1. Home
  2. Testovi
  3. Ford Kuga – Generacije
Ford Kuga – Generacije
0

Ford Kuga – Generacije

41.20K
0
Podelite sa prijateljima:

Mada donosi značajan vizuelni (i još poneki) iskorak, „nova“ Ford Kuga je zapravo restilizovani model u sredini životnog ciklusa. Za novi imidž je pre svega odgovorna maska hladnjaka u stilu većeg Edgea, kao i značajno izraženiji SUV pristup u odnosu na prvu generaciju.

Kuga više nije najmanji Fordov SUV. Tu ulogu je preuzeo Ecosport, dok se kao „teškaš“ pozicionirao Edge. Dakle, model na našem testu je takozvani „srednjak“ u Fordovoj krosover gami. Mada noviji modeli poput Peugeota 3008 i Seat Atece prete, Kuga i te kako poseduje „naoružanje“ da se (za sada) odbrani od ovih ataka.

Ulazak u kabinu

Generalno gledajući, prva generacija Kuge je po mnogima bila dopadljivija od aktuelne, ali nije bila baš impresivna u nekim drugim domenima. Sada je većina stvari značajno unapređena, a to se pre svega odnosi na kvalitet vožnje, praktičnost i komfor. Moramo naglasiti da je restilizovani model kudikamo atraktivniji od onog pre „odlaska pod nož“.

Mada je instrumentacija u Kugi svedenija nego što je to bio Fordov običaj ranije (što pozdravljamo), dizajn polako počinje da „gubi dah“ kada se uporedi sa novajlijama u segmentu. Ipak, odlična je stvar što je manje dugmića nego ranije, mada intuitivnost i dalje nije na nivou koji su ostvarili neki drugi proizvođači. Takođe je uočljivo da je ekran info-zabavnog sistema nešto veći (8 inča), što je takođe plus.

Pozicija sedenja je vrlo dobra, sa krajnje dobrom lateralnom podrškom, što može da se zahvali Titanium nivou opreme. Raspon podešavanja sedišta je izdašan, tako da će velika većina vozača pronaći idealnu poziciju. S obzirom na to da je naš test model u prethodno navedenom paketu opreme, mogli smo da uživamo i podesivoj lumbalnoj podršci. Odlična stvar za dinamičnu vožnju uz „Venac“ na Fruškoj Gori.

Preglednost je vrlo dobra ako kao parametar uzmemo aktuelni trend „bunkerisanja“, koji se „brižno neguje“ u savremenoj automobilskoj industriji. Naravno, većina problema se tiče pogleda prema nazad, ali sve se vrlo lako rešava uz pomoć parking senzora.

Na zadnjoj klupi ima mesta više nego kod prve generacije tako da vozač visine 180 centimetara i putnik iste visine mogu komotno da sede jedan iza drugog. Komfor, sveukupno gledajući, više je nego solidan. Ipak, prtljažnik bi mogao da bude izdašniji. Sa 456 litara, Kuga zaostaje za recimo Peugeotom 3008, koji može da se pohvali sa 520 litara korisne zapremine ili Seat Atecom (510 litara).

Kada je reč o modernoj tehnologiji, Kuga 2.0 TDCi Titanium je opremljena adaptivnim tempomatom, start&stop sistemom, elektropokretanim zadnjim vratima sa masivnim amortizerima, koji će sigurno trajati koliko i sam automobil, kao i Apple CarPlay i Android Auto funkcijama, uz neizbežnu satelitsku navigaciju. Čitava postavka nije loša, ali treba primetiti da konkurencija polako uvodi savremenija, intuitivnija rešenja. Ipak, ne treba sumnjati da Ford na tom planu neće držati korak.

Što se kvaliteta izrade enterijera tiče, Kuga je na nivou klase. Materijali su dobri, ali i na tom planu se polako zaostaje u odnosu na noviju konkurenciju.

Vožnja – Fordova teritorija

Dakle, vizuelni utisak je u nekom proseku segmenta, s tim što je restilizovani model definitivno primamljiviji za oko od prethodnog. Međutim, ono što smo jedva čekali je naravno vožnja. Ford je na ovom planu poslovično među vodećim proizvođačima, a da li je takav slučaj i sa Kugom?

Definitivno jeste. Ipak, i u ovom domenu se rivali trude da dostignu reper u vidu Fordovog modela. Agilnost Seata Atece, jednog od konkurenata za titulu Automobila godine u Srbiji u SUV kategoriji, kojeg smo takođe imali prilike da provozamo (uskoro ga očekujemo i na testu), opasno se približila, ako ne i nadmašila Kugu. Treba naglasiti da je servo asistencija Fordovog modela električna, što naravno oduzima na kvalitetu odziva. Ipak, bez obzira na to, Fordov pulen osetno prednjači po upravljivosti, preciznosti i voznim osobinama u odnosu na jedan Peugeot 3008. Težina na volanu je pohvalna, a šestostepeni, poluautomatski PowerShift menjač sa dvostrukom spojnicom obavlja svoj posao gotovo besprekorno.

U dinamičnoj vožnji uz Frušku Goru, jedino je neznatna turbo rupa znala da minimalno zasmeta. Međutim, i tu je Fordov model osetno ispred Peugeotovog pulena, mada mu je ogibljenje, baš kao i „Francuzu“, skrojeno pre svega po meri komfora. To donosi spokoj kada su neravnine i rupe na putu u pitanju, kojih na našim putevima ima na pretek. Ukoliko niste trkački nastrojeni, Kuga će vas u potpunosti zadovoljiti što se kvaliteta vožnje tiče, posebno ova naša, sa pogonom na sve točkove i vektorisanjem obrtnog momenta. Kočnice su natprosečno osetljive na pritisak, ali sasvim dobro dozirane. Beskompromisno „grizu“, a na adekvatno lako doziranje se vozač brzo navikne.

Motor je naravno 2,0-litarski TDCi, u izvedbi sa 180 ks i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Dakle, potentnosti nimalo ne nedostaje. Ova pogonska jedinica obezbeđuje sprint do „stotke“ za okruglo 10 sekundi, ali treba reći da je automobil ubedljiviji u međuubrzanjima, što je na kraju krajeva i važnije. Maksimalna brzina iznosi, takođe „okruglih“, 200 km/h.

Kada je reč o potrošnji, proizvođač je naveo nominalni prosek od 5,2 litre evro dizela na pređenih 100 kilometara. Odmah da budemo jasni, na tu vrednost zaboravite.  Mada definitivno jeste štedljiv, 2,0-litarski turbo dizel agregat u praksi „guta“ 7,5 litara goriva, što opet s druge strane ne da nije loše, već je na nivou konkurenata sa pogonom na prednje točkove.

Šta se dobija a gde se gubi?

Osobi koja daje novac za automobil je jedna stvar na prvom mestu, a to je šta se dobija za uloženi novac. To može biti emocija, može biti tehnologija, može biti upotrebna vrednost, želja za prestižnim imidžom i tako dalje…

Koje su prednosti Ford Kuge? Utisak opšteg kvaliteta je iznenađujuće dobar s obzirom da je druga generacija Fordovog krosovera začeta 2013. godine. Teritorija na kojoj ovaj model pomalo zaostaje je stajling, ne zbog toga što je on loš, već iz prostog razloga što nadire konkurencija sa svežijim rešenjima. Kada kažemo „stajling“, to se pre svega odnosi na enterijer, jer je restilizacija donela neophodne izmene spoljašnjosti, da bi se dobilo na tržišnoj konkurentnosti. U odnosu na jedan Peugeot 3008, Kuga definitivno zaostaje po pitanju kabinskog prostora.

Mada će neki pronaći zamerke što se cene tiče (36.050 evra), treba naglasiti da je naša Kuga, sem što je u Titanium nivou opreme, „napakovana“ dodatnom opremom, što je čini prilično luskuznijom i prestižnijom u odnosu na niže pozicionirane modele.

Fordov pulen se iz tipične krosover konfiguracije pomerio više ka istinskom SUV segmentu, mada je način na koji se vozi blizak povišenom karavanu (što je pohvalno).

Četiri odrasle osobe mogu sasvim fino da se voze u Kugi, dok je peto mesto upotrebljivo isključivo pri kraćim gradskim relacijama. Potpuni „hit“ je veliki panoramski krov koji donosi ambijent kabrioleta „bez vetra u kosi“.

Treba pohvaliti vozačku poziciju, odličnu lateralnu podršku i širok raspon podešavanja sedišta. Tu Kuga dominira, jer primera radi, mada su sedišta Peugeota 3008 „svemirska“, sedi se prilično visoko i uspravno, što se ne sviđa baš svim vozačima, tako da moja malenkost po ovom pitanju ipak blagu prednost daje Fordu.

Kuga gubi polako i na planu praktičnosti. Ne zato što je „manje funkcionalna“, već zato što su noviji konkurenti otišli dalje. Zapremina prtljažnika od 456 litara je sasvim solidna, ali je isto tako među najmanjim u klasi.

Rezime

Ford Kuga 2.0 TDCi Titanium Powershift je definitivno dobar automobil. Sasvim je zgodan za porodičnu upotrebu a u prilog tome ide i odličan rezultat na „kreš“ testovima. Naš test model je opremljen brojnim sistemima vozačke asistencije i aktivnim sistemima bezbednosti. Kvalitet je na solidnom nivou, dok je tendencija stajlinga opadajuća. Plan na kojem Ford takođe treba da se dodatno dokaže je i pouzdanost.

Ono što takođe ne ide u prilog modelu sa „plavim ovalom“ je i cena. Da bi bio konkurentniji, ona bi ipak trebalo da bude za nijansu niža.

Kuga prednjači kada je zabava u vožnji u pitanju, 2.0-litarski turbo dizel je potentan i lako rešava sve probleme preticanja, a uz 4×4 pogon, Fordov SUV/krosover postaje veoma upotrebljivo vozilo za sve vrste izleta i avantura koje ne zalaze u domen ekstremnog.

Za model na našem testu treba izdvojiti 36.050 evra (bez dodatne opreme 32.160 evra. U dodatnu opremu se ubrajaju, između ostalih, sledeće zanimljive komponente: grejanje vetrobrana, prednjih sedišta i mlaznica, ICEICE 12 navigacija/radio/CD/mp3/USB, SD slot, Sync treće generacije i naravno, panoramski krov.

Tekst i foto: Pavle Barta

Ford Kuga 2.0 TDCi Titanium

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina visina: 4.531 x 1838 x 1.703
Međuosovinsko rastojanje: 2.690 mm
Zapremina prtljažnika: 456/l
Masa praznog vozila: 1716 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.997 cm³
Snaga: 132 kW/180 ks pri 3.500 o/min
Maks. obrtni moment: 400 Nm pri 2.000-2.500 o/min

Pogon

Tip: na sve točkove AWD
Menjač: 6-stepeni PowerShift

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/55 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,0 s
Maks. brzina: 200 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: evro dizel
Zapremina rezervoara: 60 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,2/7,5
Emisija CO2: 134 g/km

Cena (testirani model)

36.050 evra

Dobre strane:

Motor-menjač, kvalitet vožnje, oprema

Loše strane:

Cena, praktični atributi u odnosu na konkurenciju
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,5
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7
Pozadi: 6
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 8,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 9 Ukupno 9,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 7,66

Reč ministra za sklad

Prva generacija modela Kuga (2008.) donela je Fordu veoma dobru poziciju na tržištu SUV modela iz prostog razloga što je uz dobar stajling imao malu konkurenciju. Kako se druga generacija pojavila 2013., a u skladu sa aktuelnim tendencijama i veoma jakom konkurencijom, bilo je vreme za redizajn. U odnosu na model iz 2013. izmene su pre svega na prednjem i zadnjem delu auta. Sredina je potpuno ista – i dalje dominiraju naglašeni rubovi i izražena bočna linija koja se proteže od prednjeg krila do stop svetla pod blagim uglom, dajući celom automobilu blagu sportsku notu.

Što se tiče prednjeg kraja, izmene su drastične – promenjen je ceo prednji branik, farovi i hauba, a sve zarad usaglašavanja sa novom maskom koja je praktično preuzeta sa većeg modela Edge. Čini se da je tim izmenama dobijen nešto robusniji izgled, a u svemu se vidi želja Forda da vizuelno poveže svoje aktuelne SUV modele.

Na zadnjem kraju su najočiglednije izmene nova zadnja vrata (gepek) i drugačija stop svetla. Takođe, zbog nove, veoma dominantne linije na zadnjim vratima koja se proteže ispod tablice i povezuje svetlosne grupe, određene izmene je morao da pretrpi i zadnji branik. Opet sve to zarad nešto robusnijeg izgleda.

Ipak, postoji jedna stvar koja bode oči (tj. četiri stvari)! Plastični elementi – deflektori ispred točkova, naročito prednjih, su preveliki i vizuelno spuštaju automobil, čine ga „težim“ i izbacuju iz balansa.

Đorđe Radojčić

Koliko je Darvin bio u pravu – FORD KUGA nekad i sad

Kinesku kosačicu tamno zelene boje uvek nedeljom ofanzivno prošetam preko travnjaka u dvorištu. Razlog je jeftina struja, da me vlasti ne shvate pogrešno – skupa je, nedeljom jeftinija. Poslednji otkosi su pred moju kapiju doveli prijatelja iz srednje mladosti koji je nekad dovodio cice na upoznavanje i stručni sud, ovo popodne istim povodom je stigao u društvu Ford Kuge 2.0 Tdci 4×4 Titanium sa kraja 2015. godine.
To ti je život. Prosperitet u izboru automobila, prilično sužen asortiman prikladnih dama za izbor, s obzirom na zrelije godine, već vidno formiranu Peštersku visoravan bez ikakvog rastinja posred njegovog temena. I ja već teškom mukom razaznajem slova bez +0,75 đozluka, ali barem kose imam dovoljno. Pride, ja sam okrenuo ceo krug, on je ostao u razvedenom statusu. Upravo se razveo i od starog Focusa ali ostaje veran brendu. Kraj je leta i uskoro izlazi novi model Kuge. Šta ću ja na to da mu kažem? Ma naravno, ja njega puno volim i podržaću njegov izbor, to je izvesno, jer vidim koliko mu se auto sviđa. Za to prijatelji i služe! Međutim, šta bi mu rekao iskreno? Šta će naš urednik Pavle da mu kaže kada testira naslednika? Ajmo redom.


Model je u ponudi prilično dugo, podseća me na prijateljev emotivni status, i atraktivnost dizajna je ozbiljno patinirana. Dnevna LED svetla su pozicionirana kao horizontalna linija ispod ksenona i deluju prilično neubedljivo.

S boka i otpozadi, automobil izgleda svežije. Neka nijansa tamno sive metlik boje mi više priliči omotu knjige „Kako se kalio čelik“, iliti aranžmanu za vanvremensku numeru „Plamene zore“, ovom modelu bi bolje pristajala neka vedrija boja.

Razigrani devojčurci njegovi, uzrasta osnovne škole, koje je neposredno pre toga vozio, su ostavile jedno sedište u redu iza, van ravni sa ostatkom klupe, otkrivši nam tako praktičnost i multifunkcionalnost zadnje klupe, na kojoj krajnja sedišta mogu da se podešavaju izvanredno, po visini i nagibu, utičući time i na zapreminu vrlo pristojnog prtljažnika.

Lepo od Forda. I prostora za putnike ima onoliko koliko je za očekivati u odnosu na dimenzije i neki prosek klase. Kvalitet materijala u enterijeru je prihvatljiv, čak i malo više od toga. Bezbroj puta viđena crno-siva kombinacija je jedan od glavnih uzroka erektilne disfunkcije danas, među ljubiteljima automobila. Pa da li je moguće da je kreativnost danas toliko retka i skupa? Ovo je tako ziheraški kod velike većine modela danas, tu greške nema (kao Sale kad spusti Divcu loptu ispod koša) ali nema ni šmeka, trica se gađa sa bezmalo 7 metara, i obavezno mora da sadrži i neke nijanse bež, braon, crvene, ma bilo koje boje. Crno nije boja.


Idemo na Avalu, pomalo autoputa, kružnog puta i serpentina. Druga vožnja kroz Beograd i Novi Sad. Vrlo lako i brzo sam zauzeo i podesio Šumaher pozu za volanom. Krećemo. Ali zamalo. Ko se snađe u ovom Fordu, Airbus A319 će mu biti relaksirajuć za pilotiranje. Hiljadu i jedno dugme na sve strane, prilično haotično organizovano i veoma teško za snalaženje. Povrh svega po sredini konzole, isturen ka unutrašnjosti automobila, Sony muzički uređaj, koji je svetleo poput komandne table nekog starijeg automobila iz uvoza kojim je neka baba taksirala po Berlinu, probudivši u meni duh vremena obeleženog kultnim filmom Breakdance. Čak ni multifunkcionalni volan, obložen prijatnom kožom, nije baš funkcionalan.

Dugmad bi bila na pravom mestu, da su ljudi evoluirali u smeru 2,5 centimetara dužih palčeva. Ajde da ne ostane na tome „1001 dugme“, prebrojao sam tipke na muzičkom uređaju i na površini od otprilike 20×15 centimetara, nalazi se ukupno 46 tastera i rotirajuća komanda, a od čega su mnoge sa duplim funkcjama. Frustriran time, iz obzira prema ostalim učesnicima u saobraćaju i zabrinut da ne napravim neki skandal na ulici, u nemoći da odvojim minut vremena i zaustavim se, na silu sam slušao neki radio program koji su vodili, nećete verovati, Jehovini svedoci. Neoprostivo! Sada je već jasno, za bezbedno upravljanje ovim autom, definitivno vam treba kopilot, ili nešto zgodno i sa razvijenim izviđačkim sposobnostima, desno od ručice menjača. A, ceo enterijer automobila me nepogrešivo asocira na cigansku svadbu. Cigane volim i poštujem, smatram ih balkanskim Kubancima. Patriotizam bez iskrenog poštovanja i razumevanja drugih religija i nacija se, u osnovi, svodi na primitivizam.


Kasniji utisci o ovom autu su me doveli do zaključka da sam ovim završio sa kritikama. Malo li je? Pa i jeste i nije. Ovaj auto je napravljen da se vozi, tu je njegova moć i prednost. TDCi puca od snage, menjač radi sasvim dobro i znatno je brži u odnosu na konkurenciju koja nema dvostruku spojnicu i naravno, ima mogućnost aktivacije Sport moda, koji za nijansu popravlja ionako dobar utisak o snazi agregata. Drugim rečima, ni u čemu ne remeti, naprotiv vidno podržava narav motora i zahteve koji se postavljaju pred SUV ove veličine. Vrlo dobro! Što se upravljanja tiče, u moru ne-premijum modela, ovo je nešto najpribližnije tom ugođaju: direktno, precizno, poslušno i zabavno.

Krivine ne ljuljaju karoseriju, nema nelagode niti bilo koje vrste protesta zbog prenaglašene brzine ulaska u istu, niti gnevnog gaženja ležećih MUP-ovaca. Sve to se dešava imponujućim suverenitetom automobila, uz za nijansu tvrđe upijanje neravnina, koje mi nije smetalo ali ni najmanje. Relativno tvrda ali udobna sedišta podržavaju telo i doprinose ugođaju. S druge strane zato, solidne je zvučne izolacije a skladan i pun razumevanja odnos između menjača i motora dodatno doprinosi tome (2.300 obrtaja na 130 km/h). Utisak o ubrzanju i međuubrzanjima je sasvim izvesno pozitivniji od deklarisanih brojki, upravo zbog visokog obrtnog momenta i odličnog odnosa motor/menjač koji je vidno podržan i adekvatnim oslanjanjem. Potrošnja na testu je 8,5 litara od čega je gradske vožnje bilo 20% a ostatak autoput. Sasvim zadovoljan! Kratka vožnja po blatnjavom terenu mu je otkrila sasvim dobru trakciju i dovoljan klirens za šumske puteve bez prevelikih neravnina. Nikako ne razumem kupce SUV vozila, iz bilo kog segmenta, koji su lišeni blagodeti 4×4 pogona.


Koliko znače ksenonska svetla, nehotice i simpatično me podsetio moj prijatelj, kome je ovo prvi ne-halogeni auto: „Druže, što su ova svetla tako jaka, da nešto tu nije u redu, vidi još i beže po krivini, aaaa?“ Dragog li čoveka majko moja. Kako li bi se samo preplašio kvara da njegov primerak ima Start/Stop sistem. Ali nema, očito je na tržište kročio pre više godina. Takođe, nema ni dosta drugih dodataka koji su već, u međuvremenu, postali standardna ponuda u ovom nivou opreme (kamera za vožnju unazad, znatno veći displej info-zabavnog sistema, panoramski krov, štedljivi mod…).


Zbog svega navedenog, 25.000 evra koje je moj drug izdvojio za desetak meseci staru Kugu (sa 15 hiljada kilometara na satu) mi deluju malo predimenzionirano, pa me to i navodi na misao da je kupoprodajna cena pretrpela uticaj i ostalih odnosa koje on ima sa prodavcem automobila.
I tako, kilometar po kilometar, sat po sat za upravljačem ovog auta me dovode me do velike radoznalosti o poređenju sa novim modelom, i mog:
Zaključak
Bog da pozlati narodne umotvorine: Strpljen, spašen! Prevaziđeni dizajn (subjektivni sud) i užasno loša i po bezbednost opasna ergonomija bi me sigurno odvratile od izbora ovog automobila. A šteta je ogromna jer je, ako je ikako moguće apstrahovati gore navedeno, ovo u osnovi izvanredan vozački automobil. Dobru dušu ima, ali je pao na temu izbora garderobe. Život je surov.

Zvezdan Božinović

(41197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments