1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Serijal Čitam ti dušu kroz bilanse – BMW i MINI
Serijal Čitam ti dušu kroz bilanse – BMW i MINI
0

Serijal Čitam ti dušu kroz bilanse – BMW i MINI

225
0
Podelite sa prijateljima:

Više auto-moto brendova se nalazi po kontrolom Bayerische Motoren Werke AG. Marke poput Rolls-Roycea kao i BMW serije i, kod nas nisu u ponudi. Bar nisu bili do sada. Privilegovani smo da znamo da ćemo od 2017. godine, na našim ulicama moći da vidimo elektro dvojac u vidu i3 i i8. Iako ne postoje subvencije države za popularizaciju čistijih energija, ovi modeli će biti u ponudi među ostalima čiji uvoz i plasman, obavlja Delta Motors d.o.o., Beograd sa svojom mrežom poddistributera: Radulović, Novi Sad; Radulović, Beograd; Stefanović auto, Mladenovac; Auto garant, Čačak; Mitić company, Niš, i Voli motors, Podgorica. Svi poslovni ciklusi u nabavci, prodaji I postprodaji (servis, rezervni delovi I ostale uslužne funkcije) su pod ingerencijom Delta Motors. Zbog ogromnog iznosa investicije, koju podrazumeva uvođenje I serije u ponudu, u početku, samo Delta Motors će se baviti plasmanom istih.

U svakom slučaju, očekivanja kupaca, kako od samog premijum proizvoda, tako i od svih u tom premijum lancu, počev od istraživanja i razvoja, preko proizvodnje, plasmana, kontrole kvaliteta i postprodaje, su ogromna. Ispunjenje ovih standarda, znatno pre tržišne verifikacije, donosi premijum imidž. Premijum podrazumeva tradiciju, kvalitet (i to u najširem smislu – od pokošenih travnjaka svuda gde se posluje pod BMW zastavom – pa do finansijskih izveštaja), transparentnost i moral u poslovanju. Premijum je drugo ime za sveobuhvatni životni stil. Zato, premijum proizvodima verujemo i plaćamo više od „uporedivih“ proizvoda i zato im praštamo mnogo manje nego bilo kom drugom proizvodu.

Nije li u kontekstu ovih finansijskih analiza, premijum to što je Delta Motors sam ponudio dodatne informacije u odnosu na one sadržane u javno dostupnim podacima, koje su mi omogućene i u smislu verifikacije? Drugi distributeri su ćutali, ignorisali, ljutili se…

Što se samih BMW automobila tiče, moj stav zanemarite, oduševljen sam, izmišljam razloge da bi vozio što više.

Međutim, kao revizor, moram da primetim da finansijski izveštaji odslikavaju jednu potpuno ekonomski logičnu, razumnu, umereno profitabilnu celinu. Evo zašto: u periodu od 2011 – 2015. godine, realizacija je uvećana za 45%. Imajući u vidu da je kumulativna inflacija u evrozoni u tom petogodišnjem periodu bila na nivou od oko 10%, porast prihoda od nekih 7% godišnje je jedan stabilan i zdrav rast. Pri jačem tempu rasta, rukovodstvo bilo koje firme je izloženo velikom riziku da sve funkcije unutar firme neće biti u stanju da se adekvatno prilagode. Nešto poput tinejdžera koji za 2 godine izraste 25 centimetara u visinu, ali po cenu da kičma ne može da izdrži daj prirast u visini, pa se u kompenzaciji, iskrivi. Zato je stabilan i umeren rast veoma poželjan.

Dalje, ostvarene prosečne bruto marže od oko 22-24% u prethodne dve godine su, na ovom primeru jasno vidljivo, dovoljne da svi budu srećni. Vlasnik kapitala je zahvaljujući ovakvom nivou marže imao prirast svog kapitala od 3,5 – 7% u odnosu na ukupne godišnje prihode, broj prodatih vozila je u blagom i stabilnom porastu (što govori o reakciji kupaca), a zaposleni su na ime zarada dobili oko 5% godišnjih prihoda od prodaje. Da pojasnim malo prethodne %, procenat profita koji vlasnik ostvaruje je približno jednak kamatnoj stopi koji poslovne banke – poverioci, zaračunavaju Delta Motors, pre nekoliko godina su poslovne banke isplaćivale i veću kamatu od 7% godišnje na oročenu štednju, ili Western Union naplaćuje proviziju od 9% samo za internacionalni transfer novca – znači prinos koji vlasnik ima bi trebalo da mu razvuče blagi osmeh na lice. Dalje, u ostalim analiziranim firmama, učešće troškova zarada u ukupnim prihodima je bilo na nivou do oko 2,5%. Ovde je duplo veće i u proseku je u ravni sa profitom vlasnika. Izuzetak su zarade zaposlenih u Toyota Srbija čiji rad se ceni bezmalo 4 puta više od kolega u Toyota centru, pa čak i u Delta Motors.

Podatak koji nije u liniji sa ostalim pokazateljima se odnosi na troškove popravki u garantnom roku koji je za 2014. godinu bio na prilično alarmantnom nivou od 2,29%, da bi se u 2015. godini stabilizovao na reprezentativnih 0.37% od godišnjih prihoda (što je najbolji rezultat od dosada analiziranih brendova). Šta se to desilo 2014? Tokom te godine, Delta Motors je uz svako novo vozilo obezbeđivala paket produžene garancije i paket plaćenog redovnog održavanja. U prvoj fazi korišćenja novog softvera su se rashodi po osnovu evidencija oba paketa prikazivala zajedno, na očito neprimerenom računu. Ma koliko ovo zvučalo zadovoljavajuće, u prirodi revizora je profesionalni skepticizam. Pošto su troškovi popravki u garantnom roku za 2013. godinu znatno manji od polovine rashoda za 2014. godinu, poklanjam potpuno poverenje obrazloženju rukovodstva Delta Motors. Dalje, Delta Motors je i dalje značajno kreditno opterećen, pretpostavljam zbog izgradnje prodajnog salona, pa je to uslovilo i da kratkoročne obaveze budu veće od obrtne imovine. S obzirom na ostale pokazatelje, nije zabrinjavajuće, ali ipak pokazuje koliko veliki je obim investicije neophodan da bi se startovalo poslovanje u ovoj delatnosti. Interesantan je i podatak da je Delta Motors, u relativnom iznosu, među distributerima koji su manje investirali u reklamne aktivnosti.

Kao što je prikazano ispod, poddistributeri imaju vrlo male bruto marže i imaju poteškoća da ostvare profit, što im omogućavaju dodatne usluge koje se ne odnose na prodaju automobila. Više njih su angažovani i u prodaji drugih brendova automobila, pa ovi pokazatelji i nisu od velike pomoći u odnosu na našu analizu, ali verujem da znače čitaocima. Prezentirane informacije treba uzeti sa ozbiljnom dozom rezerve, jer ti finansijski izveštaji (uglavnom) nisu bili predmet ozbiljne revizije, pa sam letimičnim pogledom ustanovio da jedan ugledan poddistributer sa tradicijom, ima, svi su izgledi, značajan gubitak, najmanje zbog neproknjižene amortizacije, a verovatno i na ostalim bilansnim pozicijama. Neizbežan je i zaključak da jedino glavni distributeri mogu da se nadaju nekim ozbiljnijim profitima, mali trgovci su osuđeni na egzistenciju od danas do sutra. Stoga vesti iz ove godine, o otvaranju novih velelepnih prodajno servisnih objekata, zabrinjavaju. Finansijski izveštaji poddistributera ne mogu da otrpe dodatne finansijske rashode po osnovu kamata. Bio bi srećan da grešim.

Distributer Prodaja robe Bruto marža % Servis i delovi Dobit/(gubitak)
Radulović, Beograd 363.736 16,01 30.692 1.619
Stefanović auto, Mladenovac 123.991 7,94 7.076 679
Auto garant, Čačak 1.625.332 6,35 30.222 23.281
Mitić company, Niš 93.051 10,44 5.294 1.234

 

Šta može da se zaključi iz internet prezentacije trgovaca

Jasno, pregledno, nedvosmisleno, bez veleumnih ponuda kojima je svrha obmana. Ponude za finansiranje imaju jasno istaknutu efektivnu kamatnu stopu od oko 5,5% i cene se naravno, ne razlikuju, zavisno od načina plaćanja, odnosno, cenovnik je transparentan.

Zaključak

Stabilna, pouzdana i profitabilna firma, čija finansijska pozicija ni na koji način ne može da ugrozi potencijalnog kupca u pogledu poštovanja preuzetih obaveza prema kupcu – isporuka automobila i prateće održavanje. Tokom prethodnih godina, dosta vozila je prodato kroz promotivne akcije koje su uključivale produženu garanciju i redovno održavanje vozila u toku trajanja garantnog roka. Bez brige!!! Ukoliko vam treba premium automobil, ovaj distributer radi ozbiljno.

Još nešto, iz ličnog iskustva znam, imate par procenata mesta za pregovore oko cene plemenitog metala koji želite da kupite.

Radujem se analizi konkurentskih i ekvivalentnih brendova u odnosu na BMW – Mercedes, Audi, pa i Infiniti, Volvo, Land Rover Jaguar (zavisno od mogućnosti izolovanja informacija na pojedine brendove i volje za saradnjom samih uvoznika). Nadam se da će nam te analize omogućiti jedno divno poređenje.

Zvezdan Božinović

(225)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments