo da je 2016. godina bila rekordna za ovaj slavni japanski kompakt. Većina automobilskih kompanija bi bila prezadovoljna pozicijom lidera u klasi, ali ne i Honda, koju brine što je drugoplasirana Toyota Corolla zaostajala za „samo“ 6.000 jedinica. Razlika na papiru je daleko veća u realnosti, pošto je Toyota prodavala veliki broj primeraka sa velikim popustima agencijama za iznajmljivanje automobila, ali iz Honde kažu da ih ne zanima konkurencija već da samo gleda u svoje dvorište. Još ranije je najavljeno da će pored standardnih sedana i kupea se pridružiti i heč i R model visokih performansi za 2018. godinu. Sada je ispred nas i poznati Si model, koji treba da popuni prazninu, a prezentacija je usledila na ovogodišnjem salonu automobila u Njujorku.

Kratka istorija

Si (Sport Injected) je debitovao 1984. godine kao sportski najizraženija verzija Civica na američkom i japanskom tržištu (sličan model se prodavao u Kanadi kao SiR). Nakon visoke popularnosti manjeg CRX Si, Honda je odlučila da ponudi ovaj paket i na Civicu i to samo na heču sa troje vrata. Standardni 1.5-litarski motor je dobio povećanje snage na 122 ks što je bilo dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 8,9 sekundi i maksimalnu brzinu od 196 km/h. Si je napisao istoriju (barem za svoju klasu) 1996. godine kada je debitovao 1,6-litarski motor sa 160 ks. On ne samo što je bio prvi pristupačan automobil koji je razvijao 100 ks po litri već je takođe doneo i čuvenu VTEC tehnologiju koja je u prošlosti bila rezervisana samo za trkačke automobile. Velika mana ovog motora je njegov dosta niski obrtni moment (179 Nm), a snagu je razvijao takođe na visokih 6.800 o/min i vrteo se sve do 9.000 o/min. Kada se zna da je glavno tržište za Si bilo američko, gde se mnogo više ceni veći obrtni moment i snaga na nižim obrtajima, ovaj automobil je uvek privlačio samo limitirani broj kupaca i činio manje 2% ukupne prodaje Civica. Honda je odolevala sve do 2012. godine kada je čuveni 2.0 l VTEC motor zamenjen 2,4-litarskom jedinicom. Iako je razlika u snazi minimalna (197 ks prema 205 ks), novi motor je razvijao značajno većih 236 Nm obrtnog momenta.

Američko tržište nije više isto

Teško je poverovati po nekadašnjim standardima, ali i probirljivi Amerikanci su naučili da cene hot heč/sedan proizvode. Volkswagen GTI je već duže vreme omiljeni izbor u klasi sa godišnjom isporukom od preko 25.000 primeraka. Pre nekoliko godina je debitovao i Ford Focus ST, a tu su i Subaru WRX, Nissan Sentra NISMO i ostali velikani. Nijedan od njih nije zamenio veće i moćnije muscle cars već pretpostavljaju alternativu svima onima koji žele porodični automobil, sa civilizovanijim pogonom na prednje točkove i pristupačnijom cenom. Sada je red i na Hondu da pokaže da prvo mesto Civica nije slučajnost i da jednak uspeh može da ostvari i Si.

Šta je novo?

Deseta generacija Civica donosi jednu veliku promenu u poređenju sa prethodnikom, a ona se odnosi na mehaniku. Dok je prethodni VTEC motor svakako bio poseban, novi VTC motor je identičan motorima koji viđamo kod većine automobila današnjice – barem kada je reč o tehnologiji. Civic je prošle godine dobio svoj prvi turbo motor na američkom tržištu zapremine 1,5 litara sa 180 ks, a od ranije je bilo poznato da će on služiti kao baza i za Si. Japanski gigant je ranije objavio impresivan obrtni moment od 260 Nm, što je najviša vrednost u istoriji ovog automobila i rast od 24 Nm u poređenju sa prethodnikom, a takođe se razvija na veoma niskih 2.000 o/min. Razočarenje je stiglo nekoliko sedmica kasnije kada je stigla vest da maksimalna snaga iznosi „samo“ 205 ks – značajno manje nego što se očekivalo od automobila koji je napredovao za samo 8 ks u poslednjih 12 godina.

Iako se snaga razvija na značajno manjih 5.700 o/min, Si već sada zaostaje u velikoj meri u poređenju sa rivalima kao što su GTI (220 ks), Focus ST (252 ks) i WRX (268 ks). Iako će Honda u svojoj ponudi pružati i moćniju R verziju, u vreme pisanja ove priče Si će svakako imati težak zadatak da ubedi kupce da je njen predstavnik bolji. Kao i u prošlosti, jedini menjač kao opcija je šestostepeni manuelni, koji prenosi snagu na prednje točkove. U vreme pisanja ove priče performanse još uvek nisu poznate, ali ćemo spomenuti da je prethodnik mogao da ubrza do 100 km/h za 6,5 sekundi i dostigne maksimalnih 216 km/h, pa nema sumnje da će naslednik biti nešto brži.

 

Balans pre svega

Iz Honde se nadaju da će kupci izabrati Si najviše iz razloga što pruža idealan balans svih voznih karakteristika. Kada je reč o konkurenciji, i GTI i Focus ST imaju visoke vozne karakteristike dok se ne mogu pohvaliti sa visokim kvalitetom na duži period. WRX je takođe previše tvrd i skup dok NISMO pruža izuzetno nisku preprodajnu vrednost. Sa druge strane, Si će da zadrži čuveni japanski kvalitet bez obzira što motor sada razvija dosta visokih 137 ks po litri. Velike promene su stigle i po pitanju ogibljenja pa tako vozač može da ga podesi na dva načina – Normal i Sport. Kao što im ime kaže, normal je namenjen u svakodnevnim vozačkim uslovima dok sport pruža bolje ponašanje u krivinama tokom agresivnije vožnje i/ili vožnje na stazi. Kočnice su takođe veće u poređenju sa standardnim modelom dok je Civic jedini automobil u klasi sa standardnim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem, koji sprečava da previše snage pređe na samo jedan točak.

Dizajn

Honda je nedavno predstavila Civic R koji je dobio dosta kritika za preterivanje u dizajnu, a posebno upadljivi su bili agresivni branici. Iz navedenog razloga, Si se nije promenio u značajnoj meri, ali takođe pruža određene dizajnerske linije po kojima će imati svoj identitet. Čini nam se da je lider u klasi GTI bio inspiracija, a Si će da bude jedinstven po tome što je dostupan kao sedan i kupe (većina konkurenata pružaju uglavnom heč stil uz nekoliko sedana). U svakom slučaju, Si se razlikuje od standardnog Civica po posebnim branicima, 18-inčnim felnama, crnoj masci, auspuhu u sredini branika i nekoliko otvora koji nemaju funkciju sa izuzetkom izgleda. Izloženi kupe u Njujorku je pružao i veliki zadnji spoiler dok je on bio značajno manji kod sedana. Navedene promene možda nisu previše uočljive, ali u isto vreme pružaju vlasniku priliku da ne privlači pažnju sa svojom pojavom, što je upravo ono šta je Volkswagen uspešno učinio sa popularnim GTI.

Enterijer

Umerene dizajnerske promene se mogu primetiti i po pitanju enterijera. Si se razlikuje po novom satu za brzinu u crvenoj boji, kožnim sedišitima i nekoliko Si oznaka. Standardna oprema je veća nego ikada pre pa se tako Si može pohvaliti sa automatskom klimom, grejačima u sedištima, brisačima sa senzorima i 7-inčnim monitorom na dodir sa Apple CarPlay i Android Auto funkcijama. Ovo je inače identična oprema koja je već dostupna na Civicu EX-T, a takođe dodaje i deset zvučnika od 450 vati i SiriusXM satelitski radio.

Cena

Ako „nedostatak“ snage nije dovoljan problem za Si, onda njegova visoka početna cena će svakako učiniti kupovinu još težom. U vreme pisanja ove priče Honda još uvek nije objavila zanične cene, ali napominje da će ona iznositi oko 25.000 dolara. To bi učinilo Si skupljim ne samo od spomenute konkurencije kao što su GTI i Focus ST već i protiv daleko moćnijeg Forda Mustanga, mada ni Subaru BRZ sa pogonom na zadnje točkove nije daleko. I u slučaju kupea postoji nekoliko značajno jeftinijih alternativa, pre svega Kia Forte Koup sa 201 ks i početnom cenom od samo 20.000 dolara.

Nema sumnje da Si čeka pakleno leto i da će i 2018 model, kao i prethodnici, morati da traži kupce na račun imidža o kvalitetu i preprodajne vrednosti. Ono šta je krasilo Civic u prošlosti je podatak da bi Japanci brzo reagovali ako neki njihov predstavnik ne dobije visoke ocene, bez obzira što bi prodaja bila odlična. Iz tog razloga publika ne treba da očajava – čak i ako novi Si razočara greške će biti ispravljene u roku od godinu dana.

 

Zoran Tomasović

(381)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments