1. Home
  2. Life
  3. Fitness
  4. Nedostatak fizičke aktivnosti – bolest modernog čoveka
Nedostatak fizičke aktivnosti – bolest modernog čoveka
0

Nedostatak fizičke aktivnosti – bolest modernog čoveka

798
0
Podelite sa prijateljima:

Savremen način života munjevito vodi ka tome da čovek, kao najsavršenije biće na na našoj planeti, svoj proces evolucije odvede u potpuno suprotnom smeru, samo što taj smer neće ići ka izvornom, majmunolikom biću, već ka pogrbljenoj, isfrustriranoj jedva pokretnoj svinji.

Razlog za tako nešto je vrlo jednostavan, a leži upravo u nama, i činjenici da smo potpuno smetnuli s uma da smo mi, u inicijalnom obliku, bili zapravo životinje, zveri, koje su da bi opstale lovile sve što im je bilo nadohvat ruke. Upravo u tom grmu leži zeka – da biste nešto ulovili morate bogme dobro da se oznojite kroz neograničene razmene procesa hodanja i trčanja, odnosno, morali smo imati konstantu fizičku aktivnost različitog intenziteta. Ništa nam apsolutno nije falilo: bili smo siti, veseli, plodni, svaku noć se pored vatrice gnjavila slama i ljuljala pečenica, i onda, sabajle, opet u lov na nešto mesnato i rogato.

Danas, nažalost, više nema te fizičke aktivnosti, ili je bar nema, u dovoljnoj i neophodnoj meri. Više nemamo potrebu da lovimo, sada imamo sve nadohvat ruke i potrebu za hranom zadovoljavamo jednim pozivom ili jednim klikom i eto raznosač pizza, ili već nekog drugog oblika brze hrane, će se časkom stvoriti ispred vaših vrata. Naravno da neće dotrčati do vaših vrata – pa čemu bi onda služilo „dvokotačno prčkalo“.

Takav način života, sa nedostatkom kretanja i konzumacijom nezdrave veštačke hrane filovane neograničenim količinama stresa, je i doveo savremeno društvo u situaciju da imamo nikada širi spektar bolesti kako na fiziološkom tako i na psihološkom planu. Naravno, rešenje problema vidimo u bombonicama koje nam prepisiju lekari, kao i u razgovoru sa psihologom. I eto, pračovek je slušao ptičice, šumu, lišće, vetar, žubor potoka, a mi slušamo psihologa. Ima li šta lepše i zdravije od šetnje, brzog hoda ili trčanja pokraj šume, reke, jezera… uz simfonijski orkestar lišća, vetra, vode, ptica? E, upravo to je ta „bombonica“ čijom konzumacijom ćemo sprečiti da nas savremeni život pregazi i učini tako slabašnim i ranjivim. Setite se samo kada ste se poslednji put oznojili, a da to nije bilo posledica pokvarenog klima uređaja u julu. I prestanite da samo udovoljavate sebi, već se svojski potrudite da udovoljite i vašem telu, jer ono prosto vapi za kretanjem.

Hitno se trgnite i pokrenite vaše uspavane kosti cija gustina lagano opada kroz bilo kakav vid fizičke aktivnosti koji vam prija i u kojem ćete iskreno uživati.

Idemo Republiko buđenjeeeeee!!!!
Jen, dva, jen, dva, jen, dva!

Jovica Jovanović, profesionalni fitness instruktor

(798)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments