1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge SRT Demon – najbrži serijski automobil na svetu na četvrt milje (galerija i video)
Dodge SRT Demon – najbrži serijski automobil na svetu na četvrt milje (galerija i video)
0

Dodge SRT Demon – najbrži serijski automobil na svetu na četvrt milje (galerija i video)

495
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon duge tizer kampanje, Dodge je konačno objavio materijal vezan za Challenger SRT Demon.

Šta smo dobili? Pa, verovatno ultimativni američki „muscle“ automobil. Sa 840 konja i 1050 Nm, jedan je od najsnažnijih V8 modela ikada napravljenih, i to nije sve.

Ovaj automobil ima toliko snage da može da podigne prednje točkove sa tla za čak 90 centimetara, i zapravo je jedini serijski automobil koji je u stanju da napravi tako nešto. Naravno, to je zabeleženo i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Vreme za koje prevaljuje četvrt milje? Neverovatnih 9,65 sekundi pri 225 km/h (potvrđeno zvanično od strane NHRA). To znači da je Demon najbrži serijski automobil na svetu u ovoj disciplini.

Pri ubrzanju donosi 1,8 g a 50 km/h prelazi za 1 sekundu. Do 96 km/h ubrzava za 2,3 sekunde, brže i od Tesle. Sve vreme treba imati na umu da se uz ovo vozilo dobija trogodišnja garancija (60.000 kilometara), odnosno petogodišnja garancija (100.000 kilometara) na pogonski sklop.

Očigledno je da je ovde primenjena najbolja ekspertiza koju Dodge poseduje. Ovo nije samo Hellcat sa proširenom karoserijom i dodatnom snagom. Više od 50 odsto komponenti motora je unapređeno u odnosu na Hellcat.

2,7-litarski kompresor je veći od 2,4-litarske Hellcatove jedinice. Pritisak je povećan za 0,2 bara na ukupno 1 bar. U „crveno“ ulazi između 6.200 i 6.500 o/min a instalirana je i dvofazna pumpa goriva. Takođe su masivniji svi usisni otvori.

Kao i kod Hellcata, Dodge je obezbedio dva ključa. Crni (nepopularni) ključ ograničava snagu na 500 konja. Crveni ključ oslobađa 808 konja i 970 Nm sa regularnim gorivom. Ukoliko se sipa benzin od 100+ oktana uz korišćenje opcionog Direct Connection kontrolera pogona, dobija se svih 840 konja i 1050 Nm.

Ovaj „muscle“ automobil je opremljen dodatnim sistemima hlađenja, TransBrake  i Torque Reserve sistemima itd.

Demon počiva na legalnim „drag“ gumama koje je za ovaj model dizajnirao Nitto. Dimenzija 315/40, ostvaruju 15 odsto veću kontaktnu površinu u odnosu na Hellcat, što po Dodgeu za rezultat ima dvostruko bolje prijanjanje.

Demon u standardu dolazi samo sa vozačkim sedištem, ali se mogu dodati i ostala, po ceni od jednog dolara po komadu. Tkanina je standardna, koža opciona. Tu je i Harman Kardan od 900 W sa 19 zvučnika, panoramski krov i grejana/ventilisana prednja sedišta.

Dodge nije objavio cenovnu listu ali samo 3.300 Demona će biti napravljeno, 3.000 za SAD i 300 za Kanadu. Proizvodnja počinje ovog leta a prodaja u jesen.

 

 

(495)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments