1. Home
  2. Testovi
  3. Uporedni testovi
  4. Zašto sam kupio BMW X5 a ne BMW X6
Zašto sam kupio BMW X5 a ne BMW X6
16

Zašto sam kupio BMW X5 a ne BMW X6

55.50K
16
Podelite sa prijateljima:

Otkud uopšte BMW

„Trbuhom za kruhom“ krilatica me je odvela u mnoge firme. Revizor je zadužen da testira poslovne knjige klijenta i iznese svoj sud o objektivnosti istih. Nešto slično poput novinara koji testira automobile. Suštinski, razlika je mala, uz svu nespojivost između testiranja automobila i faktura. Tako sam radio za apeninske, alpske, anglosaksonske i nemačke firme.

Druženja sa majstorima dizajna su bila uvek inspirativna, sve dok su se odigravala mimo kancelarija, a najrelaksiranije sam se osećao u radu sa potomcima majke Dunava. Italijani su, naime, vedri, opušteni, duhoviti, inteligentni i vrlo zainteresovani za sve lepo što život može da pruži. Nemci, zato, uz začuđujuće primese svega toga italijanskog, su još i odgovorni, ozbiljni, pouzdani i organizovani. Bože moj, u Nemačkoj bih mogao da živim, shvatam sad, samo da nauče moravac. Dešavaju se greške i njima, ljudi smo naravno. Ali ono što ih čini liderima je njihova prateća sekiracija, što je najjača garancija da takvih grešaka više neće da bude.

Ili ajmo ovako, od prošle godine imam Bosch rernu, a iznad nje Candy mikrotalasnu peć svemirskog dizajna. I da ne radi, kupio bih je bez razmišljanja. Posle pet dana, razlika u časovnicima instaliranim na obe peći je bila 4 minuta. Pogađate koji je tačan! Ustvari superevropljanin bi bio po majci Italijan a po onom „ravnopravnom“ polu Nemac. Svi mi ostali, nešto smo između.

Sa ovakvim pogledima na EU prilike, odoh u Mercedesov salon da se raspitam za tadašnji ML. Čim je postalo jedva vidljivo ubeđenje prodavca da se Sunce vrti oko Mercedesa, eto nas na Adi.

Sparkling Brown X5 sam spazio među poslednjim automobilima u salonu. Cilj je bio X6. Ovakav praktičan (Jarac/Devica), naravno, prvo na zadnja sedišta. I ja uđoh u auto, glava je ostala u salonu. A nama zemljanim znacima je srce u glavi. I manje više, tu je bio kraj dilemama. Nešto kasnije na testu imamo BMW X6. Da li sam pogrešio prilikom kupovine? Vratimo se automobilima.

Par koraka dalje od X6, stvarno Sparkling a jedva primetno Brown X5, upadljiv jedino po svojoj veličini. OK, ljubav na drugi pogled je najtrajnija. Otvaram gepek, inspekcija zadnje klupe. Utisak je da, sve i da nisam menjao devojke kroz život (tačnije one mene) da bih sve njih mogao da spakujem za more sa sve toaletom. 650 litara prtljažnika, pod pozadi bez centralnog tunela, mesta za glavu napretek imali bi čak i naši političari. Sedam na vozačko mesto (i evo sedim već više od 40 prelepih hiljada kilometara), VAUUU.  To je to. Toliko skladno, ukusno, solidne izrade, sa mnogo prirodnih materijala. Klasična kožna sedišta koja za razliku od sportskih, nikada neće da ti kažu koliko dugo i puno voliš da jedeš, intarzije od teksturiranog braon drveta. Enterijerom ne dominira crna boja – prava stvar. Preglednost sa vozačevog mesta bez konkurencije. Prvi utisak nikad, ali nikad ne vara, ma koliko nama teško bilo ponekad da to prihvatimo.

 

Nekoliko dana kasnije, radovao sam se svakom pogledu kroz prozor u dvorište. Moj si!

Ako X5 nije upadljiv onda je X6 nemoguće ignorisati. Dizajn mu je kontroverzan a takvim ga čini silueta zadnjeg dela automobila oblikovana u kupe formi. Nekima se dopada, drugi su alergični. Indiferentnih nema. Ko želi da privuče pažnju, na pravom je mestu. Enterijer test modela, u dubokoj žalosti, crnini hoću reći. Ali ne ostavlja dilemu u pogledu kvaliteta materijala i izrade. Jednostavno perfektno. Sportska sedišta sa memorijom, podesiva u više smerova od kružnog toka u centru Pariza, u dobitnoj kombiniciji alkantara/koža. Brušeni aluminijum se odlično uklapa u ambijent kao i digitalna komandna tabla. Ono što mi se u X6 definitivno više dopalo se odnosi na kožom presvučen prostor iznad centralne konzole. Koliko god me X5 oduševio ponudom prostora (posebno nazad) i praktičnošću, toliko je ovde X6 platio cenu pominjanog dizajna.

 

Prostora na zadnjoj klupi ima osetno manje, naročito za glave. Razlika se meri jednom širinom pesnice. S obzirom na to da su mi dlanovi kao u Muse Kesedžije, verujte da je značajna razlika. Prtljažnik je plići u odnosu na X5 i prilično višeg utovarnog praga, što ga još jednom udaljava od racionalnih kupaca porodičnih automobila.

Mnoge merne jedinice su dobile ime po naučnicima koji su otkrili te pojave. Za mene, mera udobnosti je, bez premca Citroen C5. E, pa nije više. Sa klasičnim oslanjanjem, i standardnim 18-inčnim run flat gumama, auto se ponaša kao da plovi, lebdi, baš kao C5. Međutim, prve krivine, radoznalog vozača svog prvog BMW-a, su otkrile ono gde X5 nije baš kao C5. Auto koji je pola centimetra niži od mene, težak  preko 2.115 kg, je prolazio bezobraznom brzinom kroz zavoje, sa manjom amplitudom naginjanja od mene posle dve loze.  Nikad ne pijem kad vozim a poređenje je stilski izraz. Pristalica sam apsolutne netolerancije prema drumskim siledžijama bilo koje vrste.

Za razliku od X5, u osnovnoj postavci je X6 bitno tvrđe podešen a naš primerak je imao i M adaptivno oslanjanje. Uz miks pneumatike od 20 inča (3 centimetra šire nazad), je ostao i dalje dovoljno udoban a još stabilniji od X5. Stvar lične preferencije, razumem ljude kojima bi više prijalo oslanjanje kakvo je na kupe verziji, moja narav je mirnija. Što je vožnja dinamičnija, oslanjanje X6 je superiornije.

Nijedan od ovih modela ni ne može da se kupi bez 8-stepenog ZF menjača i to je pravi potez. I ko bi hteo da pogreši sa izborom transmisije, BMW ga je onemogućio u tome. Agregat u X5 ima 2 litre zapremine uz 450 Nm i 160 kW. Samo 8,2 sekunde i već si na 100 km/h.  Mala zapremina za ovu masu? Ma nema šanse, pogotovu nakon modernizacije koja sada rezultira sa 500 Nm i 231 ks. Pa toliko je pre 10 godina imao 3,0-litarski dizel šestocilindraš sa danas prevaziđenim menjačem, a verovatno je bio teži . I vremeplov kroz cenovnike otkriva da današnji X3 košta kao X5 iz tog vremena. Zaboravljamo da je današnji X3 po dimenzijama (o karakteristikama da ne pričam) bezmalo identičan tadašnjem X5.  Znači, ravnomeran razvoj snage, linearna ubrzanja, o turbo rupi se pričalo mnogo davno. Kombinacija ovog agregata i menjača, uz za ovu klasu neizbežni xDrive, rezultira potrošnjom u gradu oko 10 litara, na autoputu oko 7,5 litara. Rekord u niskoj potrošnji sam postigao u februaru na deonici dužine 693 km od čega je 90% voženo slovačkim „Ibarskim“ a ostatak na poljskom autoputu maksimalno dozvoljenom brzinom 150 km/h.  Sve to – 43,66 litara premijum dizela (6,3l/100 km).  Papučicu gasa  sam tretirao, uostalom, kao devicu spremnu da izgubi oreol čednosti sa mnom. Zaista fascinantno. Na svakih dvadesetak hiljada km neophodno je dopuniti AdBlue, što košta koliko i pola rezervoara dizela.  Čak i u Eco Pro modu, auto ima dovoljno snage za tečnu vožnju.  Zvučna izolacija je odlična, a pogledom kroz prozor veoma prozračnog automobila nikad nećete znati koliko brzo se zaista krećete.

X6 pogoni agregat koji ima zapreminu od 3 litre a oznaku 40d je dobio zahvaljujući većoj izlaznoj snazi i Njutn metrima u odnosu na 30d. Znači, 230 kW i 630 Nm. U režimu vožnje koji karakteriše emotivno spokojne osobe, razlika u odnosu na X5 (sa najslabijim motorom koji se ne ugrađuje u X6) je potpuno neprimetna. Međutim, pogodi li vas pesma u izvođenju Harman Kardon orkestra kristalno jasnog zvuka, i podseti na prvu ljubav (koja je otišla sa drugim), pa pritisnete jače papučicu gasa, razlika u snazi postaje više nego očigledna. Još upadljivija je u režimu Sport ili Sport +- Razlika u snazi motora je veća u odnosu na razliku u potrošnji goriva. 11,8 litara kombinovane vožnje je očitao putni kompjuter. Odlična zvučna izolacija nije mogla da sakrije veću buku koju pravi jači agregat u X6, u odnosu na X5. Ništa zabrinjavajuće.

Mišljenja sam da snažnije opcije u ponudi od one u X5, ne donose toliko veliku dodatnu radost, koliko više koštaju i u nabavci i u eksploataciji.  Pogon je permanentan 40:60, a kočnice su uz pomoć ventilirajućih diskova i jednako su efikasne. Vožnja po gradu je, obzirom na dimenzije oba modela (ponajviše širinu 1,94 metra), zadivljujuće lagodno iskustvo.

Vrednost elektronskih sistema stabilnosti u X5 sam u realnom životu shvatio, vraćajući se izmučen od prehlade s daljeg putovanja. Po kišnom noćnom vremenu, zagledah se prvi put u pano iznad autoputa… „Neko te voli…“ vozeći blago nedozvoljenom brzinom. Kog muškarca u letu, ne bi zaintrigiralo ovako nešto? Sekund kasnije, na tridesetak metara udaljenosti ispred mene veliko kombi vozilo. Panični prelaz u levu traku. Auto je bio u „lambada“ modu možda sekundu i po, meni je delovalo život i po… Svaka čast današnjim inženjerima.

X5 je relativno bogat opremom, nema smisla pobrajati je. Međutim, u poređenju sa ovim X6 deluje skromno (nikako u vizuelnom smislu, više po kvantitetu). Razlike koje donosi M paket su nešto bez čega može da se živi (sportska sedišta, M volan, M oslanjanje, aerodinamički dodaci…), panorama krov sa skromnom površinom i malim otvorom za vazduh, kao i multifunkcionalna digitalna komandna tabla – takođe. Što se tiče muzičkog sistema, zaista je odličan, ali ni cena nije mačiji kašalj. Definitivno plus za X6 ide zbog LED adaptivnih svetala i sistema kamera (posebno zbog zastrašujuće loše preglednosti unazad – gledano iz retrovizora X5 koji tu briljira). Obavezna doplata.

Ah, da off-road. S obzirom da nisu namenjeni ni lovcima, još manje lovokradicama, prilično nebitno. Odlična trakcija po snegu, klirens popriličan. Za odlazak na Kop (provereno više puta) više nego dovoljno. Ipak, imao sam priliku da vozim više modela BMW kao učesnik Đurđevdanskog Generation X Showa. Testirani X6, tom prilikom sam prvi put vozio. X5 i X6, X4 i X1, i to sa letnjim gumama uglavnom od 20 inča, uz isključenu kontrolu proklizavanja. Savladavali su umerene do ozbiljne izazove bez tenzije. Lako je BMW-u da ove test automobile reciklira nakon balkanskog testa.

Upravljanje je u BMW maniru. Raspored mase, svi znaju, u rasponu 50:50 do 54:46, zavisno od izbora motora i opreme, znači bravo carevi, zaradili ste platu. Evo jednog zapažanja nedostojnog BMW imidža: primećujem obrise nestabilnosti pri vetrovitom vremenu na brzinama prikladnim autoputu kod X5.

Oni lepršavi, razdragani i šarmantni tipovi su stvorili na moje veoma prijatno iznenađenje Pirelli Scorpion Verde pneumatike, koji prate ostatak nemačkog potencijala briljantno. Isto važi i za 420i Cabrio. Nisu samo Pirelli kalendari spektakularni, evo potvrde. Međutim, pneumatici na X6, iako istog proizvođača, su posle 11 hiljada kilometara znatno istrošeniji nego oni na X5. Ovo mi samo kaže da ljudi koji koriste test vozila imaju respekta prema ovim divnim mašinama, mnogo manje nego Turci prema srednjevekovnim Srbima. Gde će im duša?

Glavna zamerka na X5 (a i X6 je iste visine) se odnosi na neophodnost korišćenja hoklice ili slične pentrajuće sprave, kako bi mu oprao krov.

Lepo je konzumirati proizvode nemačkog inženjeringa, posebno ako imaju italijanski začin. Za obrnuto, hm, nisam baš siguran.

Zaključak

X5 je prijatelj porodice, voli sve putnike punim srcem. U ovom autu nema trinaestog praseta. X5 je zaista Kralj Automobila. Kako svaka porodica ima bar jednu crnu ovcu, jednog buntovnika koji je uz divlju narav, pomalo zapostavio školu, oblači se u crno tako i X5 ima svog mlađeg brata. Iz nekog razloga, ovog goropadnog žene prosto obožavaju. Niko ne zna zašto.

Ja nisam pogrešio u izboru, ali i ,godine su izbrusile onu goropad u meni od pre 25 godina.

Ah da, za razliku u ceni može da se kupi 318d uz X5 (ukupno 381 ks na 8 točkova).

Vi birate, ja sam izabrao!

(Treba napomenuti na kraju da su sada redovni servisi na svakih 20.000 kilometara ili godinu dana. Ranije je periodika bila na 12.000 pređenih kilometara).)

Tekst: Zvezdan Božinović

Foto: Pavle Barta

BMW X6 xDrive 40d

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Coupe SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina visina: 4.909 x 1989 x 1.702
Međuosovinsko rastojanje: 2.933 mm
Zapremina prtljažnika: 570/1.450 l
Masa praznog vozila: 2085 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R6/Turbo dizel
Zapremina: 2.993 cm³
Snaga: 230 kW/313 ks pri 4.400 o/min
Maks. obrtni moment: 630 Nm pri 1.500-2.500 o/min

Pogon

Tip: na sve točkove
Menjač: A/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 275/40 R20/315/25 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 5,8 s
Maks. brzina: 240 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 85 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,3/11,8 l
Emisija CO2: 165 g/km

Cena testiranog modela

od 109.905 evra

Dobre strane:

Automatska transmisija, motor, oslanjanje, dizajn, dodatna oprema

Loše strane:

Nepraktičnost, nepreglednost ka nazad, ukupna masa
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 10 Ukupno 9
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 7,5
Kabina: 6
Komfor
Napred: 10 Ukupno 9
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8,5
Performanse: 9
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 9 Ukupno 8
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 10 Ukupno 10
Efikasnost: 10
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 8,44

BMW X5 xDrive 25d

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina visina: 4.886 x 1.938 x 1.762 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.933 mm
Zapremina prtljažnika: 650/1.870 l
Masa praznog vozila: 1940 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.995 cm³
Snaga: 160 kW/218 ks pri 4.400 o/min
Maks. obrtni moment: 450 Nm pri 1.500-2.500 o/min

Pogon

Tip: na sve točkove
Menjač: A/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 255/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,2 s
Maks. brzina: 220 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 75 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,8/8,75 l/100 km
Emisija CO2: 150 g/km

Cena testiranog modela

od 79.500 evra

Dobre strane:

Automatska transmisija, ponuda prostora i upotrebljivost, oslanjanje, motor, kvalitet enterijera

Loše strane:

Ukupna masa, konzervativan dizajn
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8,5
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9,5
Kabina: 10
Komfor
Napred: 10 Ukupno 8,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 10 Ukupno 10
Efikasnost: 10
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 8,55

 

Reč ministra za sklad

Zanimljiva je priča kako je uopšte nastao X5 – sredinom devedesetih čelni ljudi BMW-a su pomislili da im treba nova vrsta vozila, pre svega za američko tržište. Tako su onda rešili da pošalju grupu dizajnera u Ameriku – iznajmili su im vilu u Kaliforniji (čini mi se u Malibuu) i 6 meseci ih plaćali da tamo žive, putuju, istražuju i smisle novi BMW. Rezultat je X5, prvi BMW-ov SUV.
Pre svega treba shvatiti šta je SUV – on treba da bude visok zbog preglednosti, mora da bude udoban i poželjno prostran. U gepek moraju da stanu bar dvoja kolica iz supermarketa (pre)puna namirnica. U njemu prosečna američka domaćica i njena deca moraju da se osećaju bezbedno – znači izgledom mora da bude robustan (iako to u smislu bezbednosti ne znači ništa), možda čak i sportski. Pritom je bitno da ima dobre vozne karakteristike, da je uzbudljiv za vožnju i poželjno je da ne troši previše (bar u Evropi). Naravno sve to uz povišen klirens da bi moglo da se dođe do neke kolibe u planini ne preterano zahtevnim putem.
U tom smislu, BMW je reklo bi se sve pogodio. U odnosu na prethodnu generaciju novi X5 se čini kockastiji, iako kada se bolje pogledaju površine to nije baš tako. Oštre linije, od kojih je najupečatljivija ona na boku, stvaraju pomalo čudne prelaze iz konkavnih u konveksne površine (i obrnuto) što oku može biti teško da isprati. Naravno to mnoštvo linija i „uvećani“ elementi – bubrezi, farovi, stop svetla – kao i pojačani rubovi i povišen klirens daju osećaj bezbednijeg vozila (kao što ranije napisah, to je jedna od ključnih stvari). Ono što ipak malo smeta je izgled zadnjeg dela – mini spojler ispod zadnjeg vetrobrana se na čudan način sučeljava sa prilično ravnom površinom ispod pa izgleda kao da je auto malo udaren.A ako je X5 ispunio sve zahteve, šta je onda X6? Da li je to SUV? Ne. Da li je to kupe? Ne. Da li je to terenac? Ma jok! Sa druge strane odgovor na sva ova pitanja bi mogao da bude i da (?!). BMW X6 je u stvari SUC – Sport Utility Coupe. Drugim rečima, to je SUV u kupe formi (u stvari fastback – krov pada u kontinualnom luku na zadnji spojler) pa su samim tim i vizuelni zahtevi koje treba da ispuni nešto drugačiji. On i dalje treba da bude visok, a samim tim da ima i povišen klirens. Osećaj bezbednosti, čak i dominacije mora da bude sveprisutan, dok je sportski izgled apsolutni prioritet. Ovakav tip vozila mora da ima još bolje vozne karakteristike od SUV-a, poželjno je da budu na nivou klasičnih sportskih automobila, dok je o potrošnji izlišno govoriti (bar u inostranstvu, Srbija je druga priča…).
Što se tiče vizuelnih razlika u odnosu na X5, one nisu na prvi pogled evidentne na prednjem delu auta, čak bi se moglo reći da su isti. Ipak, ono što je jasno vidljivo je nešto drugačiji ugao prednjeg vetrobrana i A stuba, što se uklapa sa više sportskim temperamentom. Na boku su promene ogromne – linija krova u fastback maniru, ceo automobil još više u klinu, bočna linija koja ranije završava i dodatni falc iznad rubova zadnjih točkova da bi se naglasio „kuk“. Sve to da bi se pojačao utisak moći pre nego brzine, mada bi se moglo reći da jedno vuče drugo. Dodatnih 5 centimetara širine u odnosu na X5 je izuzetno izraženo na zadnjem kraju i pored njega X5 izgleda kao znatno manji auto, iako to nije tako. Čak ceo zadnji deo X6 izgleda (pre)veliko, mada bi se reklo da u tome i jeste čar.

Đorđe Radojčić

 

(55503)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Jos jedan vozac BMW-a ;)

Imam Bosch mikrotalasnu i Bosch rernu – kupljene u isto vreme, slicna klasa, obe ugradne, stoje jedna iznad druge, prikljucene na razlicite faze, ali probao i na istoj zajebancije radi 🙂 Posle mesec dana se sat razidje za minut…

I sta cemo sad? 🙂
BMW ne valja? 😀

Zvezdan

Xaxaxa, druže, pravite elemntarnu grešku: Bosch rernu i mikrotalasnu možete da poredite samo sa BMW i3, o kome smo pisali takođe. Pozdrav! 🙂

Jos jedan vozac BMW-a ;)

Moracu i to da probam 😀

Veliki pozdrav i samo nastavite istim tempom sa sajtom i sa testovima 😉

Zvezdan

Hvala dragi čoveče, puno znači podrška!

zole

I kod mene sličan slučaj sa Wirpool i sa AEG rernama.Jedna kasni više, druga manje, čim nestane struja zaboravi vreme, a obe su top modeli i skupo plaćeni.
Imam i klimu Fujitsu, na tabli sat podešavam samo kada se menja letnje u zimsko, sat je tačan u sekundu, a radi na AC230V (nije daljinski).

Jovan

Nakon jako (!) pažljivo pročitanog teksta, zaključujem da bih bez trunke oklevanja odabrao baš taj X6 (ovaj darkerski, sa crrnom kožom unutra). Vaga/Škorpion, ha brate Zvezdane? 😀 Ali priznajem da do pre 24H pored živa GL-a i Q7 ne bih ni razmotrio BMW u ovoj kategoriji.

Zvezdan

Skoro 10 godina asikujem sa jednom Vagom, udade se za mene na kraju. Sve razumem, forma ispred sustine, i tu X6 dominira. Zbog nje je i bio uopste u razmatranju:) Pozz mili Jovane

X5 5.0d

A sto niste napisali da na tom BMW-ovom 2.5d koji ide u X5 i ostale modele, sa 218 i 231ks puca lanac? Najgori dizel motor BMW-ov u poslednjih 15 god. Cak ima slucajeva da i na 2.0 sa 184ks takodje puca, koji je takodje biturbo kao ovaj 2.5d ,isti motor. Sramota da kupis nov X5 i platis 80.000e i da ti pukne lanac i da te ostavi na putu. Prava mera za taj auto je 3.0d ili 4.0d koji trosi litar-dva vise od tog 2.5d i rastereceniji je i kvalitetniji i 40ks vise. A da ne pricamo o pouzdanosti. Onaj… Pročitaj više »

Zvezdan

Dobar dan druze, u SUV koj nije namenjeno vuci tereta, zaista smatram da nije nuzno ugradjivati jace motore od ovoga, jer ni postojeci potencijal ne koristim do maksimuma. Koliko je koji motor trajan, upravo najvise zavisi od nacina eksploatacije, a onda naravno i od kvaliteta motora, pa i broja cilindara. Uvek bi radije stavio najsnazniji motor u seriju 5 npr, pre nego u bilo koji X. Zaista nisam automehanicar da sudim o pucanju lanca, niti imam statistike tog tipa, ali sam siguran da 25d nije biturbo motor 🙂 Veliki pozz dragi covece

Gulliver

X5 vucni kapacitet je 6,000 funti, odnosno 2,700 kg. Camac, kamper, utility trailer, bez problema.

Danilo

Zvezdane, pre svega skidam kapu zbog priznanja udobnosti hidrauličnog sistema kod Citroena C5,
vozio sam se u raznovrsnih automobila i kod njih udobnost na žalost nije postignuta kao kod prethodno pomenutog. Iz istih razloga udobnosti i komfora sam prezadovoljan vlasnik C5-ice.
To pokušavam da objasnim ljudima, ali slabo kapiraju i mislim da se boje hidraulike kao sistema.
Čestitam na izboru, sigurno se nisi pokajao. BMW je za mene prvo mesto.
Nosim se mišlju da jednog dana kada „porastem“ pređem na bavarca za početak F10.

Odličan tekst, sve pohvale.

Zvezdan

Danilo, c5 (2005) sam vozio godinama. Do 164.500 km kada je prodat, nije imao nikakve trzavice sa oslanjanjem, a udobnost je bila apsolutno vanserijska. Navijam da taj F10 sto pre dodje u vase ruke 🙂

BB

I onda se ljudi čude zašto Citroen a i ostali generalisti ne mogu d aodrže D klasu limuzina. Kako ko dođe do para, iako prezadovoljan udobnošću i pouzdanošću svojih prethodnih ljubimaca, poželi „hljeba preko pogače“ tj. nešto još bolje i juriša na premium. Premium nudi bolji osjećaj kvaliteta ali ne i bolji kvalitet, ali sve po višestruko većoj ukupnoj cijeni. Pitao sam dosta ljudi koji su vozili Citroene i Pežoe, pa onda Mercedese oko poređenja udobnosti. Tek nakon trećeg pokušaja su priznavali da im je Citroen ili Pežo bio udobniji ali kog je još komšiju strefila srčka od komšijskog Citroena… Pročitaj više »

Aleksandar

Odličan tekst a la Miodrag Kuzmanović @ Svet kompjutera.

Zvezdan

Hvala puno brate Aleksandre

Gulliver

Poredjenje X6 sa M Sport opremom i baznog X5 nije fer. X5 M Sport isto tako nudi vrlo bogatu opremu.
X6 u svakoj varijanti je opremljen sa Dynamic Performance Control funkcionalnoscu koja nudi Torque Vectoring . To je dostupno kao opcija za X5.
Zato se osecaj u voznji toliko razlikuje. Bolje opremljeni X5 sa M Sport paketom opreme i DPC vrlo dobro parira X6.