1. Home
  2. Prezentacije
  3. Land Rover Range Rover Velar
Land Rover Range Rover Velar
0

Land Rover Range Rover Velar

857
0
Podelite sa prijateljima:

Rođen je kao srednji brat, klasu iznad Evoquea i klasu ispod Sporta, odnosno kao SUV srednje veličine.

Dizajnerska rešenja

Dizajnerski pravac eksterijera je uslovljen uspravnom i pojačanom grafikom kao i dugačkom haubom. Dominantna forma rešetke hladnjaka je dodatno naglašena vizuelnim potpisom vitkih full LED farova. Oblik prednjeg odbojnika je kreiran, izuzev da ispuni estetske norme, sa ciljem unapređenja aerodinamike, kao i vanterenskih mogućnosti. Oštar ugao prednjeg vetrobrana dovodi do linije prednje osovine gde se dalje utapa u dizajn plutajućeg krova (koji je moguće naručiti i u kontrastnoj Narvik crnoj boji). Ukoliko vaš model sadrži nepokretan ili klizni panoramski krov, dobićete dodatno veoma prijatan ambijent u enterijeru. Dizajn bokova Velara je čist i neometen bespotrebnim kreacijama. Ramena linija se nalazi neposredno ispod stakala, dok se pri dnu celom dužinom proteže tanka crna grafika. Dinamični karakter dodatno naglašavaju otvori koji se pružaju od prednjih blatobrana (negde u visini prednje osovine), pa do duboko u vrata. Ručice za vrata su pokretne i, zarad poboljšanja aerodinamike, se uvlače u unutrašnjost vrata, čim brzina prekorači 8 km/h, ili kada je automobil parkiran.

Međuosovinski razmak dužine 2.874 milimetara (samo 5 centimetara manje od Sporta a 21,5 centimetar više od Evoquea) umnogome doprinosi vizuelnom ugođaju kao izvanrednoj ponudi prostora za putnike i prtljag (zapremine 558 litara i to uz rezervni točak smanjenih dimenzija). Iz više različitih izvora smo došli do više različitih podataka u pogledu zapremine prtljažnika, čini nam se da je iznet podatak najpribližniji istini i da se odnosi na korisni utovarni prostor. Dužina automobila je 4.803 milimetra; širina iznosi 2.032 milimetra, dok je visina 1.665 milimetara. Produženi zadnji prepusti dodatno naglašavaju dužinu i mišićavost automobila. Dvostruki izduvi su integrisani u zadnji odbojnik implicirajući snagu i performanse Velara. Aerodinamički koeficijent od 0,32 donosi ovom modelu titulu najboljeg u istoriji Land Rovera po ovom pitanju. Treba napomenuti i činjenicu da će automobil biti isporučivan na pneumaticima od 18 – 22 inča.

Pogled u unutrašnjost Velara otkriva osnovne karakteristike dizajna: jednostavnost, sofisticiranost i rafiniranost.

Inovativnost, linije opreme i dodatna oprema

Najekskluzivniji model u ponudi, dostupan samo prve godine, biće First Edition. Luksuzniji čak i od HSE modela, biće pogonjen samo najsnažnijim benzinskim i dizel agregatima i ponuđen u samo tri ekskluzivne boje, te će i po tom osnovu biti vrlo raspoznatljiv. Linije opreme u ponudi su: Standard, S, SE ili HSE. Ovi paketi mogu biti kombinovani sa crnim ili luksuznim paketom eksterijera, za potrebe dodatne personalizacije.

Treba naglasiti da svaki Velar koji siđe sa proizvodnih traka poseduje farove u LED tehnologiji, toliko superiornijoj u odnosu na bi-ksenone i sa aspekta efikasnosti, a posebno ekonomičnosti. Prvi put u ponudi u ovoj klasi su i Matrix-Laser LED farovi koji imaju domet do 550 metara.

Paleta od 13 boja  namenjenih eksterijeru je na raspolaganju i sve one uz naziv osnovne nijanse imaju neki romantično-boemsko-egzotični dodatak.

Ceo set sistema, u standardnoj ili opcionoj ponudi, je na usluzi vozaču. Izdvajamo:

Pomoć pri naglom kočenju (AEB); upozorenje na neželjeno napuštanje saobraćajne trake (LDW) uz pomoć u održavanju pravca (LKA); upozorenje na umor vozača; raspoznavanje saobraćajnih znakova (TSR); nadzor nad vozilima pozadi i bočno; adaptivni tempomat (ACC); sistem kamera od 360° sa mogućnošću autonomnog parkiranja vozila, koji olakšava manevre sa prikolicom, posebno u vožnji unazad.

Touch Pro Duo info-zabavni sistem, razvijen od strane kompanije, svoju svetsku premijeru doživljava upravo u Velaru. Sastoji se od dva ekrana osetljiva na dodir, visoke rezolucije, dijagonale 10-inča, pozicioniranih po sredini konzole. Odlikuju ga vrhunske performanse. Integriše u sebi dve funkcije za kontrolu trakcije pomenute u sledećoj sekciji prezentacije. Interesantno je da zahvaljujući ovom info-zabavnom sistemu, vlasnici mogu virtuelno putem interneta, da pristupe svom vozilu, otključaju ga ili zaključaju, provere nivo goriva u rezervoaru, startuju agregat ili podese kontrole klima uređaja. Omogućeno je i praćenje vozila za slučaj krađe. Sve ovo uz dodatnu pomoć aplikacije za pametne telefone.

Motori, oslanjanje i transmisija

Lagana i čvrsta konstrukcija sa velikim udelom aluminijuma u strukturi materijala, u kombinaciji sa dvostrukim trouglastim ramenima napred i integral link ogibljenjem pozadi, daju odličan osnov za agilnost, udobnost, bezbednost i sveukupnu rafiniranost Velara.

Velar poseduje sofisticirani sistem pogona na sve točkove, vazdušno oslanjanje u četiri tačke (u kombinaciji samo sa najsnažnijim benzinskim i dizel agregatima) – kada je i klirens rekordan i iznosi do 251 milimetar (213 milimetara u standardnoj verziji), kao i sposobnost da zagazi u vodu duboku do 650 milimetara (600 milimetara u standardnoj verziji). Kao što i priliči proizvodu Land Rovera, Velar ima različite sisteme koji unapređuju trakciju – Terrain Response 2 (opciono) kao i All Terrain Progress Control (opciono). Terenske mogućnosti posebno naglašavaju uglovi pod kojima vozilo može da prođe bez oštećenja od prilaznog ka odlaznom: 28,89; 23,5; i do 29,5 stepeni.

Terrain Response sistem dozvoljava vozaču da pripremi vozilo za nastupajuće zadatke, sa sledećim izborima: Eco, Comfort, Trava-šljunak-sneg, Blato, Pesak, i na R-Dynamic modelima – Dynamic režim. Svaka od pobrojanih alternativa determiniše rad agregata, transmisije, sistema za pogon na sve točkove, ogibljenje i sisteme stabilnosti, a sve sa ciljem optimizacije trakcije.

Napredniji sistem Terrain Response 2, standardno uz First Edition modele, dodatno olakšava upotrebu jer je u stanju da automatski prepozna optimalan od svih modova kojim raspolaže Velar sa standardnim Terrain Response sistemom.

Izvanredne performanse sa efikasnošću treba da obezbede nekoliko agregata, svi u kombinaciji sa čuvenom ZF osmostepenom automatskom transmisijom. Sledeći agregati se ugrađuju u Velar: četvorocilindarski dizel u dve verzije (180 ks i 240 ks i do 500 Nm obrtnog momenta) kao i benzinski agregat iste koncepcije sa 250 ks. Ilustracije radi, dok na tržište ne stigne snažniji V6 benzinski agregat, odnosno kasnije tokom godine, ljubitelji brzine neće biti razočarani, jer ovaj Velar ubrzava 0-100 km/h za samo 6,7 sekundi. Najsnažniji dizel V6 agregat ispucava 700 Nm obrtnog momenta uz CO2 emisiju od samo 167 g/km i takođe, poznat nam je iz Jaguar modela.

Dizajniran i razvijen u Jaguar Land Rover razvojnom centru u Velikoj Britaniji, Velar će sa proizvodnih traka silaziti u mestu Solihal, takođe na ostrvu. Prodaja startuje sredinom jula ove godine na matičnom tržištu i u ostatku sveta. Velar je bio jedna od zvezda ženevske manifestacije prošlog meseca.

Zvezdan Božinović

(857)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments