1. Home
  2. Vesti
  3. Afera – Da li je i Renault pred ozbiljnim dizel skandalom?
Afera – Da li je i Renault pred ozbiljnim dizel skandalom?
0

Afera – Da li je i Renault pred ozbiljnim dizel skandalom?

292
0
Podelite sa prijateljima:

Captur i Clio navodno emituju tri puta više azotnih oksida nego što je dozvoljeno.

Francuski istražitelji pri Glavnom direktoratu za tržišnu konkuretnost, zaštitu potrošača i prevenciju protiv prevare (DGCCRF), pokušavaju da utvrde da li je Renault pogrešno interpetirao performanse svojih dizel motora da bi dobio ekološku licencu. Francuski Libération je 15. marta čitaocima omogućio uvid u 39 stranica dokumenta vezanog za istragu.

„Kompanija je iskoristila strategiju koja je za cilj imala iskrivljenje rezultata na anti-zagađivačkim testiranjima“, tvrdi DGCCRF. Sudska istraga je u toku.

Po izveštaju DGCCRF-a, testiranja u pokazala značajna odstupanja u rezultatima Renaultovih modela u laboratorijskim uslovima i realnom saobraćaju. Primera radi, procena što se Captura tiče, kaže da je ovaj model prebacio limit dozvoljene emisije azotnih oksida za 377 odsto, dok je Clio VI prebacio dozvoljenu granicu za 305 odsto.

„Ovi rezultati bude sumnju da postoji uređaj koji manipuliše režimom rada motora u cilju redukovanja emisije azotnih oksida“, naveo je DGCCRF.

Interna elektronska pošta koju su sakupili istražitelji tokom januara, takođe je sugerisala da su Renaultovi čelnici bili svesni da je reč o varanju.

Francuski organi zaduženi za ekologiju i zdravstvo u pokrenuli sopstvenu istragu. Renaultov skandal bi mogao da pogodi gotovo 900.000 vozila, izvestio je Libération, s tim što bi francuski proizvođač mogao da se suoči sa kaznom od 3,5 milijardi evra.

U datoj izjavi, Renault se izjasnio da nije imao pristup u DGCCRF-ov izveštaj kojeg je objavio Libération, te da kompanija „ne može da potvrdi verodostojnost, potpunost i pouzdanost objavljenih informacija“. Francuski proizvođač se branio obećanjima da „njegova vozila nisu opremljena bilo kakvim poništavajućim softverom koji bi uticao lažne rezultate pri testiranjima“.

Renault se bori sa tvrdnjama da su njegova vozila ekološki neregularna još od nezavisnih testiranja na Univerzitetu u Bernu, kada je utvrđeno da Espace emituje 25 puta više azotnih oksida nego što to dozvoljava Evro 6 regulativa. Francuski istražitelji su napravili raciju u kancelarijama kompanije u januaru 2016., međutim nisu našli bilo kakve dokaze o postojanju poništavajućih uređaja. Ipak, tužioci su nastavili da rade na slučaju.

(292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments