1. Home
  2. Izdvojeno
  3. Volvo XC60
Volvo XC60
0

Volvo XC60

1.95K
0
Podelite sa prijateljima:

Model u ostavci, Volvo XC60, proveo je na tržištu devet godina i prodavao se nesmanjenom žestinom za to vreme. Nametnuo se kao pobednička konkurencija u odnosu na nemačku premijum trojku. Međutim, morao je da dođe nekada i taj trenutak, trenutak u kome će svetlo dana da ugleda naslednik.  Nedavno održan Salon automobila u Ženevi je bio bogatiji za novi proizvod Volvo Carsa, dugo iščekivani Volvo XC60.

Za Volvo Cars, ovaj model je od ogromnog tržišnog značaja jer je njegov udeo u ukupnoj prodaji za sve ove godine bio na nivou od oko 30%, a prodat je u tiražu od oko 1 milion primeraka. Ovakav obim prodaje ga je i postavio na mesto kralja klase srednje velikih premijum SUV vozila.

Nove i unapređene tehnologije

Kada Henrik Grin, viši potpredsednik odeljenja za proizvod i kvalitet Volvo Car grupe izjavi: „Usredsređeni smo na proizvodnju automobila koji će uzbuditi sva čula vozača i putnika, počev od pozicije vozača i pogleda na drum ispred, preko veoma ukusno dizajniranog unutrašnjeg prostora, pa sve do uživanja u vožnji i osećaja bezbednosti i samopouzdanja za volanom: posebnu pažnju smo obratili na praktičnost upotrebe vozila i svakodnevni komoditet vlasnika, sa velikom željom da mu olakšamo svakodnevicu uz naš automobil“, onda je jasno da je Volvo XC60 sintetizovao sva tehnička dostignuća kojim Volvo Car Grupa raspolaže trenutno.

Odvajkada poznat kao proizvođač koji najviše pažnje ulaže u bezbednost putnika i ostalih učesnika u saobraćaju, Volvo je novi XC60, instalacijom novih tehnologija, učinio, bez dileme, jednim od najbezbednijih vozila ikada. Pomoć kod upravljanja (Steer Assist) je osnažila (pridodata) već postojeći sistem autonomnog kočenja (City Safety system). Novi bezbedonosni sistem (Oncoming Lane Mitigation), potpomognut sistemom pomoći kod upravljanja, je angažovan na prevenciji čeonih sudara, dok BLIS (indicator vozila u mrtvom uglu) sada može da se koristi sistemom pomoći kod upravljanja u cilju minimizovanja rizika od sudara izazvanih neželjenom promenom trake u kojoj se vozilo kreće.

Kao opcioni dodatak, po prvi put u XC60, ponuđen je poluautonomni sistem upravljanja (Pilot Assist), koji funkcioniše na dobro obeleženim putevima po kojima se automobil kreće brzinom do 130 km/h. Pilot Assist ima uticaj na upravljanje, ubrzavanje i kočenje.

Dalje, novi XC60 poseduje četvorozonski system klimatizacije (Clean Zone) koncipiran da odstrani neželjene zagađivače i čestice iz spoljašnjosti, kako bi putnici udisali čist, odnosno prečišćen vazduh. Info-zabavni system (Sensus) nudi pobojšanu upotrebljivost, preglednost i povezivost, kao i Volvo On Call aplikaciju. Kao što je slučaj kod vodećih limuzina iz Volvo game, moguća je integracija pametnih telefona kako sa CarPlay tako i Android Auto funkcijom.

Paleta agregata

Govoreći o motorizaciji XC60, Henrik Grin nastavlja slavodobitnu priču: „Plug-in hibridna verzija (T8) se sastoji od dva motora koji daju ukupnu snagu od 407 konja, a što rezultira sprintom  od 0 do 100 km/h za samo 5,3 sekunde. Pored ove verzije, u ponudi su i dizel jedinice D4 od 190 ks kao i D5 sa PowerPulse tehnologijom koja isporučuje 235 konja. Od benzinskih agregata, ugrađivaće se T5 sa 254 ks kao i T6, oba u bi-turbo izvedbi, uz 320 ks i 400 Nm obrtnog momenta.“

Osećaj izvajanosti

Tomas Ingenlat, viši potpredsednik zadužen za dizajn u Volvo Car grupi opisuje novi XC60 sledećim rečima: „To je SUV koji je dizajniran da se vozi, a ne da se sa visine posmatraju druga vozila. Spoljašnjost odlikuje atletski sklad uparen sa delikatnim i na uticaj vremena imunim, svevremenskim kvalitetom. Unutrašnjost se može posmatrati kao doktorska disertacija na temu dobro organizovane arhitekture, izvrsnih korišćenih materijala, kao i najnaprednije tehnologije: Sve ovo uklopljeno je perfektno. U novom XC60 doživećete pravo skandinavsko iskustvo i potvrdićete svoj osećaj posebnosti.“

Novi XC60 kreće sa proizvodnih traka sredinom aprila 2017. Godine u pogonima lociranim u Švedskoj, u mestu Torslanda.

Zvezdan Božinović

 

(1954)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments