1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Luis Hamilton – Dominantna pobeda na VN Kine u Šangaju
Luis Hamilton – Dominantna pobeda na VN Kine u Šangaju
0

Luis Hamilton – Dominantna pobeda na VN Kine u Šangaju

106
0
Podelite sa prijateljima:

Luis Hamilton je uzvratio Sebastijanu Fetelu. Nakon što je Nemac trijumfovao u Australiji, aktuelni šampion je pobedio u Kini (ovo je njegova peta pobeda  Šangaju).

Hamilton je imao sve, i dobru strategiju i dobar tempo. Vozač Ferrarija je završio trku na drugom mestu, tako da su sada izjednačeni na vrhu poretka pred trku u Bahreinu već sledećeg vikenda.

Ipak, Maks Ferštapen je vozač koji je bio zvezda dana. Red Bullov pulen je sa šesnaestog startnog mesta stigao do podijuma, podsetivši na svoj porošlogodišnji proboj na VN Brazila.

Kiša je stala nekih sat vremena pre početka trke, ali je ostavila mestimičnu vlagu na stazi. Svi su se odlučili za intermedijum pneumatike sem Karlosa Sainca iz Toro Rossoa. On se kockao započevši trku na „slikovima“, što ga je u prvom krugu bacilo na začelje, ali na čemu je kasnije profitirao.

Na početku grida, Luis Hamilton je zadržao vođstvo u odnosu na Sebastijana Fetela koji se jedva odbranio od Valterija Botasa. Nemac je bio pod istragom jer nije pozicionirao bolid na startno mesto, već ga je usmerio prema Hamiltonu. Nije kažnjen, verovatno iz razloga što ništa nije time postigao.

Trka je ubrzo ušla u fazu „virtuelnog bezbednosnog vozila“ jer su Lens Strol iz Williamsa i Serhio Perez iz Force Indije ušli u kontakt, u kojem je deblji kraj izvukao mladi Kanađanin, moravši da odustane od dalje trke. Brojni vozači su ovo iskoristili da na svoje bolide instaliraju gume za suvo, uključujući i Fetela. Hamilton se odlučio da ipak ostane na intermedijumima, kao i petorica vodećih, od kojih je jedan bio neverovatni Maks Ferštapen, koji je napravio čudesan skok sa šesnaeste startne pozicije.

Nakon što je VSC period ukinut, nije prošlo mnogo kada je zamenjen pravim bezbednosnim automobilom Bernda Majlendera. Razlog je bilo okretanje Antonija Đovinacija iz Saubera na startno-ciljnom pravcu, kada je Italijan „ošišao“  nos bolida udarivši u zaštitnu barijeru. Ovo je vodećima koji su vozili na intermedijum gumama omogućilo „besplatnu“ zamenu guma. Sasvim jasno, najveći gubitnik u ovoj rokadi je bio Fetel. Hamilton se prebacio na meke gume zadržavši vođstvo. Danijel Rikijardo iz Red Bulla je došao do druge pozicije, ispred Kimija Raikonena i Ferštapena. Fetelov rani odlazak u boks se iz profita pretvorio u gubitak, jer se našao na šestom mestu, dok je Botas pao na čak dvanaesto mesto nakon okretanja iza bezbednosnog automobila.

 

Ferštapen je nastavio da bude neumoljiv i nakon restarta. Pretekao je Raikonena i zapretio Rikijardu, da bi i njega pretekao par krugova kasnije, što ga je dovelo do drugo mesta. Rikijardo je ostao da se kocka za Ferrarijima, dok je Ferštapen vrlo brzo gradio prednost od po sekunde po krugu, davši se u poteru za Hamiltonom.

Dok su se njih dvojica odvojila od pratilaca, Fetel je postajao sve nervozniji na petom mestu. Problem sa snagom Ferrarija je Fincu onemogućio da se izbori sa Rikijardom, što je dodatno zadržavalo i Fetela iza njih dvojice. Međutim, Nemac se očigledno umorio od čekanja pa je u krivini šest najpre pretekao Raikonena za četvrto mesto, pre nego što je napao Rikijarda. Posao sa Australijancem je obavio lako, za razliku od Finca kojem to nije pošlo zarukom. Fetel je zatim ubrzano počeo da smanjuje razliku u odnosu na Ferštapena.

Mladi Holanđanin je imao problem sa supermekim pneumaticima koji su bili na izdahu. Uskoro se našao pod Fetelovim pritiskom, i nije mogao mnogo toga da učini. Blokiranje točkova u ukosnici je poslalo Holanđaninov bolid u preširoku putanju, što je Fetel elegantno iskoristio da preuzme drugu poziciju. Red Bull je krug kasnije uveo Ferštapena u boks i instalirao na njegov automobil supermeke gume, što ga je bacilo na šesto mesto, iza sve boljeg Botasa.

Kao što se i očekivalo, Holanđanin je na svežim gumama leteo po stazi, sa gotovo dve sekunde manje po krugu u odnosu na Hamiltona. Svi koji su vozili na mekim gumama su planirali da trku završe bez dodatnog odlaska u garaže, ali im je Ferštapen prouzrokovao ozbiljnu glavobolju. Vrlo brzo je došao do petog mesta a zatim i četvrtog jer je i Rikijardo morao na zamenu guma.

Ferrariju i Mercedesu nije preostalo ništa drugo nego da slede Red Bullov primer. Fetel je izašao na stazu u 34. krugu na mekim gumama, tri sekunde ispred Ferštapena, dok je Hamilton svoj servis obavio dva kruga kasnije. Mercedesov tim je obavio posao odlično, vrativši ga na vodeću poziciju. Raikonen je u tom trenutku bio drugi jer je Ferrari odlučio da proba da se kocka sa njegovom strategijom. Međutim, nakon „razmene mišljenja“ sa „pit volom“, koju je obavio u svom stilu, Finac je ubedio inženjere da ga pozovu na drugi pit stop, što je na kraju Fetelu obezbedilo drugo a Ferštapenu treće mesto.

Fetel je pojačao ritam u završnoj fazi pokušavši možda da natera Hamiltona na grešku, ali Britanac se nije dao zbuniti. Niz brzih krugova je rešio sve dileme, jer je prednost u odnosu na Nemca porasla na preko osam sekundi. Na kraju, Hamilton je peti put slavio u Kini, što ga je izjednačilo u generalnom plasmanu sa glavnim rivalom, Sebastijanom Fetelom.

Ferštapen je na kraju uspeo da odbije napade razgoropađenog Rikijarda, tako da je osigurao podijum. Australijanac je morao da se zadovolji četvrtim mestom, dok je Raikonen bio peti.

 

Valteri Botas se na kraju domogao šestog meta, ispred odličnog Sainca. Kevin Magnusen je osvojio prve poene za Haas sa osmim mestom, dok je prvih deset zaokružio tandem Force Indije, Serhio Perez i Esteban Ocon.
Velika nagrada Kine 2017., Šangaj:

  1. Lewis Hamilton GBR Mercedes – Mercedes 56 krugova
    2. Sebastian Vettel GER Ferrari – Ferrari +6.250s
    3. Max Verstappen NED Red Bull – TAG +45.552s
    4. Daniel Ricciardo AUS Red Bull – TAG +46.987s
    5. Kimi Raikkonen FIN Ferrari – Ferrari +48.076
  2. 6.Valtteri Bottas FIN Mercedes – Mercedes +48.808s
    7. Carlos Sainz ESP Toro Rosso-Renault +1m 11.115
    8. Kevin Magnussen DEN Haas-Ferrari +1 krug
    9. Sergio Perez MEX Force India-Mercedes +1 krug
    10. Esteban Ocon FRA Force India-Mercedes +1 krug11. Romain Grosjean FRA Haas-Ferrari +1 krug
    12. Nico Hulkenberg GER Renault – Renault +1 krug
    13. Jolyon Palmer GBR Renault – Renault +1 krug
    14. Felipe Massa BRA Williams – Mercedes +1 krug
    15. Marcus Ericsson SWE Sauber – Ferrari +1 krug

    Bez plasmana

    16. Fernando Alonso ESP McLaren-Honda 34 kompletirana kruga
    17. Daniil Kvyat RUS Toro Rosso-Renault 18 kompletiranih krugova
    18. Stoffel Vandoorne BEL McLaren-Honda 16 kompletiranih krugova
    19. Antonio Giovinazzi ITA Sauber – Ferrari 2 kompletirana kruga
    20. Lance Stroll CAN Williams – Mercedes 0 kompletiranih krugova

 

Generalni plasman vozača:

POZ VOZAČ NACIONALNOST AUTOMOBIL POENI
1 Sebastian Vettel GER FERRARI 43
2 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 43
3 Max Verstappen NED RED BULL RACING TAG HEUER 25
4 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 23
5 Kimi Räikkönen FIN FERRARI 22
6 Daniel Ricciardo AUS RED BULL RACING TAG HEUER 12
7 Carlos Sainz ESP TORO ROSSO 10
8 Felipe Massa BRA WILLIAMS MERCEDES 8
9 Sergio Perez MEX FORCE INDIA MERCEDES 8
10 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 4
11 Daniil Kvyat RUS TORO ROSSO 2
12 Esteban Ocon FRA FORCE INDIA MERCEDES 2
13 Nico Hulkenberg GER RENAULT 0
14 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 0
15 Antonio Giovinazzi ITA SAUBER FERRARI 0
16 Stoffel Vandoorne BEL MCLAREN HONDA 0
17 Jolyon Palmer GBR RENAULT 0
18 Marcus Ericsson SWE SAUBER FERRARI 0

 

Generalni poredak konstruktora:

POZ         TIM                                                   POENI

1          MERCEDES                                            66

2          FERRARI                                                 65

3          RED BULL RACING TAG HEUER     37

4          TORO ROSSO                                         12

5          FORCE INDIA MERCEDES                 10

6          WILLIAMS MERCEDES                        8

7          HAAS FERRARI                                      4

8         RENAULT                                                  0

9         SAUBER FERRARI                                  0

10        MCLAREN HONDA                               0

(106)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments