1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Dnevnik Uber vozača u Americi
Dnevnik Uber vozača u Americi
0

Dnevnik Uber vozača u Americi

1.80K
0
Podelite sa prijateljima:

Da li je Uber samo „fina verzija“ divljih taksista?

Kako sa malo truda obezbediti (solidnu) zaradu

Manji automobili kao što je Toyota Yaris su idealni za Uber vožnju.

Prošle su oko dve godine od kada sam postao Uber vozač u američkoj saveznoj državi Viskonsin. Od tada sam prevezao oko 1.500 mušterija, zaradio solidnu svotu ekstra novca, upoznao zanimljive (i neke ne baš zanimljive) ljude i naučio trikove kako čak i na limitiranom tržištu kao što je grad Milvoki, do maksimuma iskoristim „radno vreme“.

Šta je tačno Uber?
Uber je firma osnovana 2009. godine sa sedištem u San Francisku, koja želi da promeni način na koji javnost gleda na prevoz. Uber nije zamena za taksi, pa tako pruža samo aplikaciju za telefon preko koje privatni vlasnici automobila mogu da, u zamenu za finansijsku nadoknadu, prevoze mušterije. Ono po čemu se Uber razlikuje od tradicionalnih taksija je što je svaki njegov privatni vozač ustvari samostalan radnik. On nije radnik Ubera već samo koristi Uber aplikaciju, a u zamenu plaća 25% od zarade. Tokom svoje relativno kratke istorije od samo osam godina, Uber se razvio širom sveta i danas predstavlja omiljeni način prevoza. Jedni ga vole, drugi ga podnose, a treći ga mrze, ali ono šta mu se ne može osporiti je uticaj koji ostavlja na prevoz.

Informacije koje mušterija dobije o vozaču, kao što su slika, prosečna ocena, opis automobila i trenutna lokacija.


Po čemu se Uber razlikuje od taksija?

Pored spomenutog razloga da su vozači samostalni radnici koji svojim ličnim automobilima prevoze putnike, Uber se razlikuje po još nekoliko karakteristika u poređenju sa taksijima. Razlozi koje najćešće čujem su da je čistiji, lakši za korišćenje, efikasniji i najbitnije od svega – značajno jeftiniji. Nikada nisam bio taksista, tako da ne mogu da potvrdim sličnosti i razlike, ali ono šta mogu da uradim je da prenesem neko svoje iskustvo koje je, ruku na srce, limitirano i na tržištu gde Uber ipak nema preterano veliki uticaj. Jasno je da mušterije više vole Uber u poređenju sa taksijem, ali da li isto važi i za vozače? Mnogi Uber vozači su, ipak, protestovali i zahtevali veće plate i beneficije, ne samo u Americi već i u ostatku sveta, iz razloga što zarađena plata „nije dovoljna da se komotno živi“. To je jedna od prvih karakteristika koju ćete shvatiti kao vozač – Uber nije namenjen da od njega živite već samo da sam pripomogne kao dodatna plata. Ali krenimo redom …

Glavna stranica Uber aplikacije za vozača.

Kako Uber funkcioniše?
Sistem je veoma jednostavan. Mušterija ukucava svoju adresu ili se može koristiti GPS. U tom momentu aplikacija traži najbližeg vozača i šalje mu signal. Vozač ima 15 sekundi da prihvati ili odbije poziv tako što će kliknuti da veliko dugme na telefonu koji vibrira i zvoni. U tom momentu vozač dobija ime, adresu i prosečnu ocenu mušterije i klikom na mapu dobija i direkcije kako da dođe do lokacije. U istom momentu mušterija dobija sliku vozača, prosečnu ocenu, opis i registarski broj automobila i mapu koja govori gde se vozač nalazi i koliko je udaljen. Kada se vozač pojavi na željenoj destinaciji, mušterija dobija obaveštenje. U momentu kada mušterija uđe u automobil, vozač dobija obaveštenje gde on/ona želi da ide. Isplata se radi preko aplikacije (koja je povezana na bankovni račun ili kreditnu karticu), sa izuzetkom bakšiša koji nije obavezan.

Kada vozač dobije poziv njegov telefon zvoni i vibrira i vozač ima 15 sekundi da prihvati poziv.

Zašto sam postao Uber vozač?
Iz mog nekog iskustva, Uber vozači su uglavnom studenti na fakultetima, koji traže način za ekstra zaradom. Ja se nikako ne uklapan u spomenutu statistiku – fakultet sam završio pre skoro deset godina i već imam postao koji zahteva puno radno vreme. Ali upravo je moj glavni posao igrao veliku ulogu u odluci da postanem Uber vozač. Naime, za razliku od većine ljudi u Americi, koji su plaćeni po satu, ja imam platu na godišnjem nivou, koja zahteva da posao bude urađen bez obzira koliko vremena proveo na njemu. To znači da određene dane provodim daleko manje od osam sati na poslu, što mi dozvoljava da se bavim i drugim stvarima. Izlasci me nikada nisu preterano interesovali, kao ni TV ili video igrice, tako da sam odlučio da iskoristim vreme da uradim nešto korisno. U aprilu 2015. godine sam zvanično poslao molbu preko Uber sajta i manje od 24 sata kasnije bio na putu.

Uber svakodnevno obaveštava vozača o glavnim dešavanjima u gradu kao i promenama.

Kako se postaje Uber vozač?
Zahtevi od vozača zavise od grada do grada. U gradu kao što je Milvoki, zahtev za automobil je veoma jednostavan – on mora da ima minimalno četvoro vrata i ne sme da bude stariji od deset godina (ono šta sam primetio da godine variraju od pet do 15 u drugim gradovima). Što imate bolji automobil, to su i šanse za zaradom veće. Osnovna Uber ponuda se zove X i u nju spadaju standardni automobili. Sledi Uber XL, gde se dobija terenac ili minivan za do šest osoba, zatim Uber Select (luksuzna vozila) i na kraju Uber Black (limuzine ili veći SUV). Za našu priču mi ćemo se koncentrisati na osnovnu Uber X ponudu, pošto s njom imam najviše iskustva. Uber zatim zahteva da popunite papirologiju sa kojom mu dajete ovlašćenje da proveri vašu „istoriju“ kao podatke da li ste ikada osuđivani, kakvu vozačku istoriju imate i da li vam je vozačka dozvola ikada bila suspendovana. Zatim morate da potvrdite i da je vaš automobil registrovan i osiguran (iako Uber pruža svoje sopstveno osiguranje tokom vožnje mušterija) i manje od 24 sata kasnije možete biti na putu.

Prosečna ocena je izuzetno bitna i ona mora da bude preko 4,6 da bi vozač ostao aktivan.

Kakav automobil je idealan?
Ja sam veliki ljubitelj teorije da se novac ne zarađuje kada nešto prodate već kada nešto kupujete. Nisam birao svoj automobil specifično zbog Ubera (kupio sam ga pre nego što sam uopste postao vozač), ali se na kraju izbor nove 2015 Toyote Yaris odlično isplatio iz nekoliko razloga. Pre svega, sam podatak da je reč o Toyoti nam govori da su šanse male da ću provoditi mnogo vremena kod mehaničara, što je izuzetno bitno kada se zna da ovaj posao zahteva velike miljaže. Zatim, Yaris je izuzetno ekonomičan automobil, a kada se doda da je u Americi gorivo neviđeno jeftino (oko dva dolara za galon/3,78 litara), ovaj detalj je izuzetno bitan iz razloga što su moji troškovi za gorivo minimalni (manje od deset dolara sedmično). I na kraju, jedna od najvećih tajna uspeha Ubera (o tome malo kasnije) je to da morate da budete brzi. Mušterije očekuju da ćete biti na njihovoj lokaciji najkasnije za par minuta, što znači da vam je potreban manji automobil koji će lagano da se probija kroz saobraćaj.

Vozač može da proveri svoju dnevnu zaradu i vožnju …

Koliko mogu da zaradim?
Ovo pitanje često čujem, ali i ono zavisi od grada do grada. U velikim gradovima kao što su Njujork ili Los Anđeles, vozač u proseku zaradi oko 30 dolara po satu, ali je nacionalni prosek oko 12 dolara po satu. U gradu kao što je Milvoki, za osnovni Uber X, putnik mora da plati sledeće troškove: 1,60 dolara za zakazivanje vožnje, zatim minimalac od 1,25 dolara, 0,20 dolara po minuti i 1,10 dolara po pređenoj milji. Ako navedene cifre iznose manje od 6.10 dolara, onda se plaća spomenuta cifra, a u protivnom sve zavisi koliko je dugačka vaša vožnja. Neka generalna teorija kojom se ja vodim je da sve ispod tri milje mi daje minimalac od 3,67 dolara (nakon što Uber uzme svojih 25%) dok sve preko je obično oko jedan dolar po milji. Ove cifre zavise i od vremena provedenog na putu, pa tako ako je gužva u saobraćaju i provedete više vremena na putu – bićete i plaćeni za to. Slična je situacija i sa takozvanim „surge“ tj. periodom kada je potražnja velika i onda cena može da bude i nekoliko puta veća od spomenute. Kao što sam spomenuo, Uberov procenat je 25% od vaše zarade bez obzira koliko velika ili mala ona bila.

… a sedmično se dobija i detaljan izveštaj.

Šta je mušterijama ustvari bitno?
Tokom zadnje dve godine sam čuo razne priče da morate da imate izuzetno lep/skup automobil i da pritom morate da ponudite veliki izbor bombona da bi uspeli u ovom biznisu. I odmah ću vam reći da to uopšte nije istina. Šta je tačno najbitnije? Pre svega – tačnost. Jedna od ključnih karakteristika koja je naterala mušterije da pređu sa taksija na Uber je podatak da preko svog mobilnog telefona mogu da prate svog vozača od momenta kada pošalju zahtev pa sve do momenta kada se vozač pojavi na lokaciji. Iz tog razloga, mušterija u svakom momentu zna gde se vi nalazite i očekuje da ćete biti ispored njene kuće u roku od par minuta. Prošla su vremena kada su studenti čekali na taksi po sat vremena (ako se uopšte ikada pojavi) u ranim jutarnjim satima, a ovaj detalj se povezuje sa onim koji sam već opisao kada sam pričao koji automobil je idealan jer manji automobil = brže probijanje kroz saobraćaj = brže do mušterije. Drugi veoma bitan detalj je da vaš automobil bude izuzetno čist – kako unutra tako i izvana. To znači da tokom zimskih meseci budite spremni posetiti auto praonicu i po nekoliko puta sedmično. Ukoliko imate usisivač kod kuće rešili šte i problem unutrašnjosti automobila, a u protivnom na Amazon.com se mogu pronaći veoma pristupačni manji usisivači na baterije za manje od 50 dolara.
Ovo su ujedno dve najbitnije karakteristike, uz naravno poznavanje grada i praćenje GPS-a. Dok su nekim mušterijama bitne i druge karakteristike, ako budete pratili spomenuto bićete sigurno uspešni. Još jedna velika preporuka je posedovanje nekog mirisa u automobilu, a većina prodavnica prodaje sprejeve za svega par dolara i jedna bočica može da traje i po nekoliko meseci. Veliki broj mušterija od vas očekuje da imate i punjače za razne telefone (iako se retko traže), a tokom vrelih letnjih meseci je preporučljivo imati i nekoliko flaša hladne vode.


Pored ocene, mušterije mogu da ostave i komentar o vozačima.

Krenuli ste da vozite…
OK, do sada sam vam davao generalne informacije, a sada je reč da malo pričam o svom specifičnom iskustvu. Prvu veče (bila je subota) sam izašao u grad oko 9 uveče. U roku od par minuta je usledio poziv udaljen par minuta od mene. Odvezao sam mladi bračni par do restorana udaljenog svega par milja i zaradio 3,67 dolara. Tu veče sam proveo oko tri sata u vožnji i moja zarada, nakon što je Uber oduzeo svojih 25%, je bila oko 50 dolara. Ne mogu reći da je reč o nekoj velikoj cifri, ali za par sati vožnje, bez većih fizičkih napora, ekstra 50 dolara i nije loša suma. Na kraju svake vožnje vi morate da ocenite mušteriju od 1-5 dok mušterija ima opciju da oceni i vas. Dok vi morate da ocenite mušteriju pre nego što prihvatite sledeću vožnju, mušterija nije obavezna da oceni vas i ima daleko duži vremenski period da to uradi. Uber očekuje od vozača da zadržavaju prosek od minimalno 4,6, a ukoliko padnete na nižu ocenu onda morate da idete na dodatni „trening“ na kojem vas obučavaju kako da se ponašate prema mušterijama. Dok je govoto nemoguće zadovoljiti svaku mušteriju, ukoliko budete pratili već opisane savete nebi trebalo da imate problema. Naime, autor ovog teksta trenutno ima prosek od 4,9.

Koji su najbolji dani i sati za vožnju?
Nasuprot verovanju da je zarada najveća tokom noćnih sati kada se kafići zatvaraju, iz mog iskustva zarada je najveća kada su najdosadniji sati. Istina, najveći broj mušterija će biti petkom i subotom uveče, ali u isto vreme gotovo svaki Uber vozač u gradu je aktivan, što znači da je konkurencija veća nego ikada pre. Moje mišljenje je da ako planirate da radite samo par sati dnevno ili ne više od 15-ak sati sedmično, najbolji dani/sati za vožnju su sledeći. Ja sam osoba koja ima fleksibilno radno vreme na svom standardnom poslu (što znači da ne moram da budem u kancelariji u određeno vreme), a pritom ne zahtevam ni više od par sati sna. Jednog dana, kada nisam mogao da spavam, sam odlučio da probam da vozim Uber u sedam ujutro. Iznenadio sam se koliko ljudi koristi ovaj način transporta za odlazak na posao ili u školu, ali i veliki broj biznismena koji pokušavaju da uhvate rani let na aerodromu.

Slična situacija je i u kasnim popodnevnim satima (između 16-18h), ali je tad konkurencija daleko veća. Lično sam limitirao popodnevnu vožnju samo na dane kada je neki veći događaj u gradu (sportske utakmice, koncerti i slično). Petak popodne retko kad propustim, ali takođe samo kasniji popodnevni sati (16-20h) iz razloga što ne želim da radim sa pijanim mušterijama. Subotom je situacija malo drugačija i za mene vožnja je najzahtevnija – ujutro. Naime, primetio sam dve ključne vrste mušterija – žene koje odlaze u frizerske salone i studente koji se vraćaju u kafiće da pokupe automobile jer veće ranije su bili previše pijani da bi vozili kući. Subota popodne je takođe veoma zauzeta i to uglavnom od svih onih koji idu u tržne centre, restorane i slično. Subotom takođe ne volim da ostajem posle 8 uveče, najviše iz razloga koji sam spomenuo ranije – ne želim da imam probleme sa pijanim gostima. Nedelja je uglavnom slabo zauzeta pa je većinu puta ignorišem. Kada podvučem crtu, sedmično provedem između 15-20 sati kao „sign in“ od čega verovatno pola vremena prođe u čekanju na mušterije. To vreme provedem na internetu ili čitajući knjigu.
Najbolje lokacije za mušterije zaviše od grada do grada, ali vremenom se saznaju sa iskustvom. Fakulteti i poznati kafići su glavna destinacija petkom i subotom. U ranim jutarnjim satima hoteli i železnička stanica (šokirao sam se koliko ljudi svako jutro putuje iz Čikaga u Milvoki na posao), a tokom sportskih događaja i takve lokacije. U mom slučaju imam veliku sreću što živim u veoma aktivnom centru grada pa tako ne moram daleko da putujem da bi pronašao mušteriju. Jedna od najboljih stvari koju Uber pruža je fleksibilnost. To znači da niste obavezni da radite određeno radno vreme pa čak ni određeni deo sati. Kada više ne želite da radite sve što je potrebno je da ugasite aplikaciju kao vozač i nikome ne dugujete objašenje zašto.

Koje troškove Uber snosi?
Kao što sam ranije spomenuo, Uber ne smatra vozače svojim radnicima već samostalnim radnicima, pa tako sve troškove, kao što su gorivo, održavanje automobila i slično, snosi samo – vozač. Iz tog razloga (takođe ranije spomenuto) je veoma bitno koji automobil izaberete jer on može da napravi veliku razliku u tome da li ćete napraviti profit ili biti na gubitku. To takođe znači da Uber ne odbija porez na vašu zaradu svakog meseca kao većina poslova i da na kraju godine morate samostalno da ga obračunate. Sam porez takođe zavisi od države do države, od vaše zarade i same životne situacije (da li ste oženjeni, da li imate decu i slično), ali za mladi bračni par bez dece očekujte platiti i do 30% od svoje zarade. U slučaju Ubera, vi ste dužni da prijavite kompletnu zaradu, ali na zarađenu sumu se mogu odbiti i mnogi troškovi.
Najlakši način za obračunavanje troškova je da pratite svoje milje i onda bi pomnožite sa 0,54 dolara koliki je trenutni državni standard. To znači ako ste recimo zaradili 5.000 dolara u godini i prešli 3.000 milja, vi možete da odbijete 1.620 dolara (3.000 milja x 0,54 dolara), pa u praksi ne plaćate porez na 5.000 dolara već na samo 3.380 dolara (5.000 – 1.620). Ukoliko ne želite da odbijete milje, možete da odbijete stvarne troškove kada ste vozili za Uber (gorivo, menjanje ulja, gume i slično). Bez obzira koji od navedena dva načina izaberete, troškovi se mogu odbiti i za mobilni telefon, pranje automobila, hranu i vodu za mušterije, naplatne rampe i slično. Ali budite jako oprezni da se brojke tačno izračunaju i da ne koristite cifre sa vaše privatne vožnje koja ne spada pod Uber.

Kakve su mušterije?
Jedan od najvećih razloga zašto mnogi ne žele da voze Uber važi u tome da ne žele da voze „pijane strance u svom ličnom automobilu koji mogu da se ispovraćaju u svakom momentu. Dobra vest je da ne morate. Iz već opisanog iskustva, ukoliko vozite dane i vremena koje sam opisao šanse su male da ćete imati tešku mušteriju. Većina mušterija će da sedne na zadnje sedišta i igra se na svom mobilnom telefonu uz minimalnu priču dok će drugi želeti da pričaju o sportu, filmovima, kulturi ili vremenu. Šanse naravno postoje da ćete naići i na tešku mušteriju, ali i tu imate opciju. Naime, kako ste vi samostalni radnik to znači da ste vi gazda svog automobila i da možete da izbacite mušteriju iz kola u svakom momentu. Ukoliko vam se desi da se mušterija ispovraća u kolima, sve šta je potrebno je da prijavite slučaj Uberu i svi troškovi profesionalnog čišćenja će biti odbijeni.

I koliko se na kraju zaradi?
U protekloj sedmici (od 13. do 20. februara), moja čista zarada je iznosila 378,46 dolara. Proveo sam 23 sata „online“ i prevezao 75 mušterija, mada moram da priznam da je spomenuta sedmica bila nešto više aktivna nego inače, zbog velikog sportskog događaja u gradu. Naravno, navedena cifra nije dovoljna da se od nje preživi, ali u isto vreme je više nego solidna kao „dodatno primanje“. Na nju moram da odbijem porez na kraju godine, ali ako je pomnožite sa 52 sedmice u godini dolazi se do godišnje zarade dovoljne da se može priuštiti potpuno novi automobil. Neke sedmice su bolje od drugih, ali ni sedmice sa zaradom od preko 500 dolara (posebno tokom zimskih meseci) nisu retkost. Na kraju dana, sve zavisi od vas – koliko ste uporni, koliko slobodnog vremena imate i koliko ste spremni po 20. put u toku dana pričati sa mušterijom kako je danas lepo vreme.

I na kraju, da ili ne?
Odgovor na ovo pitanje, kao i mnoga druga, zavise od vas.

Ako ste mušterija, onda svakako da. Uber je jednostavniji za korišćenje, sve vreme znate gde se vozač nalazi i šanse su daleko veće da ćete dobiti čist i uredan automobil (a i vozača). Ako zbog ničega drugog – Uber je značajno jeftiniji.

Ako ste vozač koji gleda na Uber kao glavni posao, onda kratko i jasno – ne. Kao samostalni vlasnik vi ne dobijate zdrastveno osiguranje kao ni uplatu za penziju, pa tako spomenute troškove morate sami da snosite. Uber jednostavno ne plaća dovoljno dobro da se računica isplati, posebno u manjim gradovima.

Ali ako želite da vam Uber bude posao „sa strane“, pored glavnog posla, on se svakako isplati. Istina, vaš automobil će imati više milja i zahtevaće češće održavanje, ali na kraju dana za svega par sati dnevno vožnje se može zaraditi solidna cifra.

Zoran Tomasović

(1797)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments