1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Formula 1 Mladi lavovi
Formula 1 Mladi lavovi
0

Formula 1 Mladi lavovi

165
0
Podelite sa prijateljima:

Proleće je počelo, što znači da je početak nove sezone Formule 1 na pragu.

Ovosezonska očekivanja su velika iz više razloga. Nakon dugog niza godina promenjen je „Supremo“. Više to nije Berni Eklstoun već Čejs Keri iz Liberty Medije, kompanije koja je preuzela vlasništvo nad „najbržim cirkusom na svetu“. Bolidi su sada atraktivniji, više „seksi“ a revidirana tehnička regulativa ih je učinila i značajno bržim.

Uz novu generaciju bolida imamo i novu generaciju vozača, a neki od njih će vrelinu F1 asfalta po prvi put osetiti u Melburnu. Zapravo, samo jedan od njih će imati istinski debi – Lens Strol. Ovaj osamnaestogodišnji Kanađanin će postati drugi najmlađi vozač koji će startovati na jednoj Velikoj nagradi. Stofel Vandorn i Esteban Okon su svoje premijerne epizode imali prošle godine.

Stofel Vandorn

Ovaj mladić je najviše rangiran od trojice novajlija, nakon što je protutnjao kroz GP2 seriju, osvojivši titulu 2015. godine. Belgijanac je svoju juniorsku karijeru proveo u McLarenovom regrutnom redu odmah iza Kevina Magnusena, ali je tim odlučio da ga ipak zadrži u GP2 da ne bi otišao u F1 prerano. On je svoj renome zaslužio osvojivši titulu 2015. uz obaranje rekorda. Nakon toga je bio zapažen u konkurentnoj japanskoj Super Formuli gde je u prvom pokušaju pobedio u dve trke. Svi se sećamo sjajnog izdanja u Bahreinu kada je zamenio Fernanda Alonsa i završio na 10. mestu, osvojivši McLarenov prvi poen te godine.

Šta on može da očekuje od VN Australije? Potencijalno bi to mogao da bude težak trkački vikend, ali s druge strane vrlo verovatno i neće biti. McLaren je imao predsezonske testove za zaborav, jer Hondina pogonska jedinica nikako nije funkcionisala. Mada je MCL32 šasija sasvim po ukusu Vandorna i Alonsa, hendikep u vidu mašine je ostavio vozače 30 km/h iza rivala. Honda ima vremena da ispravi stvari, međutim ono što ne valja su zategnuti odnosi sa japanskim partnerom. Sve u svemu, štagod Vandorn uspe da napravi mimo očekivanja (koja su mala), odjeknuće glasno.

Šta on može da očekuje od ove sezone? Mnogo toga će zavisiti od toga da li će McLaren-Honda uspeti da isporuči performanse koje su neophodne Vandornu da iskoristi svoju šansu. Ne bismo voleli da konstantno gledamo prst uperen u bolid. Belgijanac ima priliku da sledi korake Kimija Raikonena iz 2001. i Luisa Hamiltona 2007. Ipak, izdanje automobila u predsezoni ne donosi previše optimizma. Iz tog razloga, teško je predvideti Vandornovo realno izdanje. Ono što će u svakom slučaju biti interesantno je direktno poređenje sa dvostrukim šampionom i po mnogima najboljim vozačem današnjice, Fernandom Alonsom. Vandorn ipak ima šansu da se dokaže i izgradi reputaciju.

Esteban Okon

Baš kao i Vandorn, i Okon je u Formulu 1 stigao sa impresivnim pedigreom iz juniorske ere. Nakon tri godine u Formuli Renault, on se preselio u FIA Evropsku Formulu 3 2014. i osvojio titulu kao novajlija, pre nego što je ponovio uspeh u prvoj godini u GP3. Time je zaradio Mercedes Junior status, nakon finansijskih pritisaka koji su ga naterali da napusti Lotusov F1 program. Šansu da se oproba u „najbržem cirkusu na svetu“ je dobio u Manoru umesto Rija Harijanta, a njegova izdanja su zapala za oko Force Indiji.

Očekivanja na VN Australije? Vrlo je verovatno da će Okon završiti trku u Melbornu kao najbolji među novajlijama. Njegov talenat je bio očigledan i tokom juniorskih dana, kada su jednosedi u pitanju. Ono što svakako treba istaći je F3 pobeda protiv Maksa Ferštapena. Pored toga, on je dominirao u Manoru, nadmašujući redovno tadašnjeg timskog kolegu, Paskala Verlajna, što je bilo dovoljno da ga Mercedes stavi ispred mladog Nemca. Tokom testiranja, Force India je odlično odrađivala krugove bez previše problema, što je Okonu omogućilo priliku da se dobro upozna sa bolidom. Čini se da su prvi F1 poeni za Okona na vidiku, možda već u Melburnu.

Očekivanja u 2017.? Uz dokazani paket u vidu Force Indijinog bolida i već stečenog F1 iskustva, Okon ima možda i najveće šanse u konkurenciji novajlija, kada je osvajanje poena u pitanju. Čak i dolazak do podijuma nije nemoguć. Setimo se Force Indijinog izdanja u Monaku i Bakuu prošle godine, kada je Serhio Perez uspeo da dođe do trećeg mesta. Ukoliko Okonu to pođe za rukom, to će sigurno biti (nenameran) udarac za bivšu uzdanicu tima, Nika Hulkenberga, koji još nije uspeo da se popne na F1 podijum.

Lens Strol

Juniorska karijera ovog mladića se razvijala izuzetno brzo. Mada je imao podršku oca Lorensa, inače milijardera, tinejdžer iz Kanade je mukotrpno radio da izgradi reputaciju na stazi. Strol je prvi vozač koji je u Formulu 1 ušao nakon Formule 4, što je inicijativa koju je uveo predsednik FIA-e, Žan Tod. Strol je osvojio italijansku F4 titulu pre nego što je proveo dve godine u Formuli 3, postavši najmlađi šampion u toj seriji ikada. Sve vreme je prolazio program intenzivnih F1 testiranja sa Williamsom, vozeći bolid sa specifikacijama iz 2014. Strol je izvozao ogroman broj kilometara pre nego što je zaslužio sedište u britanskom timu. To ga definitivno čini jednim od najbolje pripremljenih novajlija u Formuli 1 poslednjih godina, uprkos siromašnom iskustvu u trkačkim uslovima.

Očekivanja Lensa Strola na VN Australije? Strol je imao prilično nestalan predsezonski period. Uz sve vožnje koje je kompetirao sa Williamsom prošle godine, ulazak u bolid za 2017. je doneo dodatne fizičke zahteve, koji su možda bili uzrok tri udesa koje je Strol imao u prvoj nedelji predsezonskih testova, što je nateralo Williams da skrati njegove vožnje prva dva dana i odustane od trećeg. Mada je Strolova naredna sedmica bila bez neželjenih „uzbuđenja“, što mu je omogućilo da nadoknadi izgubljeno vreme za volanom, još uvek postoji izvesna doza zabrinutosti oko njegove spremnosti za zahtevne F1 trke.

Sezona 2017. za Lensa Strola? Kada je mladi Kanađanin u pitanju, definitivno je teže proceniti kako će se snaći tokom sezone nego što je to slučaj sa dva prethodno navedena vozača. Problemi koje je imao na testiranjima izazivaju određenu dozu zabrinutosti, a trka u Melburnu će biti njegov istinski F1 prvenac. Međutim, on se dokazao u juniorskoj karijeri, pokazao da ima brzinu i da nije još jedan „plaćeni vozač“. Vreme radi za Lensa Strola. Za mentora ima iskusnog Felipea Masu, tako da nema razloga da bilo kuda žuri. Takođe, sedeće u konkurentnom FW40 bolidu, što znači da treba očekivati mnoštvo uknjiženih poena. Ipak, ruku na srce, mnogo je tu pritiska na mladog vozača.

AR tim

(165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments