1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford Expedition (2018)
Ford Expedition (2018)
0

Ford Expedition (2018)

546
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi potpuno novi Fordov veliki terenac posle 20 godina

Fordovo ružno pače

Ford će sa ponosom reći da je lider u svetu pikapa i krosovera/terenaca na američkom tržištu. Modeli Edge i Explorer su ubedljivo najprodavaniji u svojim kategorijama, Escape/Kuga je takođe u vrhu, a F-Series pikap je poslednjih 35 godina zaredom najprodavanije vozilo na ovom kontinentu (i 40 godina zaredom najprodavaniji pikap). To nas ostavlja sa samo jednim proizvodom gde Ford ne zna za veći uspeh već duže vreme, a to je veliki terenac Expedition. Međutim, da nada poslednja umire je pokazao ovogodišnji salon automobila u Čikagu gde je svetlost dana ugledao potpuno novi Expedition i to prvi takav još od 1997. godine.

Kratka istorija
Ford Expedition je zvanično debitovao sredinom 1996. godine kao model za 1997. godinu i u pitanju je bio prvi Fordov veliki terenac sa četvoro vrata u istoriji. Kompanija je u prošlosti proizvodila samo jedan veći terenac i to Bronco, ali je on bio dostupan samo u verziji sa dvoje vrata. Usledio je kompaktni terenac Bronco II početkom 1980-ih godina i zatim terenac srednje veličine Explorer, koji je tokom 1990-ih godina u potpunosti promenio način na koji su Amerikanci gledali na SUV vozila. Do sredine 1990-ih je postalo jasno da javnost zahteva još veća vozila i kao rezultat na bazi popularnog pikapa F-Series su debitovala dva veća terenca, Expedition i Excursion. Expedition se pokazao veoma popularnim, a 1999. godine je prodato rekordnih 233.125 primeraka. Međutim, od tog momenta je usledeo postepeni pad i do recesije desetak godina kasnije prodaja je pala za preko 90%. Dok je F-Series u međuvremenu pretrpeo veće promene, uključujući efikasnije turbo motore i aluminijsku školjku, Expedition se nije menjao u velikoj meri sa izuzetkom par osveženja. Pred nama je sada četvrta generacija sa kojom je Ford spreman napasti General Motors (GM) i preuzeti jedinu veću kategoriju u kojoj se nije mogao pohvaliti uspesima.

Expedition protiv konkurencije
Na prvi pogled, Expeditionova prodaja od 59.835 vozila u 2016. godini ne zvuči loše. Navedena cifra je najveća još od 2007. godine i dovoljna velika da iza sebe u prašini ostavi rivale kao što su Nissan Armada (14.035) i Toyota Sequoia (12.771). Sa druge strane, GM se još jednom pokazao kao apsolutni lider. Chevrolet Tahoe/Suburban, najbliži konkurent Expeditiona, je privukao čak 163.388 kupaca, ali je mnogo impresivniji podatak da je GM uspeo da, sa par dizajnerskih promena, ukrade i veliki broj kupaca sa dubokim džepom. GMC Yukon/Yukon XL je prodao čak 90.501 vozilo, a Cadillac Escalade/Escalade ESV 39.092. Ovaj poslednji podatak je posebno bitan zato što je Escaladeov glavni konkurent iz Forda, Lincoln Navigator, privukao svega 10.421 kupca. Navedene brojke svakako ne idu u korist Fordu, koji sa ponosom kaže da njegov F-Series pikap godišnje privuče više kupaca nego Chevrolet i GMC zajedno, pa se postavlja pitanje zašto i Expedition nema navedeni uspeh. Možda najveći razlog leži u podatku da Tahoe/Suburuban i Yukon/Yukon XL postoje još od 1930-ih godina dok je Ford čekao sve do spomenute 1997. godine da predstavi svog rivala. Zaključak: Ford je kasno na stigao na zabavu i ima mnogo propuštenog da nadoknadi.

Šta je novo za 2018. godinu?
Ford kaže da je Expedition pretrpeo svoje najveće promene od kada je debitovao, što i nije teško poverovati kada se zna da je najveća promena u prvih 20 godina postojanja stigla pre svega dve godine kada je moderni EcoBoost motor zamenio zastarele Triton motore. Za početak, uspešna strategija sa aluminijskom školjkom, koja je ranije viđena na popularnim F-Series pikapima, je konačno stigla i na Expedition. Ford je prethodnih godina otklonio sve nedoumice da je aluminijskum slab ili skup za rad pa tako niko nije iznenađen što je i ovaj terenac sledeći u ponudi sa takom tehnologijom. Expedition je takođe dobio na dimenzijama pa je tako dužina sada 5.347 mm uz širinu od 2.002 mm i visinu od 1.935 mm. I pored nešto većih dimenzija, zahvaljujući aluminijskoj školjci Expedition je izgubio 135 kg na težini i ona sada iznosi podnošljivih 2.368 kg u osnovnoj verziji. Mehaničke promene su minimalne, sa izuzetkom novog menjača, ali je izbor standardne i opcione opreme veći nego ikada pre. Krenimo redom …

Dizajn
Prvi Expedition je bio dizajnerska kopija F-150 pikapa, da bi sličnosti u svakoj postepenoj generaciji bile sve manje. Za 2018. godinu ona gotovo i ne postoji, a ironično je da mnogi kažu da Expedition sada više liči na rivale iz GM-a. To se posebno odnosi na dizajn farova i potpuno nove maske. Čini se da je Ford želeo da se udalji od agresivnih linija pa je tako ovaj SUV elegantniji nego ikada pre. Maska je popunjenija i veća što nam govori da su dizajneri proveli mnogo više koncentracije na detaljima. C-Stub je značajno veći nakon što se ovaj dizajnerski detalj pokazao veoma popularnim na manjem Exploreru. Dizajneri su očigledno proveli manje vremena na zadnjem delu terenca i on je i dalje jednostavan i bez izraženijih detalja. Ovo je ujedno jedini dizajnerski deo koji je zadržao kockaste linije, iako su svetla i branik veći u poređenju sa prethodnikom. U suštini, iako se čini da je pozajmio neke linije sa konkurenata, Expedition i dalje deluje kao tradicionalni Ford i u velikoj meri nam može nagovestiti šta možemo da očekujemo kod sledeće generacije blizanca Lincoln Navigatora.

Enterijer
Jedna od najvećih kritika prethodnika je bio upravo enterijer, posebno po pitanju završne izrade i samog kvaliteta koji nisu mogli da opravdaju visoku cenu. Najveći razlog za tako nešto je ležao u podatku da je kompletan enterijer pozajmljen sa jeftinijeg F-150, ali od 2018. godine to više neće biti slučaj. Za početak, kupac će moći da bira između tri nivoa opreme za civilnu proizvodnju i to XLT, Limited i Platinum. To je jedna manje nego u prošlosti pa je tako ugašen King Ranch, koji je zauzimao poziciju između Limiteda i Platinuma. Nepoznato je zašto se King Ranch loše prodavao, posebno kada se zna da je u pitanju jedan od najpopularniji nivoa opreme kod F-Series pikapa, a iz Forda kažu da su kupci spremni potrošiti nekoliko hiljada dolara ekstra i samim tim izabrati Platinum. Za komercijalne usluge, kao što su kompanije za iznajmljivanje vozila, u ponudi je i najosnovniji paket opreme XL.

Expedition i dalje pruža tri reda sedišta, a za one koji žele dodatni prostor gepeka tu je i produžena Max verzija sa dodatnih 20 centimetara. Inženjeri su posvetili mnogo pažnje trećem redu sedišta i što lakšem prilazu, a zahvaljujući modernijem vešanju ona su i niža nego u prošlosti. Kao rezultat prostora ima dovoljno za vozača i dodatnih sedam putnika iako je kutija između prednjih sedišta jedna od najvećih u auto industriji. Ovaj terenac takođe pruža opremu koja je u prošlosti bila rezervisana samo za najluksuznije Lincolne, kao što su bezični internet sa deset priključaka, bežično punjenje, šest USB priključaka, panoramski krov i izbor felni od 18, 20 i 22 inča. Iako deli platformu sa radničkim pikapom, Ford obećava da će Expedition biti izuzetno tih i udoban pri svim brzinama. Expedition pruža i najnoviju generaciju Fordov čuvenog Sync 3 sistema koji može da poveže vaš telefon preko Apple CarPlaya i Android Auta. Svi modeli pružaju i standardno paljenje preko telefona, a po prvi put i treći red sedišta se može dobiti sa ekranom koji je povezan preko Sling televizora.

Mehanika
U samom početku samo jedan motor će biti dostupan i to 3,5 l L EcoBoost V6. On se ugrađuje u Expedition od 2015. godine i u prošlosti je razvijao 365 ks i 569 Nm obrtnog momenta. U vreme pisanja ove priče njegova snaga za 2018. godinu je nepoznata, ali po nekim najavama trebalo bi da razvija oko 400 ks i 651 Nm obrtnog momenta. Ako su navedeni brojevi tačni, Expedition je najmoćniji terenac kompanije u istoriji i, barem na papiru, pruža solidnu prednost nad konkurencijom. Spomenuti rivali iz GM-a pružaju atmosferski 5,3-litarski V8 motor sa 355 ks i 522 Nm obrtnog momenta, ali bogato opremljene verzije se mogu dobiti i sa 6,2-litarskim V8 motorom od 420 ks i 624 Nm obrtnog momenta. Expedition je i u prošlosti bio brži i dinamičniji za vožnju i pored nešto niže snage, pa bi novitet trebao da nastavi sa trendom zahvaljujući nižoj težini i moćnijim motorom. Nešto kasnije ponuda bi mogla da bude proširena i sa novim V6 dizelom iz F-150.

Jedini menjač kao opcija je potpuno novi automatik sa deset brzina, koji je, ironično, razvijen u zajedničkoj saradnji sa GM-om. Pogon na zadnje točkove je standardan uz opcioni pogon na sva četiri točka.

Ford je bacio sve karte na manje turbo motore. Čak i mnogo hvaljeni F-150, koji je dugo godina bio sinonim za velike motore, sada pruža čak tri V6 motora (od čega dva EcoBoost) i samo jedan V8. Sa druge strane, i pored manjih motora, aluminijumske školjke i menjača sa visokim brojem brzina, F-150 se nije mogao pohvaliti sa preterano niskom potrošnjom koja iznosi tek oko litru manje u poređenju sa rivalima sa V8 motorima. Sa druge strane, F-150 se pokazao kao najbrži pikap u klasi sa ubrzanjem do 100 km/h za 5,7 sekundi. Navedeni rezultati su mogli da budu gotovo identični i za Expedition, a jedna od karakteristika koju smerički gigant svakako želi da prenese su sigurnosne mere. Naime, F-150 je jedini pikap na američkom tržištu sa maksimalnim ocenama u testovima sudara pa bi takva karakteristika i na Expeditionu mogla da igra veliku ulogu među porodičnim kupcima. Sudeći po Fordu, novi Expedition pruža oko 40 novih sigurnosnih mera.

Veliki planovi Forda
U nedavno završenoj 2016. godini čak 44% svih prodatih vozila na američkom tržištu su bili terenci i krosoveri, a na globalnom tržišnju njihova prodaja je skočila za 80% u poslednjih pet godina. Od navedene cifre veliki terenci kao što je Expedition su zabeležili rast prodaje od 22% prošle godine. Ford planira da ponudi čak pet novih SUV do 2020. godine, a neki od njih, kao što su EcoSport, Bronco i električni SUV, su već potvrđeni. Kompanija ne želi da Expedition postane samo jedan u nizu krosovera pa će on tako i dalje pružati solidne terenske mogućnosti i visoku vuču. Proizvodnja novog Expeditiona startuje na jesen u saveznoj državi Kentaki, a početna cena od 48.000 dolara se ne bi trebalo menjati u značajnijoj meri.

Zoran Tomasović

(546)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments