1. Home
  2. Vesti
  3. Ferdinand Pih prodaje svoje deonice u Porsche SE
Ferdinand Pih prodaje svoje deonice u Porsche SE
0

Ferdinand Pih prodaje svoje deonice u Porsche SE

241
0
Podelite sa prijateljima:

Bivši predsednik VW grupe, Ferdinand Pih, u pregovorima je u vezi sa prodajom svog dela u Porsche Automobil Holdingu SE. Ovaj potez bi mogao da uzdrma vlasničku strukturu kompanije koja kontroliše 12 automobilskih marki unutar VW grupe.

Porsche SE je grupacija kroz koju milijarderske porodice Porše i Pih kontrolišu 52,2 odsto glasačkog tela u VW grupi, koja se još uvek bori sa posledicima „dizelgejta“.

Ove dve porodice su u pregovorima oko kupovine značajnog udela Ferdinanda Piha (14,7 odsto) u Porscheu SE. Der Spiegel je potvrdio ove vesti.

„Trenutno je još uvek nemoguće predvideti do koje mere će buduće promene uticati na deoničarsku strukturu u Porsche Automobil Holdingu SE i da li će se one uopšte desiti“, stiglo je zvanično saopštenje grupe.

Volkwagen je odbio da izda bilo kakav komentar.

Porodice Porše i Pih prve polažu pravo na kupovinu akcija Ferdinanda Piha, koje vrede nešto više od jedne milijarde evra, po trenutnim berzanskim vrednostima.

Ukoliko Pih, koji sledećeg meseca puni 80 godina, proda svoj udeo, to bi označilo kraj jedne Volkswagenove ere, u kojoj je on bio centralna figura. Kao industrijalac i inženjer, Pih je transformisao VW od lokalnog proizvođača u globalnu silu, koja sada poseduje Bentley, Bugatti, Škodu, Lamborghini, Porsche, Seat i Audi.

Unuk Ferdinanda Poršea, osnivača svima poznate sportske marke, koji je uz ugovor sa nacistima razvio čuvenu „bubu“, na čelu VW-a je bio od 1993., poslednjih godina kao predsednik. Međutim, od ostavke u aprilu 2015. i neslaganja sa bivšim CEO-om, Martinom Vinterkornom, on se povukao, izgubivši volju da brani imperiju čijoj je izgradnji značajno doprineo.

„Pih više nije imao šansu da kruniše svoje životno delo i izgubio je većinu saveznika“, rekao je Ferdinand Dudenhefer, šef Centra za automobilska istraživanja pri Univerzitetu u Duizburg-Esenu. „Prodavanje akcija predstavlja najlogičniji korak.“

Kineski investitori

Dudenhefer je rekao da ne očekuje da porodice Porše i Pih „odreše kesu“, već da je veća verovatnoća da deonice otkupe industrijski investitori poput dva VW-ova partnera iz Kine – FAW grupe i SAIC Motor Corp.-a.

Akcije Porschea SE su pale u petak za 1,8 odsto na 50,96 evra, nakon što su bile na dobitku 20 centi (nakon datog saopštenja). Vrednost VW-ovih akcija je pala za 1,3 odsto na 138,40 evra, ali su skočile za 30 centi nakon saopštenja.

Pihovo povlačenje bi moglo da podgreje nade investitora da grupa konačno prevaziđe, po mnogim analitičarima, nefunkcionalnu unutrašnju strukuturu. Ona je praktično okovana moćnim sindikatima i državom Donjom Saksonijom, koji imaju pravo veta sa 20 odsto udela.

„Ukoliko industrijski investitori uđu u igru, to bi moglo da kreira dvostruki pritisak kada je reč o promenama, i to od strane vlasnika i investitora“, rekao je Dudenhefer. „Za VW, to bi moglo da stvori šansu da se konačno oslobodi čeličnog stiska sindikata i Donje Saksonije.“

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments