1. Home
  2. Izdvojeno
  3. Infiniti Q50
Infiniti Q50
0

Infiniti Q50

273
0
Podelite sa prijateljima:

Infiniti Q50 je najprodavaniji model cele game i od 2013. godine kada je startovao tržišni život, prodat je u tiražu od blizu 210.000 komada. Zahvaljujući višegodišnjem rastu od oko 7% godišnje, 2016. godina je za Infiniti bila rekordna sa ukupno prodatih 230.000 vozila – od čega se na Q50 sportski sedan, odnosi čak trećina. Osveženi Infiniti Q50, kako u spoljnom tako i u dizajnu enterijera, obogaćen je inovativnim tehnologijama i zagreva se za izlazak na tržište za modelnu 2018. godinu.

Dizajnerska rešenja

Počevši od modelne 2019. godine, Infiniti uvodi značajnije stilske izmene u dizajnu top modela u gami. Ovakav razvoj situacije je dozvolio dizajnerima znatno više slobode u stilskom izrazu za konkretan model i mnogo direktniju vezu sa karakterom i karakteristikama svakog modela ponaosob u okviru game. Oznaka ‘Sport’ implicira stilske izmene u dizajnu eksterijera koje naglašavaju usredsređenost na performanse, dok su dalja unapređenja dostupna uz najsnažniji agregat koji se instalira, jedino, uz oznaku ‘Red Sport 400’.

Zaštitni znak Infinitija, u vizuelnom smislu, svakako predstavlja izražajna karakterna linija koja se uzdiže ka bokovima poput talasa, stvarajući na taj način vrlo fluidni profil. Još jedan potpis Infinitija pronalazimo u rešetki hladnjaka sa dvostrukim lukom koja je trodimenzionalna i obogaćena u detaljima sa uplivom hroma zaslužnog za luksuzniji izgled.

Restilizovane su i prednje i zadnje svetlosne grupe, dodatno naglašavajući još jedan zaštitni znak brenda – „Čovečije oko“ od napred a sa zadnje strane, nalik Q60 sportskom kupe bratu, tananije, delikatnije i oštrije strukture. Dalje izmene se odnose na modifikovani prednji odbojnik, zarad atraktivnijeg vizuelnog efekta i još važnije unapređene aerodinamičke efikasnosti.

Najveću pažnju, sa zadnje strane Red Sport 400, privlače dvostruke izduvne cevi kao i dvobojni difuzor. Retrovizori su u crnoj boji visokog sjaja kako bi doprineli autoritativnom izgledu celokupnog automobila. Red Sport 400 modeli su postavljeni na felne od lake legure od 19 inča, što značajno doprinosi agresivnosti pojave kao i upravljanju i trakciji u krivina i pod oštrim ubrzanjima.

Ceo novouvedeni koncept dizajna je omogućio nadležnima u Infinitiju da distanciraju stilski izraz unutrašnjosti automobila od modela do modela, sa ciljem dodatnog naglaska na karakter svakog od njih ponaosob.

Novu dozu rafiniranosti donose materijali nalik koži proštepani duplim šavom. Tu su i novi trimovi obrađeni na način da podrže prirodni karakter drveta dajući enterijeru novu dozu autentičnosti i u odnosu na aplikacije od drveta u visokom sjaju. Multifunkcionalni točak upravljača sada inkorporira komande koje su intuitivnije za korišćenje, uključujući i poluge za promene stepena prenosa. Celokupni dizajn interijera je sada znatno bliskiji kupe verziji Q60.

Red Sport 400 model se dodatno diferencira od ostalih modela upotrebom crvenog konca za dupli štep i teksturiranog aluminijuma, kao i finiša u mat hrom boji.

Središte centralne konzole je rezervisano za Infinitijev sistem nazvan InTouch Services, koji proizvođač smatra budućnošću konektivnosti. Za razliku od standardnih interfejs rešenja, Q50 poseduje dva ekrana osetljiva na dodir (LCD/VGA 8-inča gore i 7-inča niže). Smisao sistema je da informacije i aplikacije koje su u frekventnijoj upotrebi prikazuje na gornjem ekranu, iz bezbedonosnih razloga. Dodatno, ovaj sistem omogućuje dalju personalizaciju ambijenta u enterijeru, prilagođavajući se željama putnika i olakšavajući život i za više vozača koji koriste isto vozilo, na način što pamti individualna podešavanja za svakog od njih, a na osnovu ključa koji se koristi.

Infiniti Q50 koristi, za sopstvene potrebe posebno razvijen, Bose® Performance Series sistem ozvučenja sa 16 zvučnika koji obezbeđuju vrhunske performanse.

Nove tehnologije – ProPILOT

Q50 raspolaže inovativnim, odnosno tehnologijama naredne generacije koje za cilj imaju unapređenje kompletnog vozačkog ugođaja. Kao takav, novi Q50 postaje prvi u gami koji koristi kompletan paket asistencije vozaču, nazvan ProPILOT Assist. ProPILOT je platforma koja će biti eksploatisana u svakom budućem Infiniti proizvodu. Intencija proizvođača je bila usmerena na omogućavanju pune kontrole i samopouzdanju vozača u smislu kontrole nad vozilom, a nikako ka eliminisanju potrebe za vozačem. Pomoć se, između ostalog, ogleda u olakšanoj navigaciji, praćenju saobraćajne trake a uključuje još i: direktno adaptivno upravljanje; aktivnu kontrolu praćenja saobraćajne trake; inteligentni tempomat; parking senzore; prevenciju sudara; inteligentnu detekciju mrtvog ugla; upozorenje i prevenciju neželjenog napuštanja saobraćajne trake; pomoć pri naglom kočenju; kao i upozorenje, uz funkciju prevencije, na mogući čeoni sudar.

Najzanimljivija tehnologija u primeni se svakako odnosi na drugu generaciju direktnog adaptivnog upravljanja koji predstavlja upravljanje putem struje (steer-by-wire sistem). Pre lansiranja Q50, ovaj sistem nam je bio poznat iz avio industrije, konkretno Airbus ga ugrađuje u svoje letelice. Primena ove tehnologije omogućava direktnije upravljanje, olakšava manevre i podiže sveukupnu rafiniranost upravljanja. Ovaj sistem je direktan korak ka uspostavljanju potpuno autonomne vožnje. Uz ovaj sistem, u prošlost odlaze mehaničke komponente, tradicionalno korišćene do sada, a u primeni ostaju digitalne komponente. U realnosti to znači, poboljšano upravljanje i bolja povratna informacija ka vozaču, kao i momentalni odziv na želje vozača za volanom. Sistem funkcioniše u šest modova: ‘Personalni’, ‘Standard’, ‘Sneg’, ‘Eco’, ‘Sport’ i ‘Sport+’. Standard mode je najpribližniji konvencionalnim sistemima upravljanja.

Poverenje kupaca u ovaj sistem bi trebalo da izgradi i činjenica o pređenih više od milion kilometara u testnim uslovima, kao i konsultacije sa mnogim kupcima prve generacije.

Ostali sistemi funkcionišu slično kao kod konkurentskih proizvoda.

Agregati i oslanjanje

U ponudi su sledeći benzinski agregati: 3.0 V6 twin-turbo iz nove ‘VR’ familije agregata, sa poboljšanim izlazom u Kw i Nm. Ovde moramo da naglasimo da je ovaj motor uvršten u Ward-ovu listu ’10 Best Engines’ za 2017.

Za top model Red Sport 400 je rezervisana jedinica sa 400 Ks (298 kW) pri 6.400 obrtaja i 475 Nm u rasponu 1.600-5.200 obrtaja radilice.

Pored njega, u ponudi je 2-litarski turbobenzinac sa 210 ks pri 5.500 obrtaja i 350 Nm raspoloživih već od 1.250 obrtaja.

Dizel srce ima zapreminu od 2,2 litre i poznato nam je iz Mercedes-Benz vozila (170 ks pri 3.200 obrtaja uz 400 Nm od 1.600 obrtaja).

U skladu sa globalnim trendovima, i Q50 će imati hibridni pogon (Hybrid Blue Sport): 3,5-litarski benzinac sa 24 ventila DOHC izrađen od legure aluminijuma u V6 konfiguraciji uz kompaktne litijum jonske baterije. Ukupna snaga hibridnog sistema je deklarisana na 360 ks, što bi trebalo da garantuje izvanredne performanse uz nisku potrošnju.

Kao deo standardne ponude, svaki Q50 biće opremljen nezavisnim multilink vešanjem, sa unapređenim odnosom između komforne i dinamične vožnje. Ovde je kao opcija ponuđen sistem nazvan Dynamic Digital Suspension, koji je potpomognut novim elektronski kontrolisanim amortizerima a u cilju poboljšanog držanja automobile na drumu.

 

Kupci će moći da biraju između inteligentnog pogona na sve točkove kao i onog na zadnje točkove.

I za kraj, Q50 će se proizvoditi u postrojenjima lociranim u Točigi, Japan, a u prodaju će, počev od drugog kvartala 2017. godine.

Zvezdan Božinović

(273)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments