1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. U novim F1 bolidima vozači su opterećeni sa gotovo 8G!
U novim F1 bolidima vozači su opterećeni sa gotovo 8G!
2

U novim F1 bolidima vozači su opterećeni sa gotovo 8G!

1.64K
2
Podelite sa prijateljima:

Vozači Formule 1 su na Albert Parku u Melburnu mogli da iskuse sile koje su dostizale gotovo 8G. Novi bolidi su opisani kao „monstrumi“…

Nezvanični rekord staze u Australiji je danas oduvan. Sebastijan Fetel je svoj stari rezultat iz kvalifikacija 2011. srušio najpre tokom 3. slobodnog treninga, da bi u kvalifikacijama Luis Hamilton ostvario vreme kruga od 1 minut 22,188 sekundi.
Mada daleko od procenjenih pet sekundi po krugu manje u odnosu na 2016., ostvarene sile u krivinama su izazvale pažnju timova.
Automobili su brutalni za vožnju. Nismo daleko od 8G u najoštrijim krivinama, tako da je zabava vrhunska“, rekao je Roman Grožan. „Međutim, to je veliko opterećenje za telo, teško je za komponente, teško je za automobile.
Treba da pazite da ne promašite tačku skretanja na nekim mestima. Brzina kojom prolazimo kroz krivine je suluda u odnosu na ranije. Neophodno je da budete precizniji, tačniji, skoncentrisaniji a telo je izloženo velikom naporu u nekim krivinama.“
Osvajač pol pozicije, Luis Hamilton, vlasnik novog rekordnog kruga na Albert Parku, u suštini je potvrdio Grožanove reči u vezi sa tim da su novi automobili zabavniji za vožnju od prethodnih.
„To je neverovatno“, rekao je Britanac. „Novi bolidi su nešto najbolje što sam ikada iskusio. Prijanjanje je fantastično, aerodinamika je napravila ogromnu razliku. Možete da forsirate dublje u krivinu, stvarno je neverovatno.“

Zveri
Šef Mercedesovog tima, Toto Volf, dodao je da će sutrašnja trka u „monstruoznim“ bolidima biti test što se fizičke pripremljenosti vozača tiče.
„Ovi automobili su pravi monstrumi“, rekao je on. „Mislim da ste mogli da uočite da su brzine u krivinama impresivne i da ćemo sutra, u prvoj trci, uvideti koliko su one fizički zahtevne i koliko lome vozače.“

(1642)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Stvarno zelim da F1 bude ponovo atraktivna kao nekada. Da vise do izrazaja dolazi umece i spremnost vozaca. Spremnost da rizikuje i pretice suparnike, spremnost da ne poslusa odluke iz boxa nego da se bori za prvu poziciju makar i ispred njega bio timski kolega.
Jedva cekam trku da vidim sta ce se desavati 🙂