1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Serijal Čitam ti dušu kroz bilanse – Honda
Serijal Čitam ti dušu kroz bilanse – Honda
1

Serijal Čitam ti dušu kroz bilanse – Honda

251
1
Podelite sa prijateljima:

Mnogo pre nego što sam se zainteresovao za plasman Honde na srpsko tržište, negde sam pročitao da je Honda japanski BMW. Taj novinar koji je ovo napisao se ispostavlja kao vizionar. Nešto poput Simpsonovih i Trampa.  Delta Automoto d.o.o., Beograd (Društvo) je društvo koje posluje u sastavu Delta grupe. Matično društvo za celu grupu je Hemslade Trading KiparVizionarstvo pomenutog novinara se ogleda kroz vlasničku strukturu zastupnika pravog BMW-a i japanskog BMW-a. Naime, ćerka firme u odnosu na Delta Automoto su Delta Motors d.o.o., Beograd i Delta Auto CG. Iako zvanično, Toyota i BMW saradjuju na temu razmena tehnologija (dizel i hibridi, a evo sada i razvijaju zajedničkim snagama roudster), na lokalnom tržištu, rođaci su Honda i BMW. Kroz ovu priču, videćete da ljubitelji BMW i MINI vozila, drže glavu iznad vode uvozniku Honde. Kako je to moguće?

Kao kada upoznajete intrigantnu osobu suprotnog pola, jednim pogledom prelistah uporedne Excel kolone u bilansima Društva. Ponavljam pogled u neverici, prihodi za 2015. su na nivou trećine onih ostvarenih u 2011. Deo obrazloženja: tokom 2012. godine, Društvo je raskinulo neekskluzivni ugovor o prodaji Fiat vozila, a sa raskidom tog ugovora, realizacija Društva je opala na 1.155.693.000 dinara za 2013. (približno polovina prihoda iz 2011. godine).  To bi, kroz prihode, trebalo da odslika prodaju samo Hondinih proizvoda (Društvo uvozi i prodaje i motocikle tog brenda ali računovodstvene evidencije koje su javno dostupne ne omogućavaju izdvojenu analizu). Nadao sam se potpunijim podacima, na osnovu iskrene iskazane volje subjekta analize da doprinese kvalitetu i objektivnosti iste, međutim, velike grupe imaju složenu i rigidnu organizaciju, koja nas onemogućava da u razumnom roku pribavimo još korisnih informacija iznutra. Svejedno, i ovo što smo dobili je veliki pomak unapred ka poštovanju javnosti i (potencijalnih) kupaca, pre svega.

Uprkos kontinuiranom smanjenju realizacije, u posmatranom periodu, Društvo je za 2015. godinu po prvi put iskazalo dobit u iznosu od blizu 32 miliona dinara (oko 265 hiljada evra). Ukupna realizacija robe je bila na nivou od oko 6 miliona evra, odnosno pod pretpostavkom prosečne neto prodajne cene od 25 hiljada evra po vozilu (što je i logično s obzirom na asortiman koji se uglavnom svodi na CRV, HRV i Civic) okvirni broj prodatih vozila je samo 238 jedinica. Ovako skroman volumen prodaje se može objasniti, kao što smo već naveli, veoma uskom gamom u ponudi, kao i samo na oko, relativno visokim cenama.

Glavni dobavljač Društva je Honda Motor Europe, a udarni modeli se proizvode u gradu Svindon u Velikoj Britaniji. Sledstveno, i cene na lokalnom tržištu zavise i u velikoj meri variraju od odnosa kurseva razmene stranih valuta u trouglu GPP-JPY-EUR, koji nije bio naklonjen Društvu tokom analiziranog perioda. Preciznije, cene na lokalnom tržištu i ne variraju toliko, koliko se odnosi razmene menjaju, ali zato se menja ostvareni procenat razlike u ceni. Logično je pitanje kako to da je Honda dozvolila da joj u ponudi za evropsko tržište preostanu samo ova tri modela (uključujući i Jazz koji se zbog zlosrećnih relacija među navedenim valutama, zasada neće ni nuditi na našem tržištu)?! Pride, ni natproizvodi Honde, koji nose logo Accura, nisu u ponudi na našem tržištu, dok su veoma cenjeni i popularni sa one strane Atlantika. Tokom razgovora sa direktorom prodaje Društva, dobio sam informaciju da je za profitabilnost Honda grupe od mnogo većeg značaja proizvodnja motocikala (apsolutni svetski lideri), raznih agregata i nautičke opreme, dok automobilska proizvodnja ima manji udeo u ukupnom poslovanju.

Da se vratimo mi u okvire našeg tržišta, Društvo je tokom prethodne dve godine ostvarivalo maržu u rasponu od oko 10-18%, koja je očito nedovoljna da se posluje profitabilno. Sami prodajni kapaciteti Društva su dimenzionirani za mnogo širu i obimniju ponudu, a kada ona izostaje, teret fiksnih troškova postaje preteško breme. U cilju racionalizacije poslovanja, tokom 2015. godine, iz javnih izvora smo saznali da je deo nekretnine gde se nalazi sedište Društva, prenet na sredstva namenjena prodaji (relaksirajući na taj način rashode amortizacije), međutim, plan je promenjen pa Društvo ima nameru da proširi svoju ponudu vezanu za prateće automobilske uslužne delatnosti.

Svi ozbiljnij distributeri, nude kupcima mogućnost kupovine vozila i u sistemu zamene „staro za novo“, a ovde je aktivnost otkupa i prodaje polovnih vozila uobličena kroz Car market sektor. Nadam se da će poreski propisi da prepoznaju šta je pravednije opterećenje PDV-om kupaca iz sistema „staro za novo“, i da ćemo u nekoj sledećoj analizi moći da izvučemo i razlike u ceni u trgovini korišćenim vozilima, motociklima, rezervnim delovima. U tabeli navedeni prihodi od prodaje proizvoda i usluga se odnose na realizaciju rezervnih delova i usluga servisiranja, što mi spram prihoda od realizacije vozila i motocikala deluje baš impozantno. Nažalost, javno nije obelodanjeno, a strukturu ovih prihoda nismo dobili od Društva. Takođe, za oko su mi zapali i troškovi materijala za izradu u iznosu od približno 650 hiljada evra, a prema rukovodstvu Društva se odnose na reparaciju i pripremu za prodaju otkupljenih korišćenih vozila kao i oplemenjivanje novih (opet bez, za analizu korisnih informacija u pogledu strukture). Ovi rashodi mi, sa ove distance deluju, kao deo vrednosti zaliha robe. Oplemenjivanje novih vozila podrazumeva komponente koje Društvo (pro)daje kupcu, uglavnom u toku akcija, i odnosi se najčešće na zimske gume, setove obavezne opreme i slično. U odnosu na ukupne prihode, upadljiva je i cifra od oko 450 hiljada evra u okviru nematerijalnih troškova, a odnosi se na  konsultantske usluge, management fee, revizorske usluge, premije osiguranja, troskove obezbedjenje, eko takse, porez na imovinu, donatorstva i sponzorstva, provizije banaka.

U priloženoj tabeli ćete da primetite i srazmerno visoke troškove zarada, veoma niske troškove popravki u garantnom roku, kao i skromne marketing izdatke.

I da, Društvo je u profitu, zahvaljujući transferu iznosa od oko 750 hiljada evra od strane ćerka firme Delta Motors, a po osnovu ostvarene dobiti u toj firmi. Bez tog iznosa, a na ovom nivou prodaje, mrka kapa.

Poddistributeri Honda automobila i motocikala u Srbiji i Crnoj Gori: Stojanov, Novi Sad; Delta MC, Beograd; Auto centar Viva, Podgorica i Pulito, Podgorica. Analizom njihovih finansijskih izveštaja nećemo biti u prilici da puno toga zaključimo,s  obzirom da je prodaja Honda proizvoda samo deo njihovih poslovnih aktivnosti, pa se tom analizom nećemo baviti ovom prilikom. Stojanov, Novi Sad ima u ponudi automobile različitih brendova, Delta MC je izvorno trgovac širim spektrom artikala a imao sam čast da budem višegodišnji revizor tog društva.

Šta može da se zaključi iz internet prezentacije trgovaca?

Nisam zapazio nikakve nemoralne akrobatike u želji da se kupac na nelojalan način privoli na kupovinu Honda proizvoda. Jedna prodajna cena je navedena u cenovnicima, za slučaj potrebe finansiranja – navedena je potpuna informativna ponuda koja uključuje i efektivnu kamatnu stopu od blizu 9% (navedena je i nominalna koja je ispod 2%). Uvek, i jedino pitajte za rashode finansiranja (uključuju i puni iznos kamate i sve prateće naknade koje su vezane za uslugu finansiranja). Informaciju koju prodavac proba da vam servira u pogledu visine nominalne kamatne stope odbijte sa prezirom, jer je tu kategoriju izmislio zelenaški um, a vas jedino može da navede na pogrešan zaključak (velika je razlika od 2-9%).

*Iznosi su u hiljadama dinara

Zaključak

Zeleno svetlo! Najveći potencijalni rizik po egzistenciju Društva je isuviše uska gama vozila Honda, koja su u ponudi. Dalje restrikcije Honda Motor Company u tom smislu, bile bi fatalne za buduće poslovanje u ovim okvirima. A to bi bila velika šteta za proizvode ovog stepena pouzdanosti i prepoznatljivosti. Nadamo se da će novorođenče potpuno novi CIVIC doneti preko potrebne nove ugljene hidrate u ishranu Društva.

 

Zvezdan Božinović

(251)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Eh, kad se setim ovog serijala tekstova i vremena kada su nastali 😊