1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Od dizela do hibrida: Continentalova kontrolna jedinica u Mercedesu E klase
Od dizela do hibrida: Continentalova kontrolna jedinica u Mercedesu E klase
0

Od dizela do hibrida: Continentalova kontrolna jedinica u Mercedesu E klase

145
0
Podelite sa prijateljima:

Novorazvijena centralna kontrolna jedinica služi kao prolaz i kontroliše komunikaciju između svih kontrolnih jedinica pogona. Takođe, može preuzeti kontrolnu funkciju drugih uređaja.
Ovaj kontroler je baziran na novoj Continentalovoj EMS3 platformi, čija je arhitektura u potpunosti dizajnirana uz kompleksne zahteve kada je reč o elektrifikovanom i digitalno povezanom prevozu. Svoju primenu je pronašao u svim verzijama nove E klase, uključujući i „plug-in“ hibridnu varijantu.

Bez obzira da li se radi o benzinskom, dizel ili hibridnom modelu E klase, centralna pogonska kontrolna jedinica (CPC) iz Continentala, ima ulogu glavnog elektronskog kontrolnog centra kada je vožnja u pitanju. Ova u potpunosti novorazvijena komponenta se odlikuje moćnim procesorom sa više jezgara i arhitekturom koju krasi otvorena varijabilna međusobna povezanost, bazirana na novoj Continentalovoj EMS3 (Engine Management System 3) platformi. Ona vodi računa o celokupnoj komunikaciji između različitih kontrolnih jedinica pogonskog sistema.
Da bi u realnom vremenu ispunio svoju funkciju komunikacionog centra za individualne kontrolne jedinice, CPC radi uz pomoć najmoćnijih mikrokontrolera koji su danas dostupni. Ovaj hardver je baziran na novoj generaciji Continentalovog ECU-a, tako da koristi arhitekturu sa sa više jezgara i tri kompjuterska jezgra uključujući i monitorsko. Ovo obezbeđuje usklađivanje sa visokim ISO 26262 bezbednosnim standardima. Kontrolna jedinica je opremljena sa do 5 CAN kanala, „flexray“ kanalom, do 2 LIN kanala, različitim digitalnim i analognim ulazima i izlazima, kao i 2 SENT interfejsa. Upotreba ovih Continentalovih elektronskih komponenti obezbeđuje veoma kompaktno pakovanje.
Zahvaljujući moćnoj višejezgarnoj arhitekturi, CPC takođe može da preuzme dodatne funkcije, što automobilskom proizvođaču pruža potpuno nove mogućnosti kada je reč o distribuciji pogonskih funkcija.

Softver CPC-a je baziran na već spomenutoj novoj EMS3 platformi. Pored višejezgarne podrške, jedna od njenih najvažnijih karakteristika je kompatibilnost sa AUTOSAR 4 industrijskim standardom. Ova otvorena softverska arhitektura pojednostavljuje integraciju sa spoljnim softverima; u mnogim slučajevima postojeći podsistemi mogu bez prekida da se koriste. Sa mogućnošću da se koristi za benzinske, dizel i hibridne modele, EMS3 zapravo zauzima holistički pristup sa kojim se čitav sistem pojednostavljuje u dugoročnom smislu.

Ova pionirska platforma je u potpunosti dizajnirana imajući u vidu buduće premise kada je o automobilskoj industriji reč. U elektrifikovanim vozilima, EMS3 obezbeđuje integraciju novih funkcija u cilju poboljšavanja efikasnosti, kao što je „povezani menadžment energije“ (connected Energy Management – cEM), koji je baziran na „cloud“ tehnologiji. Ovi podaci se, primera radi, isporučuju putem Continentalovog eHorizon sistema, koji kreira trodimenzionalni profil zadate rute. Kontrolna jedinica zatim unapred identifikuje sekcije rute gde se može ostvariti energetski dobitak i kako se iz tog viška energije može profitirati. Na primer, ona može u pravo vreme informisati vozača o zastojima koji su ispred njega u cilju obezbeđivanja optimalne regeneracije.

(145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments